Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα. Παράλληλα μέτωπο έχει ανοίξει και με τον Λίβανο ύστερα από τις επιθέσεις και με τη Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή που η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται, διεθνείς πρωτοβουλίες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός.

Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.100 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες σήμερα τους δρόμους που οδηγούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας στο νότιο, καθώς ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση.

«Θα αποφύγουμε να στοχοθετήσουμε τους καθορισμένους άξονες έως τις 12 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», είχε δηλώσει ο Αβιχάι Αντραέ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο Twitter.

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», είχε προειδοποιήσει ο ίδιος.


Ως γνωστόν, το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους, να μετακινηθούν προς τα νότια, σημειώνοντας ότι πλήττει την πόλη της Γάζας με στόχο να καταστρέψει τα επιχειρησιακά κέντρα της Χαμάς.

Στο μεταξύ, σε εκκένωση χωριών στα σύνορα με τον Λίβανο προχώρησε το Ισραήλ, καθώς φοβάται για κλιμάκωση της σύγκρουσης και τη δημιουργία νέου μετώπου απέναντι στη Χεζμπολάχ, εν μέσω της επικείμενης χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Ο στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους που ζουν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, καθώς το Ισραήλ φοβάται αντίποινα από τη Χεζμπολάχ για την επικείμενη εισβολή της στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί να «απαντήσουν» σε οποιαδήποτε κίνηση εισβολής στη Γάζα, με τον επικεφαλής της οργάνωσης να δηλώνει ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένοι» να ενωθούν με τη Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, αυξάνοντας τους ήδη αυξημένους φόβους για μια ολοκληρωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Από τις 7 Οκτωβρίου, 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί και 9.700 έχουν τραυματιστεί, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 199 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Γάζα: Τα νοσοκομεία πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις αεροπορικές επιθέσεις και τον αποκλεισμό

Καθώς οι κάτοικοι στη Γάζα ετοιμάζονται για τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών, ύστερα από ημέρες σφοδρών αεροπορικών επιθέσεων και αποκλεισμού, ως απάντηση στην επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, Ασράφ αλ-Κίντρα, διερωτάται πώς θα τα βγάλουν πέρα τα νοσοκομεία.


Οι γιατροί πασχίζουν να βοηθήσουν έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις, σε υπερπλήρη νοσοκομεία που βρίσκονται αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων λόγω του αποκλεισμού. Μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν στα χειρουργεία, διότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι, δήλωσαν γιατροί.

Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη, προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον 2.750 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 9.700 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Άλλοι 1.000 άνθρωποι αγνοούνται και εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο Κίντρα έκανε έκκληση στον κόσμο να μεταβεί στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τις 13 ιατρικές υποδομές του θύλακα, για αιμοδοσία.

«Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων ασθενών που βασίζονται στα αποθέματά μας, ιδιαίτερα από το Σίφα», δήλωσε ο Κίντρα.

Το νοσοκομείο Σίφα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αλλά πιο άμεσα τους περίπου 800.000 ανθρώπους που ζουν στην πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει τα πιο σφοδρά αεροπορικά πλήγματα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ και αναμένεται να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Γάζα, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, με 2,3 εκατ. ανθρώπους.

Έχει δεσμευθεί να εξαφανίσει τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση μαχητών της σε ισραηλινές πόλεις πριν από εννέα ημέρες, στην οποία οι μαχητές πυροβόλησαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και πήραν ομήρους στη χειρότερη επίθεση σε βάρος αμάχων στην ιστορία της χώρας.