Σοβαρές ζημιές σε πλοία της Ρωσίας μετά από επίθεση drones (πιθανόν ουκρανικά).  Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, που αποτελεί βασικό κόμβο ρωσικών εξαγωγών. Παράλληλα, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για επίθεση και σε λιμάνι της Κριμαίας.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικούς ιστότοπους εικόνιζαν πλοία να κινούνται σε μικρή απόσταση από την ακτή, καθώς ακούγονταν πυρά από την κατεύθυνση της θάλασσας.

Ωστόσο, νέο υλικό παρουσιάζει ένα ρωσικό πλοίο, το αμφίβιων επιχειρήσεων «Olenogorsky Gornyak» να έχει χτυπηθεί και να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, έχοντας, μάλιστα, πάρει και κλίση.


Το συγκεκριμένο πλοίο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, έχει ηλικία 43 ετών, ανήκει στον Βόρειο Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικοί και μπορεί nα μεταφέρει φορτίο 450 τόνων, καθώς και 25 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πρόσφατα, αξιοποιήθηκε για τη μεταφορά πολιτικών οχημάτων και αγαθών από και προς την Κριμαία.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως άλλα δύο ρωσικά πλοία χτυπήθηκαν από την ουκρανική επίθεση, για την οποία μάλιστα, ο επίσημος λογιαριασμός της Ουκρανίας στο Twitter ανέφερε με ειρωνική διάθεση: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο καταστράφηκε... παρακολουθήστε online δωρεάν χωρίς εγγραφή!».

Αναφορικά με την έτερη επίθεση για την οποία έκανε λόγο η Μόσχα, αυτή φέρεται να έγινε από τα ξημερώματα στο ναυτικό λιμάνι στη Φεοντόσια, στην κατεχόμενη Κριμαία. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ισχυριζόμενο πως κατέρριψε 10 εξ αυτών, ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ζημιές.

Δημόσια, η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Νοβοροσίσκ, με εκπρόσωπο του ουκρανικού ναυτικού να λέει ότι δεν είχε «καμία σχέση» με αυτήν.  Το Κίεβο δεν απέκλεισε, ωστόσο, τη σύνδεσή του με την επίθεση στην Κριμαία. Η Νατάλια Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιεί μια μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στο λιμάνι της Φεοντόσια και «ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχίσουμε να περιμένουμε εκρήξεις εκεί».