Πακιστάν: Όχλος μουσουλμάνων πυρπόλησε εκκλησίες - Κατηγορούν χριστιανούς ότι βεβήλωσαν το Κοράνι (Εικόνες - Βίντεο)
Δύο κάτοικοι του οικισμού κατηγορήθηκαν ότι βεβήλωσαν το Κοράνι
Παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει και φρουρούν χριστιανικό οικισμό στο ανατολικό Πακιστάν, όπου μουσουλμανικός όχλος βανδάλισε και πυρπόλησε εκκλησίες και πολλά σπίτια, αφού δύο κάτοικοι του οικισμού κατηγορήθηκαν ότι βεβήλωσαν το Κοράνι, όπως έγινε σήμερα γνωστό από την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στην Τζανουάλα της βιομηχανικής περιφέρειας Φαϊζαλαμπάντ και συνεχίσθηκε για περισσότερο από 10 ώρες, χωρίς να υπάρξει επέμβαση από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι και ηγέτες της κοινότητας. Η αστυνομία αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν μια επιδείνωση της κατάστασης.
Words fail me as I write this. We, Bishops, Priests and lay people are deeply pained and distressed at the Jaranwala incident in the Faisalabad District in Pakistan. A church building is being burnt as I type this message. Bibles have been desecrated and Christians have been… pic.twitter.com/xruE83NPXL
— Bishop Azad Marshall (@BishopAzadM) August 16, 2023
Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι κάηκαν 8 εκκλησίες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «θλιβερή και ντροπιαστική».
Οι ταραχοποιοί ζητούσαν να τους παραδοθούν οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν διαφύγει από τα σπίτια τους.
Οι κάτοικοι είπαν πως χιλιάδες μουσουλμάνοι με επικεφαλής τοπικούς ιερωμένους κρατούσαν σιδηρολοστούς, μπαστούνια, μαχαίρια και στιλέτα στη διάρκεια των ταραχών.
Σε δήλωση της επαρχιακής κυβέρνησης αναφέρεται πως παραστρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να συνδράμουν την αστυνομία στον έλεγχο της κατάστασης.
Τα στρατεύματα έχουν αποκλείσει το χριστιανικό οικισμό, κλείνοντας όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου με συρματοπλέγματα, σύμφωνα με εικονολήπτη της τηλεόρασης του Ρόιτερς.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στις ταραχές, έχουν συλληφθεί, αναφέρεται στη δήλωση της επαρχιακής κυβέρνησης, στην οποία προστίθεται πως έχει διαταχθεί έρευνα για το επεισόδιο.
Οι νόμοι περί βλασφημίας και πώς στοχοποιούνται οι χριστιανοί
Οι χριστιανικές κοινότητες του Πακιστάν στοχοποιούνται τακτικά με τους αυστηρούς νόμους περί βλασφημίας της χώρας, με οργανώσεις δικαιωμάτων να σημειώνουν στο CNN πως διαχρονικά οι νόμοι αυτοί χρησιμοποιούνται για να εκδιώξουν τις μειονότητες και να τις απομονώσουν από τη δημόσια ζωή.
Ο Γιασίρ Μπάτι, ένας 31χρονος χριστιανός Πακιστανός, αφηγήθηκε πως διέφυγε από το σπίτι του, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε μία από τις εκκλησίες που πυρπολήθηκαν. «Έσπασαν τα παράθυρα, τις πόρτες και έβγαλαν τα ψυγεία, τους καναπέδες, τις καρέκλες και άλλα έπιπλα για να τα σωριάσουν μπροστά από την εκκλησία και να τα κάψουν. Έκαψαν επίσης και βεβήλωσαν Βίβλους», είπε απαντώντας τηλεφωνικά σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.
Church reportedly burnt down in Pakistan on accusations of blasphemy pic.twitter.com/V24kTRj2M5
— Naija (@Naija_PR) August 17, 2023
Pakistan: 'Sar Tan Se Juda' slogan raised while burning Church.
— Amitabh Chaudhary (@MithilaWaala) August 17, 2023
A total of 4 church ⛪️ burnt down by jehadi community in Pakistan in 36 hours
Divided by Boundary, United By Jehad pic.twitter.com/cYKyFWFTuq
Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν και, μολονότι δεν έχει εκτελεσθεί κανείς μέχρι τώρα μ' αυτή την κατηγορία, πολλοί που κατηγορήθηκαν για βλασφημία έχουν λιντσαριστεί από εξαγριωμένα πλήθη. Επίσης ένας πρώην επαρχιακός κυβερνήτης και ένας υπουργός αρμόδιος για τις μειονότητες έχουν σκοτωθεί με πυρά, αφού κατηγορήθηκαν για βλασφημία.
Παρέμβαση του στρατού
Οι τοπικές Αρχές ζήτησαν την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου και της τάξης, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ευαίσθητη και ευάλωτη».
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν καταδίκασε τη βία, γράφοντας σε ανάρτησή του στο X (Twitter) ότι «θα ληφθούν αυστηρά μέτρα εναντίον εκείνων που παραβιάζουν τον νόμο και στοχεύουν μειονότητες».
Ο επίσκοπος της Εκκλησίας του Πακιστάν, Αζάντ Μάρσαλ, δήλωσε ότι «οι επίσκοποι, οι ιερείς και οι λαϊκοί της χώρας είναι βαθύτατα πληγωμένοι» από τα γεγονότα.
«Οι χριστιανοί έχουν βασανιστεί και παρενοχληθεί έχοντας κατηγορηθεί ψευδώς», έγραψε ο Μάρσαλ στο X, καλώντας για «δικαιοσύνη και δράση» από τις Αρχές επιβολής του νόμου και το νομικό σύστημα.
Διεθνείς αντιδράσεις
Η Ριίνα Κιόνκα, πρέσβειρα της Ε.Ε. στο Πακιστάν, χαρακτήρισε τις αναφορές «ανησυχητικές». «Ο βαθμός στον οποίο οι μειονότητες μιας κοινωνίας αισθάνονται ασφαλείς, στο Πακιστάν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μέτρο σεβασμού για το κράτος δικαίου, για την ανοχή της διαφορετικότητας, μια βασική αξία της Ε.Ε.», έγραψε στο X την Τετάρτη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για τη στοχοθέτηση εκκλησιών και κατοικιών», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.
Φωτογραφίες: Reuters