Με πληθώρα βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, το Ισραήλ επιχειρεί να δείξει ότι δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά κατηγορεί ευθέως τις ισραηλινές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, επικεφαλής μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών κάνει λόγο για δεκάδες, και όχι για εκατοντάδες, νεκρούς από την επίθεση.

Μιλώντας στο AFP την Τετάρτη (18/10), επικεφαλής μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών (που δεν κατονομάζεται) ανέφερε για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας: «Δεν υπάρχουν 200 ή ακόμη και 500 νεκροί, αλλά μάλλον μερικές δεκάδες, πιθανότατα μεταξύ 10 και 50». Η ίδια πηγή, που μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, πιστεύει επίσης ότι «το Ισραήλ μάλλον δεν το έκανε αυτό», σύμφωνα με τις «σοβαρές ενδείξεις» των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες που εργάζεται.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο στρατός τοποθετεί σκέπαστρα στα τανκς (Εικόνες)

Εκτιμάται δε ότι το νοσοκομείο είχε πιθανότατα εκκενωθεί εκ των προτέρων - όπως είχε διατάξει ο ισραηλινός στρατός για μια ολόκληρη σειρά κλινικών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Το κτίριο δεν καταστράφηκε» και δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν «το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο πάρκινγκ όπου προσγειώθηκε η ρουκέτα», προσθέτει ο εν λόγω ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχουν προκληθεί και στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά με λάθη σε ρουκέτες.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι νεκροί, ανάμεσά τους 1.524 παιδιά

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα (19/10) ότι από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Διαβάστε ακόμα: Λωρίδα της Γάζας: Σοβαρή έλλειψη νερού αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ αλ Κούντρα, από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους.

«Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασράφ αλ Κούντρα, κάνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.