Η συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν - Βλαντιμίρ Πούτιν και η «μεγάλη ανατριχίλα» της Δύσης
Το ότι ο Κιμ αποφάσισε να ταξιδέψει από τη Βόρεια Κορέα με τρένο για να συναντήσει τον Πούτιν στην ανατολική Ρωσία δείχνει ότι οι μακροχρόνιες, μυστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών πρόκειται να δημιουργήσουν μια νέα συμφωνία αμοιβαίου οφέλους.
Η σύνοδος κορυφής μεταξύ του απομονωμένου ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύει μια συμμαχία μεταξύ δύο περιθωριοποιημένων κρατών που ενισχύεται και που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ασφάλεια.
Η Μόσχα, εγκλωβισμένη σε έναν αιματηρό πόλεμο φθοράς με την Ουκρανία και πιεσμένη από τις κυρώσεις της Δύσης, αγωνιά να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και σφαιρών, για να χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγει. Ένα τέτοιο οπλοστάσιο μπορεί να προσφέρει η Πιονγκγιάνγκ. Σε αντάλλαγμα, το απομονωμένο κράτος, το οποίο επίσης υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και σκοπεύει να αναπτύξει πιο προηγμένους τεχνολογικά πυραύλους, θα αναζητήσει υποσχέσεις υποστήριξης για να παρέχει τρόφιμα στους πολίτες του που υποφέρουν, να τονώσει την οικονομία του και να αναπτύξει περαιτέρω τα εξοπλιστικά του προγράμματα.
Το ότι ο Κιμ αποφάσισε να ταξιδέψει από τη Βόρεια Κορέα με τρένο για να συναντήσει τον Πούτιν στην ανατολική Ρωσία δείχνει ότι οι μακροχρόνιες, μυστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών πρόκειται να δημιουργήσουν μια νέα συμφωνία αμοιβαίου οφέλους. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι θα παρακολουθούν στενά αυτή την εξέλιξη. Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει για νέες κυρώσεις εάν η Βόρεια Κορέα συμφωνήσει να στείλει περισσότερα όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη παράσχει ορισμένα πυρομαχικά, αλλά η συνάντηση σε επίπεδο ηγετών σημαίνει ότι μια πολύ πιο μεγάλη προσφορά βρίσκεται στο τραπέζι. Η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά ότι χρειάζεται περισσότερα όπλα για να διατηρήσει την τρέχουσα κατάσταση στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, όπου έχουν εκτοξευθεί εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού από τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ρωσική βιομηχανία έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών, αλλά το επίπεδο είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτούν οι ένοπλες δυνάμεις. Η δυνατότητα της Ρωσίας να στραφεί στη διεθνή αγορά όπλων έχει περιοριστεί σοβαρά από τις δυτικές κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν έχει περιορισμένες επιλογές.
Ο στενός σύμμαχος της Μόσχας, το Ιράν έχει ήδη επιταχύνει την παροχή μεγάλων ποσοτήτων σφαιρών και βλημάτων πυροβολικού, καθώς και drones. Ωστόσο, οι προσπάθειες για εξασφάλιση όπλων από τον πιο ισχυρό φίλο της Ρωσίας, την Κίνα, δεν έχουν ακόμη δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα εν μέσω προειδοποιήσεων από τη Δύση σε τυχόν στρατιωτική συνεργασία. Η αναθέρμανση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα γίνεται πλέον πολύ ανησυχητική από τη δυτική σκοπιά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βορειοκορεατικών πυρομαχικών που ενδεχομένως είναι σε θέση να προσφέρει στη Μόσχα. Η Πιονγκγιάνγκ, ήδη ένα κράτος παρίας, έχει λίγα να χάσει και πολλά να κερδίσει προσφέροντας μεγαλύτερη υποστήριξη στη Μόσχα.
Η απειλή ακόμη περισσότερων δυτικών κυρώσεων θα είναι ελάχιστα αποτρεπτική εάν η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Ρωσίας στην άρση των κυρώσεων. Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις λίγες χώρες που υποστήριξαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Παράλληλα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει σπείρει τον τρόμο στη Νότια Κορέα και την ευρύτερη περιοχή με ολοένα και πιο απειλητικές δοκιμές πυραύλων καθώς και με την επιθετική του ρητορική.
Ο Πόλεμος της Κορέας από το 1950 έως το 1953 έληξε με κατάπαυση του πυρός, αλλά παραμένει μια σύγκρουση εν υπνώσει, με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να εξακολουθούν να έχουν όπλα και στρατιώτες. Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο τον περιορισμό των οπλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, έχουν αποκόψει τη χώρα από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. Αντί να υποχωρήσει, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συνέχισε να κατευθύνει τους περιορισμένους πόρους του στην ανάπτυξη και τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων σε βάρος του λαού του που υποφέρει εδώ και πολύ καιρό.
Η πανδημία της COVID-19 ενίσχυσε περαιτέρω την απομόνωση και την απόγνωση του λαού της χώρας. Σήμερα, η η Βόρεια Κορέα χρειάζεται επειγόντως προμήθειες τροφίμων και εισοδήματα, δύο πράγματα που θα μπορούσε να παράσχει η Ρωσία σε αντάλλαγμα για πυρομαχικά. Ο Κιμ θα αναζητήσει επίσης τη ρωσική τεχνολογική υποστήριξη για την περαιτέρω αναβάθμιση του οπλοστασίου της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων και κατασκοπευτικών δορυφόρων.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι η Πιονγκγιάνγκ έθεσε σε λειτουργία το πρώτο επιχειρησιακό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης και το έκανε μέρος του στόλου που περιπολεί στα ύδατα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε ότι το υποβρύχιο Νο. 841, με την ονομασία Ήρωας Κιμ Κουν Οκ από μια βορειοκορεάτικη ιστορική προσωπικότητα, θα είναι ένα από τα κύρια «επιθετικά μέσα της ναυτικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας.