Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα συνεχίζονται. Η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους ομήρους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC. Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε αυτό, αναφέρει το βρετανικό Μέσο.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η πλειονότητα των ομήρων στη Γάζα είναι ζωντανοί. Σύμφωνα με τον στρατό, περισσότεροι από 20 από τους ομήρους είναι κάτω των 18 ετών, ενώ 10-20 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών. Δεν είναι σαφές πόσοι όμηροι συνολικά κρατούνται στη Γάζα.

Ο Γκουτέρες έφθασε κοντά στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.

«Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.

Ερωτηθείς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λέρκε εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να είναι πιο ακριβής σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.

Ο ίδιος εξέφρασε «την ελπίδα ότι οι παραδόσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, με τρόπο ασφαλή, βιώσιμο και, ας το ελπίσουμε, με τρόπο ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μάρτιν Γκρίφιθς βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με τον Γκουτέρες για να διαπραγματευθούν με τις αιγυπτιακές Αρχές τις λεπτομέρειες για την παράδοση της βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.