Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ με τη Χαμάς, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να μετρούν ήδη εκατοντάδες απώλειες και τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά τους 1.100, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας

Οι μάχες μεταξύ των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ και ενόπλων της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς συνεχίζονται σε επτά - οκτώ σημεία εντός του εδάφους του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το πρωί της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός. «Μαχόμαστε ακόμη. Υπάρχουν επτά έως οκτώ ανοικτά σημεία γύρω από τη Γάζα όπου έχουμε ακόμη άνδρες μας να μάχονται με τρομοκράτες», σημείωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Richard Hecht σε εκπροσώπους του Τύπου. «Θεωρούσαμε ότι από την Κυριακή θα είχαμε πια τον πλήρη έλεγχο», είπε. «Πλέον ελπίζουμε να πετύχουμε τον στόχο μας μέχρι το τέλος της Δευτέρας». 

«Παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο αναμέναμε», πρόσθεσε. «Πιστεύαμε ότι χθες θα είχαμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος της σημερινής ημέρας», εξήγησε.

Στη διάρκεια της νύκτας «μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ιπτάμενα μέσα και το πυροβολικό έπληξαν περισσότερους από 500 τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. Τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονταν και σήμερα το πρωί. Δημοσιογράφος του AFP είδε σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από τη Γάζα.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: “Δεν έχουν σταματήσει λεπτό τον βομβαρδισμό σπιτιών, γέμισαν τα νοσοκομεία”

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προετοίμασε τους ομοεθνείς του για έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο», δεσμευόμενος ότι η Χαμάς θα πληρώσει «ένα χωρίς προηγούμενο τίμημα».

Την ίδια ώρα, στόλο συνολικά 90 αεροσκαφών στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ετοιμότητα το λιμάνι της Σούδας για το πυρηνοκίνητο «Gerald Ford», το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Σε κατάσταση σοκ μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του από ιδρύσεως κράτους, το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση την προηγουμένη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Επιδιώκοντας να ξαναπάρει το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας –από γη, αέρα και θάλασσα– το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν χθες να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Επαναπατρίστηκαν 81 από τους 149 Έλληνες (Εικόνες και Βίντεο)

Ισραήλ: Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες, λέει ο στρατός

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν σήμερα την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες». Επίσης η Χαμάς «κρύβει τρομοκρατική υποδομή σε περιοχές αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) με ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σε έναν κατάλογο με «εγκλήματα πολέμου της Χαμάς», ο οποίος αναρτήθηκε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν επίσης πως η Χαμάς συμμετέχει σε «βεβήλωση και ακρωτηριαμό νεκρών», «εσκεμμένους φόνους αμάχων» και «απαγωγή και ομηρεία αμάχων».

Η Χαμάς σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς. Επίσης απήγαγε περισσότερους από 100 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Ισραήλ. Σε απάντηση, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Αυτός είναι ο “Επισκέπτης” που οργάνωσε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Η επιχείρηση της Χαμάς που «έπιασε στον ύπνο» το Ισραήλ ήταν ένα εξαιρετικά καλά οργανωμένο σχέδιο που απαιτούσε μια ισχυρή ηγεσία και προσεκτικό σχεδιασμό. Ο άνθρωπος που φέρεται να ήταν πίσω από την επιχείρηση είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Το αυτό το πρόσωπο αναδείχθηκε από το σκοτάδι μέσω βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η φωνή στο βίντεο ανήκει (ή υποτίθεται ότι ανήκει) στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής αντάρτικης οργάνωσης. "Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να γλεντά χωρίς να αναλογιστεί", έλεγε.

Σε ένα άρθρο τους, οι Financial Times αποτυπώνουν την ανοδική πορεία του Ντέιφ προς την κορυφή της Χαμάς, επισκιάζοντας ακόμα και τους αντιπάλους του στον κόσμο της Φατάχ, την πιο συντηρητική αντίπαλη φατρία.

Εντούτοις, λίγα πράγματα είναι αυτά που πραγματικά γνωρίζουμε για αυτόν, εξαιτίας μιας ζωής που βρίσκεται στο σκοτάδι. Οι λίγοι που τον γνώρισαν τη δεκαετία του 1980 αναφέρουν ότι ακόμη και τότε χρησιμοποιούσε το όνομα "Ντέιφ", ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι γνώριζαν το πραγματικό του όνομα, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι.

Μέχρι σήμερα, υπάρχει μόνο μία φωτογραφία του.

Γεννημένος στο προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις κατά τη δεκαετία του '60, ο Ντέιφ είχε θείο και πατέρα που συμμετείχαν σε επιθέσεις από ένοπλους Παλαιστίνιους τη δεκαετία του '50.

Ενήλικος πλέον, τη δεκαετία το '80, μπήκε στη Χαμάς και πέρασε -όπως και πολλοί άλλοι- από φυλακές. Όσοι τον έχουν γνωρίσει μιλάνε για έναν ήσυχο άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών, εξελίσσει όμως τις τακτικές του. Συγκρατούμενός του τον θυμάται να είναι επικεντρωμένος στα στρατιωτικά, έναν πατριώτη που έφτιαχνε σκίτσα για να διασκεδάζουν οι σύντροφοί του.

Αλλά την ίδια ώρα ο Ντέιφ είναι αμετάπειστος στο ότι η ισραηλινο-αραβική σύγκρουσης θα λυθεί και με τη βία. Όπως άλλοι στη Χαμάς, ο Ντέιφ θεωρεί τις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υποσχέθηκαν μια ειρηνευτική διευθέτηση, ως προδοσία της παλιαστινιακής αντίστασης.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο Ντέιφ είναι «Ο Επισκέπτης», παραπέμποντας στην συνήθεια των Παλαιστινίων που είναι στην παρανομία να περνούν κάθε βράδυ και σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Έχει και μια δόση ειρωνείας γιατί πριν από 20 χρόνια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή άφησε τον Ντιέφ σε αναπηρικό καροτσάκι αφού έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Αλλά, παρά την αναπηρία του, καταφέρνει να ξεφεύγει από τους Ισραηλινούς και να σχεδιάζει επιχειρήσεις.

Η δράση του «Επισκέπτη» είναι πλούσια και αιματηρή.

Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Μόνο αυτές που «υπέγραψε» το 1996 σκότωσαν πάνω από 50 αμάχους.

Στο παρελθόν ο Ντέιφ κατασκεύαζε βόμβες ενώ ήταν ο αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Λέγεται ότι μαθήτευσε κοντά στον Γιάχια Αγιάς, έναν βομβιστή με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο εκρηκτικά.

Η μορφή του Ντέιφ έχει εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μέσα στη Χαμάς και περισσότερο ίσως ανάμεσα στους νέους. Η τελευταία επιχείρηση μάλλον θα εκτοξεύσει τη φήμη του.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τώρα πλέον «δεν θα υπάρξει εκεχειρία» με το Ισραήλ, «μόνο αντίποινα».

Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις στο Τελ Αβίβ - Στο στόχαστρο της Χαμάς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

Χθες το βράδυ της Κυριακής, δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ και στα προάστια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ομάδες του CNN που βρίσκονται στο πεδίο. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι στοχεύει το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, τον διεθνή κόμβο του Ισραήλ, που βρίσκεται λίγο έξω από το Τελ Αβίβ. 

Ωστόσο, ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της BILD, Paul Ronzheimer, λίγα λεπτά νωρίτερα έγραψε: «Μόλις προσγειωθήκαμε. Δεν ακούσαμε καμία ρουκέτα κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μέχρι στιγμής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση της ανταποκρίτριας του Ιndependent Bel Trew, η οποία έγραψε στο «Χ»: «Η Χαμάς δηλώνει ότι στόχευσε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ -αναχαιτίστηκε ο πύραυλος. Μόλις προσγειώθηκα στο Τελ Αβίβ -οι πτήσεις συνεχίζονται…». 

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο φαίνονται ρουκέτες να εκτοξεύονται μαζικά προς τα εκεί που φέρεται να βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο. 

Όπως μπορεί να εκτιμηθεί από τα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το περίφημο σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» του Ισραήλ. 

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, σημείωσε ότι το Iron Dome είναι ικανό να αναχαιτίσει με επιτυχία πολλούς πυραύλους ταυτόχρονα.

Ισραήλ: Ο απολογισμός θυμάτων, τραυματιών και ομήρων σε 48 ώρες 

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

«Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο», στο έδαφος του Ισραήλ, «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω απ’ όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωνε χθες βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαμηνύοντας ότι «οι τρομοκράτες» θα καταδιωχθούν «παντού», «όπου κι αν βρίσκονται».

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι –ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες– σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. 

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

«Αρκετοί» Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο αρκετών Αμερικανών πολιτών», είπε ο αξιωματούχος, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. «Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όλων όσοι επλήγησαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ, τονίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους Γαλλίδα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».

«Ενότητα» ζήτησε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, «στον λαό, στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση», μπροστά στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Τριανταεπτάχρονη ισραηλινή είπε πως ένιωσε φρίκη όταν είδε μέλη της οικογένειάς της που έχουν απαχθεί σε βίντεο γυρισμένο στη Γάζα, ιδίως εξαδέλφη της και τα παιδιά της, ηλικιών μεταξύ εννέα μηνών και τριών ετών. «Αυτή είναι η μόνη επιβεβαίωση που έχουμε», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιφάτ Τσάιλερ, με τσακισμένη τη φωνή.

Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Η «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ, φόβοι Παλαιστινίων για την ισραηλινή απάντηση - Πάνω από 1.000 νεκροί 

Σοβαρές ζημιές σε σχολείο του ΟΗΕ από ισραηλινά πλήγματα

Σχολείο που ανήκει στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δέχθηκε «απευθείας πλήγμα» και υπέστη «πολύ σοβαρές ζημιές» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προχθές Σάββατο, ανακοίνωσε η υπηρεσία. 

Το σχολείο, το οποίο «προσέφερε στέγη σε πάνω από 225 ανθρώπους, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές», τόνισε το Γραφείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Κανένας από τους πρόσφυγες που φιλοξενούσε δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε, όμως το κτίριο «υπέστη μεγάλες δομικές ζημιές».

Ισραήλ: 260 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τη Χαμάς σε υπαίθριο φεστιβάλ

Τουλάχιστον 260 πτώματα βρέθηκαν στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka. 

Ένοπλοι της Χαμάς πυροβόλησαν κατά των παρευρισκομένων στο φεστιβάλ σε μια αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαρτυρίες παρευρισκομένων που γλίτωσαν. 

Η τρομακτική επίθεση ήταν μόνο μία από τις πολλές που έγιναν το πρωί του Σαββάτου από τη Χαμάς στη συντονισμένη επίθεση εντός του Ισραήλ.

Το Nova Festival υποτίθεται ότι θα ήταν ένα ολονύχτιο χορευτικό πάρτι, για την εβραϊκή γιορτή Sukkot.

Ένα σοκαριστικό βίντεο, απεικονίζει μια 25χρονη που συμμετείχε στο Φεστιβάλ την ώρα που την απαγάγουν μέλη της Χαμάς, με την ίδια να τους παρακαλά να μην τη σκοτώσουν.

«11η Σεπτεμβρίου»

Το Ισραήλ εξάλλου δέχθηκε επίθεση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ενώ στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «πολυάριθμους στρατιώτες» του Ισραήλ.

«Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ», αναγνώρισε ο κ. Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ κατελήφθη εξαπίνης από αυτή την επίθεση άνευ προηγουμένου», έκρινε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Σκόουκροφτ για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή: «Άκουσα πολλές συγκρίσεις με (τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί) την 11η Σεπτεμβρίου (2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να γίνει αυτό».

Απόστρατος Ισραηλινός υποστήριξε πως ο ισραηλινοαραβικός πόλεμος του 1973, που παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, ήταν «λίγος» σε σύγκριση με την επίθεση της Χαμάς προχθές Σάββατο, στην οποία είδε «πολύ σοβαρή αποτυχία» των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από εκείνον τον πόλεμο, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή αντεπίθεση «μας κάνει να φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοικος του μικροσκοπικού παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θύλακα.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Και ο Λίβανος στη σύρραξη κατά της Ιερουσαλήμ, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τρεις επιθέσεις

«Νόμιμη άμυνα»

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση και εκτόξευσε πάνω από 5.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής». Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος, και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Το Ισραήλ ανέστειλε την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων και εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. Το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το κλείσιμο το σχολείων ως αύριο Τρίτη τουλάχιστον.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Τρομοκράτες ή μαχητές; Ποιες είναι οι οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ που ορκίζονται να εξαφανίσουν το Εβραϊκό κράτος

Καταδίκη από τη Δύση

Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» αντιμέτωπο με τις «βάρβαρες» επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη «διαρκή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη» και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί», να υπάρξει «ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε χθες ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο ΣΑ του ΟΗΕ, καταδίκες της Χαμάς, όχι όμως ομοφωνία

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ στηλίτευσαν την έλλειψη ομοφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ είχαν καλέσει όλα τα κράτη μέλη του ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» της Χαμάς «εναντίον του ισραηλινού λαού και της κυβέρνησής του».

«Μεγάλο μέρος των χωρών καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς. Αλλά προφανώς, όχι όλες», επιτίμησε ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Γουντ, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση. «Μπορείτε ασφαλώς να καταλάβετε ποια ήταν μια από αυτές χωρίς καν να σας πω για ποια πρόκειται», συνέχισε, προφανώς υπαινισσόμενος τη Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση έχουν φθάσει στο ναδίρ τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτεια της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, κανένα κράτος μέλος δεν κατέθεσε στο τραπέζι πρόταση ανακοίνωσης του Συμβουλίου, καθώς το σώμα αυτό διχάζεται πάγια για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα και ορισμένα μέλη είχαν ελπίδες πως θα προτεινόταν κείμενο που θα πήγαινε παραπέρα από την καταδίκη της Χαμάς και μόνο.

«Το μήνυμά μου ήταν υπέρ του άμεσου τερματισμού των μαχών, κήρυξης κατάπαυσης του πυρός» και της έναρξης «διαπραγματεύσεων», είπε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, μιλώντας για μια κατάσταση που εν μέρει οφείλεται σε «άλυτα προβλήματα».

Ο κινέζος ομόλογός του Τζανγκ Τζουν από την πλευρά του καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», επιμένοντας στην ανάγκη επανόδου σε ειρηνευτική διαδικασία για να καταλήξουν τα μέρη σε λύση δύο κρατών.

Το Ισραήλ «έχει ένα και μοναδικό αίτημα» να υποβάλει στο ΣΑ, είπε πριν από τη συνεδρίαση ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν: «τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς πρέπει να καταδικαστούν χωρίς καμιά αμφισημία, αυτές οι αδιανόητες ωμότητες πρέπει να καταδικαστούν». Το Ισραήλ αναμένει υποστήριξη «του δικαιώματός του να αμυνθεί», συνέχισε.

Είναι «λυπηρό» το ότι «για ορισμένα μέσα ενημέρωσης και για ορισμένους πολιτικούς, η ιστορία δεν ξεκινάει παρά μόνο όταν σκοτώνονται Ισραηλινοί», αντέτεινε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, ο οποίος εκπροσωπεί την Παλαιστινιακή Αρχή — και όχι τη Χαμάς. «Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ρητορική που αρνείται την ανθρώπινη ιδιότητά μας και απαρνιέται τα δικαιώματά μας, ρητορική που αγνοεί την κατοχή της γης μας και την καταπίεση του λαού μας», πρόσθεσε. «Δεν είναι ώρα να αφεθεί το Ισραήλ να επιμείνει στις φρικτές επιλογές του. Είναι ώρα να ειπωθεί στο Ισραήλ να αλλάξει πορεία, και ότι υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη, στον οποοίο δεν θα σκοτώνονται ούτε Παλαιστίνιοι, ούτε Ισραηλινοί».


Ο αντίκτυπος στις αγορές

Στις αγορές, ο βασικός δείκτης TA-35 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ υπέστη χθες πτώση 6,47%, κατέγραψε τη χειρότερή του συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν κατά 4% και πλέον τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα: αυτή του πετρελαίου Brent κατέγραφε αλματώδη αύξηση (+4,7%), στα 86,65 δολάρια το βαρέλι, αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate επίσης (+4,5%), στα 88,39 δολάρια, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές.

Πτώση σημειώνουν οι τιμές των μετοχών στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα των συναλλαγών τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο στην αγορά από τη γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,2% στις 444 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,63% στις 15.140 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση κατά 0,53% στις 7.022 μονάδες. 

Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,19% στις 7.508 μονάδες.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημειώνει πτώση κατά 0,59% στις 27.646 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,67% στις 9.174 μονάδες