Καναδάς: Νέο αρνητικό ρεκόρ πυρκαγιών – Το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί έως τώρα
Με την έκταση που έχει πάρει το θέμα των πυρκαγιών, βιώνουμε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί
Στον Καναδά, και πιο συγκεκριμένα στο Κεμπέκ, μια επαρχία που υπέστη μεγάλη ζημιά από την πυρκαγιά είναι η -κάπως- απομακρυσμένη περιοχή, Αμπιτιμπί-Τεμισκαμάνγκ. Οι επιστήμονες δεν έχουν πλέον λόγια για να περιγράψουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Ο ερευνητής του καναδικού υπουργείου Φυσικών Πόρων Γιάν Μπουλανζέ επισημαίνει: «Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ισχυρό κώδωνα κινδύνου, διότι δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο τόσο γρήγορα».
Ομολογουμένως, τα νούμερα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς μιλάμε για 160 πυρκαγιές που έκαψαν 180 εκατομμύρια εκτάσεις, αναγκάζοντας περίπου 200.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Οι πιθανότητες αυτό το δάσος να καταφέρει να αναζωογονηθεί είναι πολύ μικρές, τα δέντρα ήταν πολύ νέα και δεν είχαν χρόνο σχηματίσουν τους κώνους που διασφαλίζουν την επόμενη γενιά. Αν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση, ως το 2100 το ένα τρίτο της Τάιγκα θα έχει χαθεί στο Κεμπέκ», όπως δήλωσε αναλυτικά ο καθηγητής Δασικής Οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, Μάξενς Μαρτέν.
Οι πυρκαγιές στην Τάιγκα έχει παρατηρηθεί πως προκαλούνται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, από την έντονη ξηρασία και τον καύσωνα.
Τα βόρεια δάση όταν καίγονται έχουν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερου άνθρακα, σε αντίθεση με άλλα οικοσυστήματα. Μάλιστα, με βάση στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Κοπέρνικος φέτος είχαμε 473 μεγατόνους άνθρακα, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ.
Αυτές οι έντονες συνθήκες ξηρασίας, οι περίοδοι καύσωνα και τα χαμηλά ποσοστά βροχοπτώσεων – κάτι που παρατηρούμε συχνά και στην Ευρώπη – συνέβαλαν στο να ξεσπάσουν πάνω από 5.850 πυρκαγιές στον Καναδά. Μάλιστα, αρκετές φορές ήταν αρκετός ακόμα και ένας κεραυνός για να προκληθεί πυρκαγιά.
Ο Αντρέ Παριζιέν, ειδικός ερευνητής για την διαχείριση κινδύνων από τις πυρκαγιές, επεξηγεί: «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά. Δεν είναι Ευρώπη εδώ, δεν έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίζουμε όλες τις πυρκαγιές, είναι πάρα πολύ μεγάλες, η πρόσβαση πολύ δύσκολη και κατά συνέπεια πρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα».