Ανάλυση BBC για τον πόλεμο στο Ισραήλ: Πώς φτάσαμε στη σύγκρουση με τη Χαμάς και η διαμάχη για το τέμενος αλ Άκσα
Το χειρότερο σενάριο που εξετάζεται είναι ότι θα μπορούσε να εμπλακεί στις συγκρούσεις η ισχυρή λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ
Πενήντα χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος ξεκίνησε με αιφνιδιαστική επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας στο Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση πυροδοτώντας ισχυρή αντίδραση από το Ισραήλ.
Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 232 νεκρούς και περισσότερους από 1.700 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν σε ερειπωμένα και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό. Αντίστοιχα τουλάχιστον 250 είναι οι νεκροί Ισραηλινοί.
Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ολονύχτιες αεροπορικές επιδρομές, πάνω από 480 νεκροί, απελευθερώθηκαν όμηροι - Καταδίκη από τη Δύση
Η ανάλυση του BBC για τον πόλεμο στο Ισραήλ
Οι εντάσεις όπως αναφέρει το BBC και ο ανταποκριτής Yolande Knell σε ανάλυσή του είχαν αυξηθεί πρόσφατα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η συμβατική άποψη ήταν ότι ούτε η Χαμάς, η ισλαμιστική ομάδα που κυβερνά εκεί, ούτε το Ισραήλ ήθελαν μια κλιμάκωση. Αντίθετα, η Χαμάς σχεδίαζε στα κρυφά μια εξελιγμένη, συντονισμένη επιχείρηση. Νωρίς χθες το πρωί, καθώς εκτοξεύτηκε ένας έντονος καταιγισμός ρουκετών, με ορισμένες να φτάνουν μέχρι την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, Παλαιστίνιοι μαχητές εισήλθαν στο νότιο Ισραήλ από τη θάλασσα, τη στεριά και τον αέρα.
Κράτησαν ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικά φυλάκια υπό πολιορκία για ώρες, σκότωσαν πολλούς ανθρώπους και πήραν άγνωστο αριθμό ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών για να τους κρατήσουν ως ομήρους στη Γάζα.
Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ερωτηματικά στο Τελ Αβίβ για τον αιφνιδιασμό και το φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών
Μαρτυρίες από το Ισραήλ
Χιλιάδες Ισραηλινοί που είχαν βγει για νυχτερινό ξεφάντωμα σε χωράφια κοντά στη Γάζα βρέθηκαν γρήγορα κάτω από πυρά. Τα πλάνα έδειχναν τους παρευρισκόμενους να τρέχουν για τη ζωή τους.
Αφού ο σύντροφός της οδήγησε για να τη βρει, η Gili Yoskovich είπε στο BBC πώς είχε κρυφτεί από τους βαριά οπλισμένους μαχητές ανάμεσα σε δέντρα. «Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν παντού. Από δύο πλευρές και είδα ανθρώπους να πεθαίνουν παντού. "Είπα: 'Εντάξει, θα πεθάνω, δεν πειράζει, απλά αναπνεύστε, απλά κλείστε τα μάτια σας', γιατί [εκεί] πυροβολούσαν παντού. Ήταν πολύ, πολύ κοντά μου».
Η εφημερίδα Israel HaYom ανέφερε την Ella, κάτοικο του Kibbutz Be'eri, που μίλησε για τους φόβους της για τον πατέρα της, ο οποίος είχε πάει σε ένα ασφαλές δωμάτιο αφού οι σειρήνες χτύπησαν για να προειδοποιήσουν για επερχόμενα πυρά πυραύλων. «Μου έγραψε ότι οι τρομοκράτες είναι στο καταφύγιο, βλέπω την εικόνα του στο Telegram από το εσωτερικό της Γάζας. Ακόμα ακούω ριπές πυροβολισμών», είπε.
Πολλοί Ισραηλινοί εξέφρασαν σοκ για το γεγονός ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν ήρθαν πιο γρήγορα να τους βοηθήσουν. Εν τω μεταξύ, πλάνα που μοιράστηκαν σε κανάλια της Χαμάς έδειχναν ότι στρατιώτες σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις και σε ένα τανκ είχαν αιχμαλωτιστεί ή σκοτωθεί.
Υπήρχαν αρχικές εικόνες από πανηγυρισμούς στη Γάζα όπου αρπαγμένα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα οδηγούνταν στους δρόμους.
«Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Χαμάς, παίρνοντας εκδίκηση για τις ισραηλινές ενέργειες στην αλ-Άκσα», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας στην πόλη της Γάζας στο BBC, αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση των Εβραίων επισκεπτών στον περίβολο στην προσαρτημένη στο Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτών.
Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Κόσμος ξαπλώνει στο έδαφος του αεροδρομίου όταν ηχούν οι σειρήνες
Το τέμενος αλ Άκσα
Το τέμενος αλ Άκσα είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ και είναι επίσης ο ιερότερος τόπος για τους Εβραίους, γνωστός ως Όρος του Ναού. Παρόλα αυτά, ο άνδρας που έφευγε από το διαμέρισμά του μετά από προειδοποιήσεις ότι ο ισραηλινός στρατός επρόκειτο να χτυπήσει σε κοντινή απόσταση, εξέφρασε φόβο για το τι θα συνέβαινε στη συνέχεια.
«Ανησυχούμε, ήδη η οικογένειά μου έχασε το κατάστημά μας όταν ο πύργος Shorouk χτυπήθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 2021», είπε. «Η δράση που ανέλαβε η Χαμάς αυτή τη φορά είναι πολύ μεγαλύτερη, οπότε θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ισραηλινή απάντηση».
Τα παλαιστινιακά νοσοκομεία έχουν ήδη κατακλυστεί από θύματα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.
Η Λωρίδα της Γάζας - ένας μικροσκοπικός παράκτιος θύλακας που φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους - καταλήφθηκε από τη Χαμάς το 2007, ένα χρόνο αφότου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Στη συνέχεια, το Ισραήλ και η Αίγυπτος σκλήρυναν τον αποκλεισμό της περιοχής. Παραμένει εξαθλιωμένο με ανεργία περίπου 50%.
Μετά τη σοβαρή σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς το 2021, οι έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ βοήθησαν να εξασφαλιστούν χιλιάδες άδειες για τους κατοίκους της Γάζας να εργάζονται στο Ισραήλ και να χαλαρώσουν άλλοι περιορισμοί με αντάλλαγμα σχετική ηρεμία.
Τον περασμένο μήνα, όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι άρχισαν να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις δίπλα στον περιμετρικό φράχτη στη λωρίδα, σε μια υπενθύμιση των μαζικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, θεωρήθηκε ότι αυτό έγινε με το νεύμα της Χαμάς και είχε ως στόχο να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από το Ισραήλ και χρήματα βοήθειας από το Κατάρ.
Τα μικρά συλλαλητήρια φαίνονται τώρα σαν ένα κόκκινο πανί. Κάποιοι εικάζουν αν στην πραγματικότητα ήταν μια ευκαιρία να επιθεωρήσουν τον φράχτη πριν από τη διείσδυση. Με αυτή την τελευταία επιχείρηση, η Χαμάς φαίνεται να επιθυμεί να αναβαθμίσει και πάλι τα διαπιστευτήριά της ως μαχητική οργάνωση. Το καταστατικό της παραμένει δεσμευμένο στην καταστροφή του Ισραήλ.Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα σενάρια
Μιλώντας κατά την έναρξη της επίθεσης, ο σκιώδης μαχητικός διοικητής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, κάλεσε τους Παλαιστίνιους και άλλους Άραβες να συμμετάσχουν στη δράση για να «σαρώσουν την [ισραηλινή] κατοχή».
Ένα μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή αλλού στην περιοχή θα ακολουθήσουν το κάλεσμά του. Το Ισραήλ αναμφίβολα βλέπει το ενδεχόμενο ενός πολέμου που θα μπορούσε να ανοίξει σε πολλαπλά μέτωπα.
Το χειρότερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να επιστρατεύσει την πανίσχυρη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει μαζική ενίσχυση των στρατευμάτων. Εκτός από τις έντονες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση εκεί.
Η αιχμαλωσία ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων, τους οποίους οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες ή ως διαπραγματευτικά χαρτιά, αποτελούν σοβαρή επιπλοκή.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε απασχολημένοι με την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής, χτυπάμε ευρέως και φροντίζουμε ιδιαίτερα την περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF, υποναύαρχος Daniel Hagari. «Θα κάνουμε μια πολύ έντονη και ενδελεχή επανεξέταση».
Αν και η πλήρης επανεξέταση μπορεί να αργεί ακόμη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κατεστημένο πληροφοριών και ασφάλειας του Ισραήλ θα αναρωτιέται πώς δεν είδε να έρχεται αυτή η ενέργεια και πώς δεν κατάφερε να αποτρέψει τις τεράστιες συνέπειές της.