Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τη βόρεια Γάζα, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για την χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που, παρά τους κινδύνους, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φύγουν από την περιοχή.

«Δεν φεύγω από την πατρίδα μου, δεν θα φύγω ποτέ», λέει ο 42χρονος Μοχάμεντ Ιμπραχίμ καθώς κάθεται σε ένα γεμάτο σαλόνι με συγγενείς του.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το BBC Arabic, φαίνεται να περιβάλλεται από συγγενείς που έχουν συνωστιστεί σε ένα σπίτι από άλλες περιοχές. Ορισμένοι μιλούν, ενώ άλλοι ελέγχουν τα τηλέφωνά τους.

«Θα παραμείνω εδώ, ακόμη και αν πρόκειται να καταστρέψουν τα σπίτια μας πάνω από τα κεφάλια μας»

«Δεν μπορώ να πάω σε άλλο μέρος, ακόμη και αν πρόκειται να καταστρέψουν τα σπίτια μας πάνω από τα κεφάλια μας. Θα παραμείνω εδώ», λέει ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ.

Ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ λέει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν μετακινηθεί επανειλημμένα στην περιοχή της πόλης της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, ανταποκρινόμενοι στις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές στο προπύργιο της Χαμάς στην καρδιά της βόρειας Λωρίδας.

«Την περασμένη Κυριακή στις 2 τα ξημερώματα, υπήρξαν επιθέσεις και έριχναν ρουκέτες. Έφυγα με τη γυναίκα μου και τα τέσσερα παιδιά μου», προσθέτει.

Η οικογένεια του έφυγε από το σπίτι της στην Τζαμπάλια για μια ανατολική συνοικία, αλλά όταν έμαθαν ότι και αυτή η περιοχή επρόκειτο να στοχοποιηθεί κατέληξαν σε ένα προάστιο της πόλης της Γάζας.

«Στα παιδιά μου λείπει ο κήπος τους, είναι στριμωγμένα σε ένα διαμέρισμα με όλη την οικογένεια. Ο γιος μου Ahmad δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον καλύτερό του φίλο και ρωτά συνεχώς αν είναι ζωντανός», λέει ο Ιμπραχίμ.


Πολεμός στο Ισραήλ: Περίπου 500.000 άνθρωποι έφυγαν από τη βόρεια Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες -κάτι που η ίδια αρνείται- και ότι σκόπιμα επιδιώκει να κρυφτεί μέσα στον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές.

Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους αμάχους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα και να κατευθυνθούν προς το νότο, και πολλοί ακολούθησαν την έκκληση αυτή, παρά τις εκκλήσεις της Χαμάς να παραμείνουν.

Περίπου 500.000 από τους 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους λέγεται ότι έφυγαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Αλλά ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ λέει ότι μένει στη θέση του, επειδή δεν βλέπει καμία εναλλακτική λύση.

«Μας ζήτησαν να φύγουμε προς το νότο, πού να πάω εγώ και η οικογένειά μου;» αναρωτιέται.



«Όποιος κατευθύνεται προς το νότο κάνει λάθος»

Ο Fayez Eltanany ένας άλλος κάτοικος του βορρά που παραμένει στην περοχή, λέει: «Όποιος κατευθύνεται προς το νότο κάνει λάθος». Ο ίδιος λέει ότι φοβάται ότι αν η οικογένειά του φύγει, μπορεί να μην τους επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν.

Στον κοντινό δρόμο, ο Abo Jameel, ένας 38χρονος οικοδόμος, σκύβει στο έδαφος σε έναν σωλήνα που είναι συνδεδεμένος με το σύστημα ύδρευσης, προσπαθώντας να πάρει τις τελευταίες σταγόνες υγρού.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει την είσοδο καυσίμων, νερού, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στην περιοχή και απαιτεί την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που η Χαμάς απήγαγε στη Γάζα κατά τη διάρκεια των επιθέσεών της.

«Εδώ και οκτώ ημέρες δεν υπάρχει ούτε φαγητό ούτε νερό»

«Εδώ και οκτώ ημέρες δεν υπάρχει ούτε φαγητό ούτε νερό», λέει ο Abo Jameel. «Ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε ζωή, δυστυχία», συμπληρώνει.

Ο Abo Jameel έχει δύο αγόρια και τρία κορίτσια, το μικρότερο είναι τεσσάρων ετών. Αλλά ούτε αυτή η οικογένεια θα εκκενώσει το σπίτι της.

Γάζα: Σχεδόν 2.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί

Σχεδόν 2.700 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς αντιποίνων του Ισραήλ. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

«Δεν έχουμε πουθενά να πάμε, δεν φεύγουμε ακόμα κι αν θέλουν να χτυπήσουν τα σπίτια μας», λέει ο Abo Jameel. «Πού μπορούμε να πάμε ως οικογένεια πέντε ή έξι ατόμων;», προσθέστει.
περισσότερα από 700 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί σε αυτόν τον τελευταίο γύρο συγκρούσεων.

Περισσότερα από 700 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί στον τελευταίο γύρο συγκρούσεων

Παρά τους κινδύνους, τα παιδιά εξακολουθούν να παίζουν στους δρόμους της πόλης της Γάζας.

Εκμεταλλεύονται τις σύντομες στιγμές ηρεμίας για να βγουν στα σοκάκια και τους δρόμους και να τρέξουν. Είναι μια διέξοδος σε μια ζωή που τώρα περιβάλλεται από πόλεμο.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Η Παλαιστινιακή Αρχή λέει ότι περισσότερα από 700 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί σε αυτόν τον τελευταίο γύρο συγκρούσεων.