Το Ισραήλ προετοιμάζει το έδαφος για τη μεγάλη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, η έναρξη της οποίας αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί.

Η κοινή γνώμη στο Ισραήλ διψά για εκδίκηση για τις επιθέσεις της Χαμάς, που προκάλεσαν μέχρι στιγμής τον θάνατο άνω των 1.200 Ισραηλινών, και ζητεί μετ’ επιτάσεως μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, την οποία προανήγγειλε ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης, όταν του είπε: «Πρέπει να εισβάλουμε. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τώρα».



Οι εξελίξεις επί του εδάφους δείχνουν ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα: ο στρατός του στήνει μια βάση δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας για δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, ενώ φάλαγγες αρμάτων μάχης σπεύδουν στην περιοχή. Ήδη το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει 300.000 εφέδρους, τους περισσότερους στην ιστορία του.

Αλλά, όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το Bloomberg, μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση θα είναι περίπλοκη στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, μεταξύ άλλων, λόγω του περίπλοκου δικτύου των υπόγειων τούνελ και του κινδύνου που θα συνιστά για τους ομήρους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς και άλλους.

Μεσανατολικό: Αναμένονται βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής της CIA, Λίον Πανέτα, τονίζει πως «το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που θα μπουν στη Γάζα θα ακολουθήσουν μάχες από σπίτι σε σπίτι. Και το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό» για τις δυνάμεις του Ισραήλ. «Αλλά απ’ την άλλη πλευρά νομίζω ότι είναι σαφές ότι το Ισραήλ έχει λάβει την απόφαση ότι πρέπει να συντρίψουν τη Χαμάς στη Γάζα».

Μια χερσαία εισβολή θα προκαλούσε βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές, ενώ εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον το Ισραήλ θα μπορέσει να βρει μια στρατηγική εξόδου από τη σύρραξη. Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος αναταράξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που θα απειλήσουν την εύθραστη προσέγγιση του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες και θα αυξήσουν την πιθανότητα η σύρραξη να μετατραπεί σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε ότι μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να θυμίζει τη μάχη που έδωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα το 2004 στη Φαλούτζα του Ιράκ, όταν ενεπλάκησαν σε σφοδρές οδομαχίες με τους σουνίτες μαχητές. Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται να προβάλουν σκληρή αντίσταση οι ένοπλοι της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, ειδικά αν τους παράσχουν ενισχύσεις γειτονικές αραβικές χώρες.

Τα υπόγεια τούνελ και οι αποθήκες όπλων της Χαμάς

Ένα πρόσθετο στοιχείο που «δείχνει» ότι επίκειται μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ είναι το γεγονός ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του πέρα από τα πλήγματα σε επίγειες εγκαταστάσεις είναι απίθανο να καταφέρουν να καταστρέψουν τις υπόγειες αποθήκες όπλων και τις σήραγγες που χρησιμοποίησαν οι εξτρεμιστές της Χαμάς για την αιφνιδιαστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

«Κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να μπουν μέσα», δήλωσε στο Bloomberg ο τετράστερος ε.α. στρατηγός των ΗΠΑ, Κιθ Αλεξάντερ, που διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA). «Μπορεί να προβούν σε περιορισμένες επιχειρήσεις, αλλά η περιοχή είναι πολύ μεγάλη για να τεθεί υπό κατοχή και πολύς ο κόσμος εκεί», πρόσθεσε.

Οδομαχίες με απώλειες αμάχων

Οι οδομαχίες στην πυκνοκατοικημένη Γάζα των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστίνιων μαχητών θα προκαλέσει -όπως αναμένεται- μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.



Άραβες αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο νεκρών αμάχων θα πυροδοτήσουν οργή στην κοινή γνώμη αραβικών κρατών, που θα ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις τους να διακόψουν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

«Όσο περισσότερο διαρκέσει η κατοχή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η υποχώρηση της υποστήριξης προς το Ισραήλ και τόσο περισσότερη πίεση θα δείτε στα αραβικά κράτη από την κοινή γνώμη τους», σημειώνει ο Γουίλιαμ Άσερ, πρώην ανώτερος αξιωματικός της CIA με ειδίκευση σε θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή. «Η κατοχή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή σε επίπεδο εντυπώσεων και πολιτικά».

Οι φόβοι για τους ομήρους

Ένα πρόσθετο πρόβλημα για το Ισραήλ είναι εκείνο των δεκάδων αμάχων που κρατούν η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ, ανάμεσά τους νήπια και ηλικιωμένες γυναίκες.



Η Χαμάς απειλεί ότι θα σκοτώνει έναν όμηρο για κάθε απροειδοποίητο ισραηλινό βομβαρδισμό κατά κατοικιών αμάχων στη Γάζα, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα κάνει με τους ομήρους σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού.

Κίνδυνος να κλιμακωθεί ο πόλεμος

Υπάρχει επίσης ο σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης της σύρραξης. Ήδη εξαπολύθηκαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ με ρουκέτες από τον Λίβανο και με οβίδες από τη Συρία στα Υψίπεδα του Γκολάν, γεγονός που μπορεί να φέρει το Ισραήλ αντιμέτωπο με έναν πολυμέτωπο πόλεμο, εφόσον απαντήσει με ισχυρή στρατιωτική ισχύ.

Παράλληλα επικρέμαται η απειλή να συρθεί και το Ιράν στη σύρραξη. «Το μακελειό και η μαζική εξόντωση των ανθρώπων στη Γάζα θα φέρουν μεγαλύτερη συμφορά στο Ισραήλ», δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την Τρίτη. Αμερικανοί στρατηγοί έχουν προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην εμπλακεί στη σύρραξη κι έστειλαν στολίσκο με αεροπλανοφόρο στην περιοχή για να αποτρέψουν το Ιράν.

Τι θα ακολουθήσει ύστερα από μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα;

Για την ηγεσία του Ισραήλ ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι τι θα ακολουθήσει ύστερα από μια εισβολή στη Γάζα, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μια βιώσιμη πολιτική λύση του Μεσανατολικού.

Το Ισραήλ απέσυρε τις χερσαίες δυνάμεις του από τη Γάζα το 2005 εν μέρει επειδή η προηγούμενη κατοχή της είχε αποδειχθεί λίαν κοστοβόρα.

«Το τέλος θα έρθει μόνον όταν αποδεχθούν μια συμφωνία να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα για μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Από τη στιγμή που ο πληθυσμός του Ισραήλ αντιλήφθηκε τι σημαίνει να ζει δίπλα στη Χαμάς, είναι έτοιμος να πληρώσει σχεδόν κάθε τίμημα για να σταματήσει κάτι τέτοιο», είπε ο Γιόσι Κουπερβάσερ, πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπείας.