Οι 60ές προεδρικές εκλογές θα λάβουν χώρα την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024.

Φυσικά, ένα ερώτημα που περιπλέκει την κατανόηση της εκλογής προέδρου είναι η εξέλιξη αυτής. Πώς επιλέγονται οι υποψήφιοι για τα κόμματα, πώς οδεύουν προς την τελική αναμέτρηση, αλλά και, φυσικά, ποια είναι τα φαβορί στον δρόμο προς την κάλπη;

«Απομίμηση»

Σε κάθε πολιτεία λαμβάνει χώρα η διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του έτους εκλογών, για να επιλεχθεί ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ σε κάθε κόμμα. Στο επίκεντρο βρίσκονται, φυσικά, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό, με τις εσωκομματικές εκλογές να διαχωρίζονται στις προκριματικές και τις εκλογές στις κομματικές συνελεύσεις. Οι πρώτες αποτελούν μια «απομίμηση» των εθνικών εκλογών, καθώς η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε εκλογικά κέντρα, με τη δυνατότητα ψήφου και κάλπης που δύναται να είναι ανοιχτή, αλλά και κλειστή.

Στη δεύτερη περίπτωση συμμετέχουν τα μέλη του κόμματος, ενώ, από την άλλη, οι κομματικές συνελεύσεις αφορούν μόνο τα κόμματα, όπου, έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων των κομματικών στελεχών, αποφασίζεται ο υποψήφιος που θα υποστηριχθεί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καταγράφεται η απήχηση των υποψηφίων και, σύμφωνα με αυτήν, αρκετοί είναι οι πολιτικοί που αποχωρούν από την «κούρσα», ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που παράσχουν τη στήριξή τους σε μια άλλη, πιο «δυνατή» υποψηφιότητα.

Οι επικρατέστεροι

Μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι που έχουν ανακοινώσει την επιθυμία τους να διεκδικήσουν το χρίσμα είναι οι εξής: Στους Δημοκρατικούς, σαφώς και αποτελεί φαβορί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο 80χρονος -που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ- δεν διάγει την περίοδο της υψηλότερης δημοτικότητάς του, ωστόσο εκ θέσεως έχει αυξημένη δυναμική, ενώ oι έως τώρα υποψήφιοι των Δημοκρατικών δεν φαίνεται να τον απειλούν σοβαρά, τουλάχιστον προς το παρόν.

H 70χρονη Μαριάν Γουίλιαμσον αποτελεί τη συγγραφέα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε βιβλία αυτοβοήθειας. Η ίδια έθεσε υποψηφιότητα και στις προεδρικές προκριματικές εκλογές του 2020, ενώ ο 69χρονος Ρόμπερτ Κένεντι (ο νεότερος), γόνος της πολιτικής δυναστείας των Κένεντι, είναι γνωστός αντιεμβολιαστής και κάνει μεγάλη προσπάθεια να αμφισβητήσει τον Τζο Μπάιντεν, αποτελώντας όμως αουτσάιντερ.

Ταυτόχρονα, η «μητέρα των μαχών» ξεκίνησε στους Ρεπουμπλικανούς, όπου προς ώρας προβάλλονται 8 πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα τη στιγμή που έλαβε χώρα η άσκηση της νέας -τέταρτης κατά σειρά- ποινικής δίωξης εις βάρος του, βάσει νόμου στην Τζόρτζια που αφορά τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, για την απαγγελία των κατηγοριών για την επιχείρηση επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην Τζόρτζια το 2020.

Αυτό μάλιστα είχε ως συνέπεια τη σύλληψή του και την κράτησή του για είκοσι λεπτά στη φυλακή της Κομητείας Φούλτον στην Ατλάντα, την Πέμπτη, μέχρι να κατατεθεί χρηματική εγγύηση. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του υπήρξε φωτογραφία (βλ. κάτω) που ο ίδιος ανήρτησε στο Χ (πρώην Twitter), η οποία ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατ. views. Ανάμεσα στους διεκδικητές του χρίσματος για τους Ρεπουμπλικανούς βρίσκεται ο Ρον Ντεσάντις, που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται δεύτερος μετά τον Τραμπ, στον οποίο επιχειρεί να μοιάσει.

Ταυτόχρονα, η πρώην κυβερνήτρια της Καρολίνα Νίκι Χέιλι έχει μπει δυναμικά στην κούρσα για το χρίσμα, ενώ ο 57χρονος Τιμ Σκοτ αποτελεί τον μοναδικό Αφροαμερικανό Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, δίχως όμως μεγάλη απήχηση. Ο 37χρονος Βιβέκ Ραμασουάμι παραμένει επίσης αουτσάιντερ, ενώ ο 60χρονος Κρις Κρίστι θεωρείται από τους πιθανούς διεκδιητές του χρίσματος.

Ο 66χρονος Νταγκ Μπέργκαμ, κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, παρουσιάζεται ως παραδοσιακός συντηρητικός, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πενς, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8