Πόλεμος στο Ισραήλ – Αυτό είναι το “Iron Dome” της ισραηλινής αεράμυνας που αποτρέπει τις ρουκέτες
Το “Iron Dome” αναχαιτίζει τις επιθέσεις της Χαμάς προς το Ισράηλ
Το Ισραήλ εδώ και χρόνια είχε θωρακιστεί απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς. Η τελευταία όμως εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ δεν ήταν από αέρος και κατάφερε να σκορπίσει το θάνατο. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται με ρουκέτες που έρχονται στο Ισραήλ από τη Γάζα χωρείς οι περισσότερες να βρίσκουν… στόχο. Η αεράμυνα του Ισραήλ έχει το περιβόητο Iron Dome. Ο σιδηρούς θόλος που αποτρέπει τις ρουκέτες.
Στον ουρανό του Ισραήλ το «Iron Dome» δουλεύει συνεχώς, αναχαιτίζοντας τις επιθέσεις από την απέναντι πλευρά του τείχους. Ο απεσταλμένος του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης μαζί με τον εικονολήπτη Θοδωρή Ρωμανέα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων σχετικά με το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Τι είναι ο "Σιδηρούς Θόλος" και πώς η Χαμάς εντόπισε τις αδυναμίες του
Οικονομία δυνάμεων κάνει η Χαμάς εξαιτίας της αεράμυνας του Ισραήλ
Η Χαμάς φαίνεται σε αυτή την φάση να κάνει οικονομία στην χρήση ρουκετών και σε κάθε περίπτωση μάλλον αντιμετωπίζει ζήτημα με τις ρουκέτες, δεδομένου ότι τις τελευταίες 13 ημέρες έχει εκτοξεύσει πάνω από 6 χιλιάδες.
Από την άλλη, για το Ισραήλ – σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του ο προέδρου της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν – οι ρουκέτες δεν αποτελούν ζήτημα, καθώς το έλυσε ο Τζο Μπάιντεν.
Συγκεκριμένα, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ φεύγοντας από το Τελ Αβίβ «το ζήτημα με το ”Iron Dome” είναι πλέον αμερικανική υπόθεση». Ό,τι χρειάζεται το Ισραήλ από πυραύλους για να ενισχύσει την αεράμυνά του θα παρέχεται εξ ολοκλήρου με κόστος αμερικανικό.
Το MEGA βρέθηκε δίπλα σε μία συστοιχία και είδε πώς λειτουργεί ακριβώς ο μηχανισμός του «Iron Dome». Η τοποθεσία που είναι εγκατεστημένος ο μηχανισμός είναι απόρρητη.
Τι είναι το Iron Dome
Ο «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome), το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006. Το σύστημα παντός καιρού σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση στοιχειωδών όπλων μικρότερης εμβέλειας, όπως οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα. Χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις εισερχόμενες απειλές προτού προκαλέσουν ζημιά.
Πάνω από 3.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η αιφνιδιαστική επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/10/2023, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού. Μερικές από τις χειρότερες βιαιοπραγίες που έχουν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια στο Ισραήλ και τη Γάζα έχουν οδηγήσει σε δραματικές εικόνες αντιπαράθεσης στην περιοχή.