Τεράστιος κομήτης μεγέθους τρεις φορές το Έβερεστ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Ο κομήτης έχει ονομαστεί 12P/Pons-Brooks και αναφέρεται  από τους επιστήμονες ως «κομήτης τύπου Halley».  Ο κομήτης έχει εκραγεί στο διάστημα και τώρα κινείται προς τη Γη, όπως αποκάλυψαν οι αστρονόμοι.

Αν και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων δεν υπάρχει κίνδυνος ο κομήτης αυτός να χτυπήσει τη γη αλλά θα μπορεί να γίνει ορατός με γυμνό μάτι όταν φτάσει στο πλησιέστερο σημείο του στον πλανήτη μας στις 21 Απριλίου 2024.


Ο διαστημικός βράχος, ο οποίος έχει ονομαστεί 12P/Pons-Brooks, είναι ένας κρυοηφαιστειακός –ή ψυχρό ηφαίστειο– κομήτης. Το ουράνιο αυτό σώμα έχει έναν στερεό πυρήνα με εκτιμώμενη διάμετρο 18,6 μιλίων (30 χλμ.) και αποτελείται από πάγο, σκόνη και αέρια που δρουν κατά ένα τρόπο σαν ενανθράκωση σε ένα μπουκάλι ανθρακούχου ποτού.

Διαβάστε επίσης: Αστεροειδής μεγαλύτερος από το μήκος δέκα λεωφορείων κατευθύνεται προς τη Γη

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν θερμαίνεται από τον ήλιο, η πίεση μέσα σε αυτό το κρύο μάγμα συνεχίζει να αυξάνεται έως ότου το άζωτο και το μονοξείδιο του άνθρακα εκραγούν και πετάξουν τα παγωμένα συντρίμμια μέσα από μεγάλες ρωγμές στο κέλυφος του πυρήνα.


Ο Κομήτης τύπου Χάλεϋ

Ο διαστημικός βράχος είναι περίπου στο μέγεθος του διάσημου κομήτη του Χάλεϋ και ήταν ορατός για τελευταία φορά με γυμνό μάτι στη Γη το 1954.

Αναφέρεται επίσης ως «κομήτης τύπου Halley», επειδή η 71χρονη τροχιά του στον ήλιο τον τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με τον πιο διάσημο διαστημικό βράχο, ο οποίος χρειάζεται περίπου 75 χρόνια για να κυκλώσει το αστέρι μας, σε αντίθεση με χιλιάδες χρόνια όπως οι περισσότεροι κομήτες.

Διαβάστε επίσης: Αλγόριθμος εντόπισε έναν δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή που πλησιάζει τη Γη (Εικόνες)

Αν και το Pons-Brooks θα είναι στο πλησιέστερο σημείο του στη Γη τον Απρίλιο του 2024, προβλέπεται ότι θα φτάσει το μέγεθος +4, επομένως θα μπορούσε να είναι ορατός με γυμνό μάτι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024 και θα είναι πιο φωτεινός στον νυχτερινό ουρανό στις 2 Ιουνίου 2024.