Θα πέσει… πείνα σε όλη τη Γη - Σιτηρά, ρύζι και φυτικά έλαια σε έλλειψη διεθνώς - Εκτινάσσονται οι τιμές στις αγορές
Σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης
Το ουκρανικό στάρι μένει στοιβαγμένο στις σιταποθήκες της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Το ινδικό ρύζι έχει πάψει πια να κατακλύζει τις αγορές του κόσμου.
Πλημμύρες και καύσωνες καταστρέφουν τις σοδειές απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη και εκτινάσσουν τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, καταδικάζοντας την υφήλιο σε σιτοδεία, όπως σημειώνει άρθρο του Al Jazeera.
Στην Ευρώπη, η απόφαση της Ρωσίας στα τέλη Ιουλίου να αποτραβηχτεί από τη Συμφωνία για τα Σιτηρά, που επέτρεπε την εξαγωγή σταριού και άλλων δημητριακών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας προς την Ευρώπη, σήμανε το πρώτο «καμπανάκι» της επικείμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Στην καρδιά της ασιατικής ηπείρου, η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα ρυζιού, η Ινδία, σταμάτησε την ίδια περίοδο τις εξαγωγές. Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι οι Αρχές πάσχιζαν να συγκρατήσουν τις αλματώδεις αυξήσεις των τιμών και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουν ότι θα υπήρχε επάρκεια ρυζιού για τις ανάγκες της χώρας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις ήταν άμεσες, ιδιαίτερα στις αγορές της Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής, όπου το ρύζι αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα βασικό είδος διατροφής.
Απότομη αύξηση
Εκτός από τα σιτηρά και το ρύζι, μεγάλες ελλείψεις σημειώνονται παγκοσμίως και στα έλαια φυτικής προέλευσης. Η Αργεντινή, η μεγαλύτερη παραγωγός σόγιας και καλαμποκιού στον πλανήτη, έζησε φέτος τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων!
Η Ινδονησία, υπ’ αριθμόν ένα παραγωγός φοινικέλαιου, απαγόρευσε τις εξαγωγές λόγω της απότομης αύξησης των τιμών. Και η Βραζιλία, που εξάγει μεγάλες ποσότητες σογιέλαιου, περιόρισε σημαντικά τις εξαγωγές της λόγω μειωμένης παραγωγής. Ελλείψεις παρουσιάζονται όμως και στο ηλιέλαιο, που προερχόταν κυρίως από την Ουκρανία.
Στην απογείωση των τιμών επικεντρώνεται όμως και άρθρο των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο η εμφάνιση του φαινομένου «Ελ Νίνιο» στον Ινδικό Ωκεανό αναμένεται να επηρεάσει έντονα την Ασία και την Κεντρική Αμερική, εκτινάσσοντας στα ουράνια τις τιμές των τροφίμων.
Οι καύσωνες, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και οι πλημμύρες που φέρνει στο πέρασμά του το περιοδικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» και τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στις καλλιέργειες αναμένεται να σφίξουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.