Χαμάς και Χεζμπολάχ οι δύο οργανώσεις που τρομοκρατούν την Μέση Ανατολή έχουν βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ. Το Ισραήλ με τα την επίθεση της Χαμάς ξεκίνησε τα αντίποινα, με την Χεζμπολάχ να σπεύδει να δηλώσει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της Χαμάς. Την εξέλιξη αυτή για το Ισραήλ και την Μέση Ανατολή κλήθηκε να σχολιάσει ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου. Ειδικότερα ο κ. Χατζηβασιλείου μίλησε στο ΜΕGA, για τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τονίζοντας πως εάν στην κρίση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εμπλακεί ενεργά η Χεζμπολάχ τότε είναι πολύ πιθανό «να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου στη Μέση Ανατολή», με μέγιστες συνέπειες.

Ο ενεργός ρόλος της Χεζμπολάχ στην κρίση αποτελεί ένα σενάριο που όλοι απεύχονται, ωστόσο ο διεθνολόγος σημείωσε πως δεν φαίνεται κάποια διέξοδο σε αυτή την κατάσταση που διαρκώς κλιμακώνεται.

 «Το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα έχει εγκαινιάσει μία πολιτική επαναπροσέγγισης με κράτη του Αραβικού Κόσμου. Οι συμφωνίες με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ενοχλήσει», σημείωσε.

 «Η κίνηση της Χαμάς υπονομεύει το αίτημα των Παλαιστινίων για εθνικό κράτος. Η κίνηση αυτή απογυμνώνει τους Παλαιστίνιους από κάθε επιχείρημα», κατέληξε, τονίζοντας πως η κρίση αυτή είναι καταστροφική για το μέλλον της περιοχής.


Ποιες είναι οι οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ που απειλούν το Ισραήλ

Η Χαμάς είναι μία ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, η ονομασία της οποίας προέρχεται από το ακρώνυμο του πλήρους ονόματός της, που σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.


Ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ. Αποτελεί μια προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Χαμάς αποτελείται από μια πολιτική και από μια στρατιωτική πτέρυγα. Η στρατιωτική της πτέρυγα φέρει την ονομασία «Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ» και διαθέτει περίπου 20.000 μέλη στους κόλπους της.

Η βάση της Χαμάς είναι στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η πολιτική ηγεσία βρίσκεται τόσο στη Συρία όσο και στη Γάζα. Χρηματοδοτείται, οπλίζεται και εκπαιδεύεται από το Ιράν, ενώ υποστηρίζεται από το καθεστώς της Συρίας. Η Χαμάς απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και την ύπαρξη του Ισραήλ.

Τον Αύγουστο του 1988, η Χαμάς δημοσίευσε τον καταστατικό της χάρτη, που ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωση αντιτίθεται στην ύπαρξη του Ισραήλ με οποιονδήποτε τρόπο. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει «καμία λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα πέρα από την Τζιχάντ (σ.σ. τον ιερό πόλεμο)». Η πλατφόρμα της Χαμάς προβλέπει την ίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας στην Παλαιστίνη που θα αντικαταστήσει το Ισραήλ.

Για την επίτευξη των στόχων της, η Χαμάς υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών.

Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά αποτελεί σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με ορμητήριο τον Λίβανο. Συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ την κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία. Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης παρέχει υποστήριξη με μαχητές στις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία κατά του ισλαμικού κράτους.

Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στον Λίβανο το 1982, ενώ η επίσημη ίδρυσή της ως πολιτικής οργάνωσης έγινε το 1985.

Οι Μουτζαχεντίν μαχητές της Χεζμπολάχ πολέμησαν εναντίον σερβικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Τον Μάρτιο του 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέταξε τη Χεζμπολάχ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πρώτος αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο Αμπάς αλ Moυσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.