Ο πλανητάρχης στην Ευρώπη με δύο στόχους - Την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει επικεφαλής του ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν
Σήμερα ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο στο Μπάκιγχαμ, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ
Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει εκ νέου τους NΑΤΟϊκούς συμμάχους κατά της Ρωσίας και του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φτάνει σήμερα στην Ευρώπη, σε μία περιοδεία προσανατολισμένη και στο εσωτερικό ακροατήριο, εν όψει των προεδρικών εκλογών.
Βασικός σταθμός του πενθήμερου ταξιδιού του σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες θα είναι το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου διεξάγεται η 74η ετήσια σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (11-12/7).
Με φόντο την απόφαση για παράταση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ κατά ένα χρόνο, οι Δυτικοί ηγέτες σχεδιάζουν να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να λύσουν τις όποιες διαφωνίες τους. Στο τραπέζι και η επόμενη ημέρα στο τιμόνι της Συμμαχίας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να προκρίνει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού προηγουμένως μπλόκαρε την υποψηφιότητα του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «The Telegraph».
Στη Βρετανία
Σήμερα -και πριν αρχίσει τον διπλωματικό του μαραθώνιο- ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο στο Μπάκιγχαμ, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο η επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσινγκτον, όπου οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα των νέων τεχνολογιών και τη μεταφορά ενέργειας.
Την ερχόμενη Πέμπτη, μία μέρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (13/7), ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ελσίνκι της Φινλανδίας για να χαιρετήσει από κοντά την είσοδο της χώρας στο «μπλοκ». Η σύνοδος του ΝΑΤΟ γίνεται υπό τη σκιά της αποτυχημένης ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner και του ηγέτη της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά του Κρεμλίνου, όπως και της πρόσφατης έκκλησης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Ρώσοι προετοιμάζουν απάντηση στην πρόσφατη ανάκτηση εδαφών στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας από τον ουκρανικό στρατό.
Το είχε τονίσει άλλωστε και ο ίδιος ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στον Λευκό Οίκο, πριν από περίπου ένα μήνα: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερο ενωμένοι από ό,τι τώρα. Θα κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας στη βελτίωση των σχέσεών μας εντός της συμμαχίας και στην περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας».Η Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ενάμιση χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιμένει στην είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Μόλις το περασμένο Σάββατο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter την ευγνωμοσύνη του «για τη στήριξη που μας παρέχει το ΝΑΤΟ. Είναι προφανές πλέον ότι όσο πιο πλατιά είναι η παρουσία της Συμμαχίας στην Ευρώπη όσο πιο πλατιά θα είναι και η ειρήνη στην ήπειρο».
Την ίδια εκτίμηση προφανώς είχαν κάνει, ήδη από την έναρξη του πολέμου, η Σουηδία και η Φινλανδία, προχωρώντας στις διαδικασίες εισόδου τους στη Συμμαχία. Η μεν Φινλανδία έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, ενώ το αίτημα της Σουηδίας εκκρεμεί, καθώς Τουρκία και Ουγγαρία προβάλλουν αντιρρήσεις.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία διατηρεί σχέσεις με «τρομοκράτες» και γι’ αυτό τον λόγο εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της, ενώ η Ουγγαρία κρατάει αρνητική στάση μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε η Στοκχόλμη πρόσφατα κατά του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Η Ουγγαρία
Σημειώνεται βέβαια πως εξαιτίας του μεγάλου βαθμού εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, η Ουγγαρία αρνείται συχνά να «συμμορφωθεί» στα κελεύσματα των κέντρων αποφάσεων τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ. Όλα αυτά τη στιγμή που ο Ζελένσκι συνεχίζει να επιζητά επίσημη πρόσκληση για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες με τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, επιμένει ότι η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της στρατιωτικής επιχείρησής του, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία θα συνιστούσε υπαρξιακή απειλή για τη Μόσχα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή