Ισμαήλ Χανίγιε: Ο ηγέτης της Χαμάς πανηγύρισε από το Κατάρ την επίθεση κατά του Ισραήλ
Ο Χανίγιε, που φιλοξενείται εδώ και χρόνια στο Κατάρ, ήταν αυτός που αναδύθηκε ως το δημόσιο πρόσωπο πίσω από την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς τη «αρχή μιας νέας εποχής» στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύρραξη
Aπό τηλεοράσεως, μέσα από την ασφάλεια των γραφείων του στο Κατάρ, παρακολούθησε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, τη φονικότερη όλων των εποχών επίθεση της ισλαμικής οργάνωσής του κατά του Ισραήλ.
Σε βίντεο από το γραφείο του στη Ντόχα ο Χανίγιε εμφανίζεται να πανηγυρίζει για το μπαράζ ρουκετών και την επίθεση μαζί με άλλα στελέχη της Χαμάς, προτού πέσουν στα γόνατα και ευχαριστήσουν τον Αλλάχ.
H φονικότερη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ
Ο Χανίγιε είχε αναμφίβολα πολλούς λόγους να πανηγυρίζει, αφού η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ ήταν η φονικότερη που εξαπέλυσε ποτέ με πάνω από 700 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, μια επίθεση που πιθανώς θα καθορίσει την πορεία της ισραηλο-παλαιστινιακής σύρραξης.Το μπαράζ των ρουκετών το Σάββατο και οι επιδρομές έως και 1.000 μαχητών της Χαμάς, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης που αιφνιδίασαν το Ισραήλ, απαιτούσαν λεπτομερή σχεδιασμό και έγκριση από τα ύπατα κλιμάκια της ηγεσίας της οργάνωσης, τόσο στη Γάζα όσο και στη Ντόχα. Αλλά μπορεί να συντονίστηκαν σε συνεργασία με περιφερειακούς συμμάχους της Χαμάς, όπως το Ιράν και η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, στελέχη των οποίων μπορούν να συναντούνται ανενόχλητα με τον Χανίγιε στο γραφείο του στη Ντόχα.
Το Κατάρ, που θεωρεί, όπως ανακοίνωσε, υπεύθυνο το Ισραήλ για το μακελειό του Σαββάτου, φιλοξενεί εδώ και χρόνια τον Χανίγιε, αν και διαψεύδει ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, ισχυριζόμενο ότι η οργάνωση είναι απλώς μέρος της πραγματικότητας στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.
Το Κατάρ έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν και αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν σε μια μεσολαβητική, όπως λέει, προσπάθεια μεταξύ του αφγανικού καθεστώτος και της Δύσης.
Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση Guardian: Τι συμβαίνει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Ο ρόλος του Χανίγιε στην επίθεση της Χαμάς
Ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς ο Χανίγιε ίσως να μην κατέστρωσε τα στρατιωτικά σχέδια της επίθεσης του Σαββάτου, όπως η εκπαίδευση των τρομοκρατών μέσα στη Γάζα και η προετοιμασία της επίθεσης που έπιασε στο ύπνο το Ισραήλ.
Τη δουλειά αυτή, πιθανώς ανέλαβε η στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ο αρχηγός των στρατιωτικών της επιχειρήσεων, Μοχάμεντ Ντέιφ, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
Όπως και να’ χει, ο Χανίγιε ήταν αυτός που αναδύθηκε ως το δημόσιο πρόσωπο πίσω από την επίθεση, επικροτώντας με ομιλία του για το μακελειό και χαρακτηρίζοντάς το «αρχή μιας νέας εποχής» στην ισραηλο-παλαιστινιακή σύρραξη.
«Αρκετά πια, πρεπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ιντιφάντα και των εξεγέρσεων στη μάχη για την απελευθέρωση των παλαιστιανικών εδαφών μας και των κρατουμένων μας σε κατοχικές φυλακές», είπε ο Χανίγιε. Και στη συνέχεια προειδοποίησε ότι έρχεται νέο κύμα βίας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπου η Χαμάς έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων στο παρελθόν παρά τη μικρότερη παρουσία της εκεί.
Επίθεση κατά της ηγεσίας της Χαμάς στο Κατάρ;
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ορκίστηκε σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου ότι θα εξαφανίσει τις δυνάμεις της Χαμάς στη Γάζα, πράγμα που εγείρει ερωτηματικά για το τι θα συμβεί με τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης, που βρίσκεται στο Κατάρ.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει στο παρελθόν ριψοκίνδυνες δολοφονικές επιθέσεις ανά την υφήλιο ακόμη και με δηλητηριάσεις και ταχυδρομική αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά βιβλίων. Αλλά μια επίθεση κατά του Χανίγιε και της ηγεσίας της Χαμάς στο Κατάρ, έστω και συγκεκαλυμμένη, ενέχει τον κίνδυνο μεγαλύτερης κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούν τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες
Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς
Ο Ισμαήλ Χανίγιε γεννήθηκε το 1962 στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό αλ Σάτι, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας κατά μήκος της ακτογραμμής της Μεσογείου Θάλασσας. Εντάχθηκε στις δυνάμεις της Χαμάς ενώ σπούδαζε Αραβική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο και γρήγορα ανελίχθηκε.
Οι γονείς του εγκατέλειψαν στη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1948 τα σπίτια τους στην πόλη Ασκελόν, όπως αποκαλείται σήμερα, του νοτίου Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ο Χανίγιε, ως ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, μπαινόβγαινε στις ισραηλινές φυλακές κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως το 1988, που παρέμεινε κρατούμενος επί έξι μήνες και τον επόμενο χρόνο, στη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα, όταν καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση.
Αργότερα οι Ισραηλινοί απέλασαν τον Χανίγιε στο Λίβανο, απ’ όπου επέστρεψε κάποια στιγμή στη Γάζα και επέζησε τουλάχιστον μιας ισραηλινής απόπειρας δολοφονίας του στη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο Χανίγιε έγινε παγκοσμίως γνωστός, ωστόσο, το 2006 όταν οδήγησε στις εκλογές τη Χαμάς σε νίκης επί της Φατάχ, που πυροδότησε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Παλαιστινίων και οδήγησε στην πλήρη κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς. To 2012 συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και ξανά το 2021.
Γύρω στο 2016 ο Χανίγιε διέφυγε από τη Λωρίδα της Γάζας στο Κατάρ, όπου θεωρεί ότι -τουλάχιστον προς το παρόν – είναι προστατευμένος από τις ισραηλινές δυνάμεις.