Ιταλία: «Βουλιάζει» η Λαμπεντούζα από την παράνομη μετανάστευση - Χιλιάδες βάρκες σε μια ημέρα
Τις τελευταίες ημέρες έφτασαν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, δηλαδή όσοι είναι και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού
Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών και προσφύγων από την Βόρεια Αφρική καταγράφεται στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Μόνο μέσα σε 36 ώρες στο νησί έφτασαν τουλάχιστον επτά χιλιάδες άνθρωποι από την Τυνησία.
Η δημοτική αρχή κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και χτυπά καμπανάκι κινδύνου πως το hotspot έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του. Το ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα, που απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας, βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κύμα μεταναστών τις τελευταίες ημέρες: σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών αρχών, έφτασαν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, δηλαδή όσοι είναι και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Η κυβέρνηση Μελόνι ζητά να σταματήσουν οι ροές, διαφορετικά προειδοποιεί πως η Ιταλία θα μπορούσε να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέσο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου ανήλθαν σε περίπου 114.300 από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο φέτος, ήταν δηλαδή σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.
Η Τυνησία και η Λιβύη είναι οι κύριες αφετηρίες αναχώρησης των χιλιάδων μεταναστών που διαπλέουν την κεντρική Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη και φτάνουν στην Ιταλία. Από αυτόν τον πολύ επικίνδυνο μεταναστευτικό δρόμο προήλθαν «οι μισές από τις παράτυπες αφίξεις στην ΕΕ μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά», σημείωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Οι μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ από την κεντρική Μεσόγειο κατάγονται κυρίως από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο και τη Γουινέα.
«Καμπανάκι» από την Frontex για τους επόμενους μήνες
«Οι αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να επιμείνουν τους επόμενους μήνες αφού οι διακινητές μειώνουν τις τιμές για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη Λιβύη και την Τυνησία, λόγω του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων», εξήγησε η Frontex στην ανακοίνωσή της.
Έχουν «χαθεί» πάνω από 2.000 άνθρωποι
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται από τις αρχές του έτους, αφού επιχείρησαν τον διάπλου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Δείτε βίντεο: