Ανησυχία για ''τσουνάμι'' από 500.000 Σύριους πρόσφυγες - Απομακρύνονται από την Κωνσταντινούπολη
Ο κ. Καιρίδης αναφερόμενος στην απομάκρυνση των χιλιάδων Σύριων από την Πόλη παρουσιάστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας κατ’ αρχάς ότι δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών.
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού και ενώ διαφαίνεται καλύτερη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας επί του θέματος, στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ο Δημήτρης Καιρίδης αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη ξεκαθάρισε ότι θα πρόκειται για κατεξοχήν ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα πρώτα θετικά δείγματα από την τουρκική πλευρά είναι ορατά. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην καλύτερη συνεργασία του ελληνικού Λιμενικού με την τουρκική Ακτοφυλακή, λέγοντας πως μια συμφωνία Άγκυρας - Βρυξελλών είναι εφικτή μετά και τη συνάντηση που είχαν οι Μητσοτάκης - Ερντογάν.
Υπό διωγμόν οι Σύριοι
Όλα αυτά γίνονται στη σκιά της απομάκρυνσης περίπου 500.000 Σύριων προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, που προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά. Ο κ. Καιρίδης αναφερόμενος στην απομάκρυνση των χιλιάδων Σύριων από την Πόλη παρουσιάστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας κατ’ αρχάς ότι δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών και πρόσθεσε ότι η σχετική ανακοίνωση από τους Τούρκους προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς την Ελλάδα καθ’ οδόν για τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη έξοδος των Σύριων δεν θεωρείται μια απλή υπόθεση, πολύ περισσότερο γιατί ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πού θα πάνε τόσες χιλιάδες άνθρωποι. «Προφανώς τα χρήματα ενδιαφέρουν πάρα πολύ τους Τούρκους, ιδίως μετά τους σεισμούς, αλλά και το γεγονός ότι έχουν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες», είπε ο κ. Καιρίδης και συμπλήρωσε αναφερόμενος στα κρούσματα ξενοφοβίας που καταγράφονται στη γειτονική χώρα: «Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η τουρκική κοινή γνώμη πράγματι έχει στραφεί εναντίον των μεταναστών, διότι παίρνουν τις δουλειές. Είχαμε διπλασιασμό των παράνομων αφίξεων το 2022 σε σχέση με το 2021 και περαιτέρω αύξηση το 2023, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το Μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα, αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες, ειδικά με την Τουρκία».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπενθύμισε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, με την οποία θα συναντηθεί και ο ίδιος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους. Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση, καθώς αν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μεταναστευτικών ροών από την Ισπανία προς το Μαρόκο, μένουμε εμείς με αυξημένες ροές», πρόσθεσε.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή