Γάζα: Ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ - Εντοπίστηκαν σοροί ομήρων, λέει η Jerusalem Post
Αναφορές για «τοπικές» χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στη Γάζα για τον εντοπισμό ομήρων και θέσεων εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς
Γάζα: Βρήκαν σορούς αγνοούμενων
Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν αρχίσει ήδη να προελαύνουν και δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα βρήκαν σορούς αγνοούμενων πολιτών της χώρας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.
Η εφημερίδα ανέφερε πως οι σοροί βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα. Ο αριθμός των σορών δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τις σορούς και τις μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.
Γάζα: Οι πρώτες χερσαίες επιχειρήσεις
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται ευρείας κλίμακας έφοδος με σκοπό να εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».
Listen in as an IDF Spokesperson @jconricus provides a situational update as the war against Hamas continues. https://t.co/UeIUKgRJGu
— Israel Defense Forces (@IDF) October 14, 2023
Το Ισραήλ έχει καλέσει στα όπλα έως 360.000 εφέδρους μετά την επίθεση του Σαββάτου από εκατοντάδες ενόπλους της Χαμάς.
Ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι στρατιώτες, με τη στήριξη αρμάτων μάχης, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ομάδες Παλαιστινίων που εκτοξεύουν ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος και παράλληλα αναζήτησαν πληροφορίες για να εντοπίσουν τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.
Νωρίτερα χθες Παρασκευή, το Ισραήλ έδωσε διορία 24 ωρών σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στο βόρειο μισό της Γάζας να φύγουν προς τα νότια. Αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της πόλης της Γάζας πήραν τον δρόμο προς τα νότια, όμως είναι αδύνατον να γίνει κάποια ακριβής εκτίμηση του αριθμού τους. Πολλοί άλλοι είπαν ότι δεν σκοπεύουν να φύγουν.
«Ο θάνατος είναι καλύτερος από τη φυγή», είπε ο 20χρονος Μοχάμαντ, ενώ στεκόταν σε έναν δρόμο, μπροστά στα συντρίμμια ενός κτιρίου που βομβαρδίστηκε νωρίτερα από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, κοντά στο κέντρο της Γάζας.
Από τα τεμένη ακουγόταν το μήνυμα: «Μείνετε στα σπίτια σας. Μείνετε στη γη σας». «Λέμε στους ανθρώπους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μείνουν στα σπίτια τους», είπε ο Εγιάντ Αλ Μποζόμ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε αυτοκίνητα και φορτηγά που μετέφεραν ανθρώπους από τον βορρά του θύλακα προς τον νότο. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία από άλλες πηγές.
Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς –οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ– ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε πως ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους. Δεν έχει υπάρχει επιβεβαίωση από μέρους Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, που ανέφερε πως θα ερευνήσει αυτή την πληροφορία.
Διαβάστε ακόμα: Χαμάς για την αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ: "Ή θα ζήσουμε με το κεφάλι ψηλά, ή θα πεθάνουμε μαχόμενοι"
Αντιδράσεις από ΟΗΕ και Δύση για το τελεσίγραφο του Ισραήλ
Τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΠΟΥ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, απέρριψαν την εκκένωση και προειδοποίησαν ότι επίκειται καταστροφή εάν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκαστεί να φύγει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησαν επίσης να αρθεί η πολιορκία του θύλακα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.
Η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε «επικίνδυνα χαμηλό σημείο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση για να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμο και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σχολίασε ότι μια τέτοια τεράστια εκκένωση είναι «δύσκολη υπόθεση», αλλά η Ουάσινγκτον δεν αμφισβητεί την απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τους αμάχους να φύγουν. «Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί – προσπαθούν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός τους στόχος», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.Φόβοι για επέκταση της σύρραξης
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε νωρίτερα χθες στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας θα είναι μια δεύτερη «Νάκμπα», μια επανάληψη του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα εδάφη που σήμερα αποτελούν το Ισραήλ. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας είναι απόγονοι εκείνων των προσφύγων.
Προς το παρόν η Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, είναι αποκλεισμένη και δεν υπάρχει διέξοδος. Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό και η Αίγυπτος, που συνορεύει με τον θύλακα, έχει αρνηθεί να ανοίξει τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα για τους αμάχους που φεύγουν.
Στο μεταξύ, στη Δυτική Όχθη, διαδηλωτές αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Υπάρχουν επίσης φόβοι για επέκταση των εχθροπραξιών σε νέα μέτωπα, όπως αυτό του Λιβάνου, όπου νωρίτερα χθες σκοτώθηκε ένας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters και άλλοι έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν. Το Reuters ανέφερε ότι ισραηλινή οβίδα έπληξε ένα φυλάκιο του στρατού του Λιβάνου στα σύνορα και ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ σε απάντηση για μια διείσδυση ενόπλων, κάτι που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε λανθασμένο συναγερμό.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει τι συνέβη στην περιοχή αυτή και οδήγησε στον θάνατο του δημοσιογράφου. «Πάντα προσπαθούμε να αποφεύγουμε να έχουμε θύματα μεταξύ των αμάχων. Προφανώς δεν θα θέλαμε ποτέ να χτυπήσουμε ή να σκοτώσουμε έναν δημοσιογράφο που κάνει τη δουλειά του», είπε ο Γκιλάντ Έρνταν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ