Υποβρύχιο Τιτάν: Ανακτήθηκε τμήμα του με “πιθανά ανθρώπινα υπολείμματα”
Βρέθηκαν συντρίμμια από το τουριστικό υποβρύχιο “Τιτάν”
Το μυστικό του θανάτου που είναι κρυμμένο στα υπολείμματα του υποβρυχίου Τιτάν αναζητούν τώρα οι επιστήμονες και οι τεχνικοί που συνεχίζουν τις έρευνες. Ύστερα από αρκετούς μήνες αναζήτησης στοιχείων για το τραγικό ατύχημα με το υποβρύχιο, ανασύρθηκαν νέα συντρίμμια του τουριστικού βαθυσκάφους Titan από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το τουριστικό υποβρύχιο ταξίδεψε σε αποστολή εξερεύνησης στο ναυάγιο του Τιτανικού, ωστόσο το ταξίδι αυτό κατέληξε σε τραγωδία, αφού και τα πέντε μέλη του έχασαν τη ζωή τους.
Στα νέα ευρήματα που ανασύρθηκαν, οι Αμερικανοί κάνουν αναφορά για «πιθανά υπολείμματα ανθρώπινων οστών», ξεκινώντας έρευνες που ελπίζουν πως θα διαφωτίσουν περισσότερο την τραγωδία του περασμένου Ιουνίου.
Στις 4 Οκτωβρίου, μηχανικοί από το Συμβούλιο Θαλάσσιων Ερευνών ανακάλυψαν και μετέφεραν, μετά από υποβρύχια επιχείρηση, υπολείμματα του βαθυσκάφους.
Διαβάστε επίσης: Υποβρύχιο «Titan»: Δεν άντεξε την πίεση το σκάφος - Ισούται με το βάρος του Πύργου του Άιφελ
«Πιθανά ανθρώπινα λείψανα ανακτήθηκαν προσεκτικά από τα συντρίμμια του Titan και μεταφέρθηκαν για ανάλυση από γιατρούς των ΗΠΑ» ανέφερε σε δήλωσή της η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, που σημείωσε πως ανακτήθηκε σχεδόν άθικτο τμήμα του πρυμναίου μέρους.
Η βύθιση του υποβρυχίου Τιτάν που συγκλόνισε τον κόσμο
Το υποβρύχιο Τιτάν χειριζόταν ιδιωτική εταιρεία και ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου το ταξίδι για το ναυάγιο του Τιτανικού.
Ωστόσο, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έγινε μία έκρηξη που σκότωσε ακαριαία τα πέντε μέλη του πληρώματος. Ανάμεσά τους ήταν ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ, ο εκατομμυριούχος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαζάντα Νταγούντ με τον γιο του Σουλεϊμάν, ο Βρετανός εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OceanGate, στην οποία ανήκε το βαθυσκάφος, Στόκτον Ρας.
Να τονιστεί πως τα πρώτα υπολείμματα είχαν βρεθεί σε βάθος 4.000 μέτρων και μόλις 500 μέτρα απόσταση από τον Τιτανικό.
Ο Ισπανός εμπειρογνώμονας, ειδικός υποβρυχίων, Χοσέ Λουίς Μαρτίν, υποστήριξε στην εφημερίδα της χώρας του, «Nius», ότι το υποβρύχιο της OceanGate έχασε τη σταθερότητά του λόγω ηλεκτρικής βλάβης, η οποία το άφησε χωρίς σύστημα πρόωσης, με συνέπεια να οδηγηθεί προς τον πυθμένα «σαν βέλος» και με το φινιστρίνι του στραμμένο προς τα κάτω.
Διαβάστε επίσης: Υποβρύχιο «Titan»: Οι πέντε επιβάτες αντιλήφθηκαν αυτό που έρχεται ένα λεπτό πριν συνθλιβεί
Εκτίμησε, ακόμα, ότι όταν το υποβρύχιο βρισκοταν σε βάθος περίπου 5.600 ποδιών (1.600-1.700 μέτρα), άρχισε ελεύθερη πτώση «σαν να ήταν πέτρα και χωρίς κανένα έλεγχο» για περίπου 3.000 πόδια, μέχρι που στα 8.600 πόδια «έσκασε σαν μπαλόνι» λόγω της ταχύτατα μεταβαλλόμενης πίεσης.
Ο Μαρτίν εκτίμησε ότι οι πέντε επιβάτες έζησαν μια τρομακτική εμπειρία μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο καθ' όλη τη διάρκεια της πτώσης, η οποία είχε διάρκεια από 48 έως 71 δευτερόλεπτα.
Το υποβρύχιο «Titan» έχασε την επικοινωνία με το σκάφος υποστήριξής του την Κυριακή 18 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της κατάβασης στο ναυάγιο του Τιτανικού, ενώ μερικές ημέρες αργότερα, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, σκάφη από τον Καναδά και τη Γαλλία, ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του.