Θερμοκρασίες-ρεκόρ: Στους 66,7 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Μέση Ανατολή, στους 52 βαθμούς στην Τουρκία - Στο όριο της αντοχής του ανθρώπινου σώματος
Η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, έχει μετατρέψει σε κόλαση ολόκληρα κράτη
Θερμοκρασίες-ρεκόρ καταγράφονται σε πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου εξαιτίας του κύματος καύσωνα που φαίνεται να έχει επηρεάσει τον μισό πλανήτη. Την ίδια ώρα από άκρη σε άκρη παρθένα δάση παραδίδονται στις φλόγες και οι πυρκαγιές κάνουν στάχτη τεράστιες εκτάσεις.
Η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, έχει μετατρέψει σε κόλαση ολόκληρα κράτη, ενώ σε άλλα, όπως η Κορέα, αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ σημειώνονται καταιγίδες και μεγάλης έκτασης πλημμύρες με νεκρούς.
«Κόλαση» Μέση Ανατολή και Τουρκία
Σε περιοχές της Μέσης Ανατολής η θερμοκρασία ξεπέρασε χθες τους 66,7°C, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η τιμή αυτή είναι περίπου το όριο της αντοχής του ανθρώπινου σώματος στη ζέστη.
Στην Τουρκία ο υδράργυρος έγραψε 52°C, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε θερμοκρασία 47°C και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να σπάσει κάθε ρεκόρ (να ξεπεράσει δηλαδή τους 48,8°C που είχαν καταγραφεί στη Σικελία το 2021). Τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ιταλία ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές, με την περιοχή του Σαλέντο στην Κάτω Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ιταλικών Αρχών, αφού είναι και διάσημος τουριστικός προορισμός.
Στη Γαλλία σοβαρά προβλήματα λόγω θερμοκρασίας αντιμετωπίζει κυρίως το Παρίσι, παρότι ο υδράργυρος δεν έχει φτάσει, ακόμα, τα περσινά επίπεδα. Η κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα, πάντως, ανησυχεί τις Αρχές και την Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας το 2024, αφού εάν του χρόνου οι συνθήκες είναι σαν τις φετινές (πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερες), θα είναι εξαιρετικά αντίξοες για τους αθλητές αλλά και τους θεατές.
Στην Ισπανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας, καταγράφηκε θερμοκρασία-ρεκόρ των παράκτιων υδάτων, αφού αυτή έφτασε τους 24,6°C Κελσίου, που είναι 2,2 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της περιόδου και ξεπερνάει κατά πολύ το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το μακρινό πλέον 2015, που ήταν 24 βαθμοί Κελσίου. Στο μεταξύ, στην Κορέα βρέχει καταρρακτωδώς εδώ και μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα από τις πλημμύρες να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται στο Κεντάκι, αλλά και σε όσες πολιτείες των ΗΠΑ δεν «ψήνονται» από τη ζέστη.