Πόλεμος στο Ισραήλ: Η "µαύρη τρύπα" της Μοσάντ στην ασφάλεια και οι φήµες για εμπλοκή Ιράν και Τουρκίας
Το Ιράν αρνήθηκε τη συµµετοχή του στην επίθεση τη Χαμάς στο Ισραήλ, ωστόσο πολλοί κοιτάζουν προς την πλευρά της Τουρκίας
Η Χαµάς προκάλεσε ένα δραµατικό και άνευ προηγουµένου σοκ στο ισραηλινό σύστηµα εθνικής ασφάλειας της Μοσάντ. Κατάφερε ένα άγριο πλήγµα στην ισραηλινή αποτροπή και αποκάλυψε τις τεράστιες «τρύπες» στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, τις οποίες κανείς δεν είδε να έρχονται.
Η Χαµάς έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιµη για µάχη, χρησιµοποιώντας µια άνευ προηγουµένου τακτική παραπληροφόρησης τους τελευταίους µήνες, προβάλλοντας δηµόσια την εικόνα ότι δεν ήταν διατεθειµένη να προχωρήσει σε αντιπαράθεση, ενώ µυστικά προετοιµαζόταν γι' αυτήν τη µαζική επιχείρηση. Προσπάθησε και έπεισε το Ισραήλ ότι νοιαζόταν περισσότερο για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόµενοι στη Γάζα θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας πέρα από τα σύνορα και ότι δεν ενδιαφέρεται να ξεκινήσει έναν νέο πόλεµο.
Μάλιστα, πολλοί αξιωµατούχοι στο Ισραήλ, µετά τα τελευταία γεγονότα, κατηγόρησαν τη Μοσάντ ότι έριξε το βάρος της στην Ουκρανία, όπου έχει κληθεί από τον Ζελένσκι, και αδιαφόρησε για το νότιο Ισραήλ, θεωρώντας το «ήρεµη» ζώνη.
Η υποδειγματικά σχεδιασμένη επιχείρηση της Χαμάς και η ενδεχόμενη συμμετοχή Ιράν και Τουρκίας
Η επιχείρηση αυτή ήταν υποδειγµατικά εκτελεσµένη. Οµάδες τροµοκρατών καλά εκπαιδευµένες µπόρεσαν να διεισδύσουν µε µηχανοκίνητα µέσα, είτε από τον αέρα, µε ανεµόπτερα και αλεξίπτωτα, είτε από τη θάλασσα, χρησιµοποιώντας πλαστικές βάρκες και πλοιάρια, διεξάγοντας αµφίβιες ενέργειες. Ο συντονισµός ήταν επιτυχής και υπήρξε συγκεκριµένος χρονικός ορίζοντας.
Η εκπαίδευση των ανδρών που επιχείρησαν φέρεται να έλαβε χώρα εκτός της περιοχής της Γάζας, η οποία παρακολουθείται από παντού. Η διάνοιξη των τοιχίων και των συρµατοπλεγµάτων απαιτεί ειδική εκπαίδευση στα εκρηκτικά και δεν µπορεί να εκτελεστεί από απλούς αντάρτες. Είναι προφανές ότι υπήρξε καθοδήγηση και εξοπλισµός από µια άλλη δύναµη. Οι ισλαµιστές της Χαµάς δεν είχαν ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε και τον σχεδιαστικό εγκέφαλο για να διεκπεραιώσουν µια τέτοια, καθαρά στρατιωτικού τύπου επιχείρηση.
Το Ιράν αρνήθηκε τη συµµετοχή του. Πολλοί κοιτάζουν προς την πλευρά της Τουρκίας. ∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι στην Τουρκία εδράζεται το αρχηγείο της Χαµάς και είναι ο υποστηρικτής των «Αδελφών Μουσουλµάνων», των οποίων «πνευµατικό» παιδί είναι το Ισλαµικό Κράτος. Ο τρόπος, δε, εκτελέσεως (σφαγή) και διαπόµπευσης των Ισραηλινών αµάχων και στρατιωτών αποτελεί πρακτική που µας παραπέµπει σίγουρα στον ISIS.
Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανώτατος σύμβουλος Νετανιάχου: Η Χαμάς είναι χειρότερη από τον ISIS - Το Ιράν τη χρηματοδοτεί
Σε τέσσερα μέρη χωρίστηκε η επιχείρηση της Χαμάς
Oταν έφθασε η µέρα, η επιχείρηση χωρίστηκε σε τέσσερα µέρη, είπε µια πηγή κοντά στη Χαµάς σε δυτικό Μέσο Ενηµέρωσης. Η πρώτη κίνηση ήταν να εξαπολυθεί ένα µπαράζ 3.000 ρουκετών. Σκοπό είχε την παράλυση του συστήµατος αεράµυνας και τον αποσυντονισµό των Ισραηλινών, που σε περίπτωση αεροπορικού συναγερµού µπαίνουν στα καταφύγια. Ετσι, οι πόλεις έµειναν απροστάτευτες και ο πληθυσµός βρέθηκε εγκλωβισµένος.Ακολούθησε η εισβολή από τροµοκράτες που πέταξαν µε ανεµόπτερα ή µηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς πάνω από τα σύνορα. Μόλις οι µαχητές µε τα αλεξίπτωτα ασφάλισαν την περιοχή, µια οµάδα καταδροµέων µπόρεσε να εισβάλει στο οχυρωµένο τσιµεντένιο τείχος. Οι µονάδες της Χαµάς χρησιµοποίησαν εκρηκτικά για να παραβιάσουν τα φράγµατα και στη συνέχεια πέρασαν µε ταχύτητα µε µοτοσικλέτες σε σηµεία µε προκαθορισµένους στόχους. Ακολούθησαν µπουλντόζες οι οποίες διεύρυναν τα κενά και πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος τετρακίνητα οχήµατα γεµάτα µε ενόπλους.
Μια οµάδα καταδροµών επιτέθηκε στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα και διέκοψε τις επικοινωνίες, εµποδίζοντας το προσωπικό να επικοινωνήσει µε το αρχηγείο και µε τα άλλα φυλάκια. Η επίθεση πραγµατοποιήθηκε µε τη χρήση µη επανδρωµένων αεροσκαφών, χειροβοµβίδων, ρουκετών, αντιαρµατικών κατευθυνόµενων πυραύλων και τυφεκίων εφόδου, πολλά από αυτά δυτικού τύπου, που ειδικοί εικάζουν ότι ήρθαν από την Ουκρανία.
Πολλοί ηγέτες της Χαµάς δεν γνώριζαν τα σχέδια και, ενώ εκπαιδεύονταν, οι χίλιοι και πλέον µουτζαχεντίν που αναπτύχθηκαν στην επίθεση δεν είχαν ιδέα για τον ακριβή σκοπό των ασκήσεων. Το τελευταίο µέρος περιελάµβανε τη µεταφορά οµήρων στη Γάζα, που µετακινήθηκαν ως επί το πλείστον νωρίς κατά την επίθεση. Για πρώτη φορά από το 1948, το Ισραήλ έχασε, τουλάχιστον προσωρινά, τον έλεγχο τµηµάτων της δικής του επικράτειας. Τελικά, το αποτέλεσµα δεν θα είναι τόσο διαφορετικό από τα προηγούµενα επεισόδια: αθώοι πολίτες πεθαίνουν, το ίδιο όµως και η ιδέα της ειρήνης.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 14/10/2023