Τουρκικά ΜΜΕ - Σαμπαντζί: «Ξύπνησε» από την καταστολή ο επιχειρηματίας που είχε ατύχημα στη Λέρο - Είδε στη ΜΕΘ τη σύζυγο και τα παιδιά του
Ο Αλί Σαμπαντζί μετά τις πρώτες επεμβάσεις που υποβλήθηκε στη Λέρο, διεκομίσθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Κωνσταντινούπολης
Θετική εξέλιξη δείχνει να έχει η κατάσταση της υγείας του Τούρκου επιχειρηματία Αλί Σαμπαντζί, ο οποίος είχε σοβαρό ναυτικό ατύχημα την περασμένη Παρασκευή στη Λέρο. Συγκεκριμένα, με την οικογένειά του την προηγούμενη εβδομάδα προσέκρουσε σε ύφαλο με το βοηθητικό σκάφος του γιοτ τους, καθώς παραθέριζαν στα ελληνικά ακριτικά νησιά.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Patronlar Dunyasi, ο Σαμπαντζί που, μετά τις πρώτες επεμβάσεις που υποβλήθηκε στη Λέρο, διεκομίσθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Κωνσταντινούπολης, «ξύπνησε» από την καταστολή χθες, Τετάρτη (30/8).Οι πρώτες επισκέψεις
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, είχε και τις πρώτες του επισκέψεις. Ο επιχειρηματίας αναφέρεται πως είδε για λίγο στη ΜΕΘ τη σύζυγό του, Βουσλάτ Ντογκάν Σαμπανσί, που είχε τραυματιστεί ελαφρύτερα στο πρόσωπο, καθώς και τα παιδιά, Καάν Αλί Σαμπαντζί και Σεβρέτ Εμρετσάν, αλλά και τη μητέρα του, Ζερίν Σαμπαντζί.
Στα ΜΜΕ της γείτονος, επίσης, υπάρχει η αισιοδοξία πως ο Τούρκος μεγιστάνας θα βγει από την εντατική και θα μεταφερθεί σε απλό θάλαμο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με πληροφορίες να κάνουν λόγο πως αυτό θα συμβεί είτε τη Δευτέρα είτε το αργότερο την Τρίτη.
Ποιος είναι ο Αλί Σαμπαντζί
Η φράση «όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή» ταιριάζει δυστυχώς πολύ στο ατύχημα του Τούρκου μεγιστάνα Αλί Σαμπαντζί την Πέμπτη το βράδυ. Τότε που, οδηγώντας ο ίδιος το tender της θαλαμηγού του, στο οποίο επέβαιναν η σύζυγός του Βουσλάτ και οι δύο γιοι του, έπεσε πάνω σε βράχια καθ’ οδόν από τους Λειψούς στη Λέρο.
Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1969 σε ένα μαιευτήριο των Αδάνων, το τρίτο παιδί της οικογένειας και ο μόνος γιος του Σεβτζέτ Σαμπαντζί. Ο παππούς του είχε στήσει τη Sabanci Holdings που γιγαντώθηκε στον τομέα του real estate, ενώ η οικογένεια ίδρυσε και την τράπεζα Akbank, δυναμώνοντας περισσότερο την επιχειρηματική της δραστηριότητα.
Ο μικρός Αλί μεγαλώνει μέσα στις ανέσεις, πηγαίνει στα καλύτερα σχολεία και κάνει παρέα με γόνους οικογενειών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Το 1987 φεύγει για σπουδές στην Αμερική, κίνηση αναμενόμενη για τον διάδοχο μιας αυτοκρατορίας και σπουδάζει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο φημισμένο Tufts University της Βοστόνης.
Θα πάρει το διδακτορικό του στη Διεθνή Οικονομία από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, μιας πόλης που λάτρεψε, αφού έμεινε δυο χρόνια δουλεύοντας στη Morgan Stanley. Όταν επέστρεψε στην Τουρκία άρχισε να εργάζεται στην Akbank το 1997 και την ίδια χρονιά αναλαμβάνει επικεφαλής των νέων έργων στη Sabanci Holdings.
Δουλεύει πολύ και τα καλοκαίρια επισκέπτεται προορισμούς σαν το Κάπρι, τη Σαρδηνία και την Ίμπιζα. Το 2001 διορίζεται επικεφαλής της ομάδας επιχειρηματικής και στρατηγικής ανάπτυξης στον οικογενειακό όμιλο.
Ο γάμος με την κόρη του μεγιστάνα
Καταλυτικό γεγονός για τη δυναστεία είναι ο θάνατος του πατριάρχη της και παππού του το 2004, αφού λίγους μήνες μετά μαζί με τον πατέρα του και την αδερφή του ιδρύουν την Esas Holdings, της οποίας είναι πρόεδρος μέχρι σήμερα.
Όταν γνωρίζει τη Βουσλάτ Ντογάν, ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος και το ειδύλλιο συζητιέται για μήνες στους κοσμικούς κύκλους της Τουρκίας. Ο λαμπερός γάμος του ζευγαριού είναι το επόμενο βήμα.
Η Βουσλάτ είναι κόρη του του Τούρκου μεγιστάνα Αϊντίν Ντογάν, ο οποίος, εκτός από την Dogan Holding, είναι και πρόεδρος του δημοσιογραφικού συμβουλίου της εφημερίδας «Hurriyet». Την ευτυχία του ζευγαριού θα ολοκληρώσει ο ερχομός των δύο γιων τους, του Εμρεκάν και του Κάαν Αλί, ενώ το επιχειρηματικό portfolio του Αλί Σαμπαντζί μεγαλώνει διαρκώς.
Μπαίνει στον χώρο των τροφίμων και της ενοικιάσεως αυτοκινήτων και ιδρύει τη low cost αεροπορική εταιρεία Pegasus Airlines, κοντράροντας σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εσωτερικού, κυρίως, την πανίσχυρη Turkish Airlines.
Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος μεγιστάνας απολάμβανε οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα, χωρίς να φαντάζεται ποτέ ότι μια απλή διαδρομή από τους Λειψούς στη Λέρο δεν θα τελείωνε ποτέ.