Βοήθεια με το σταγονόμετρο χαρακτήρισε ο ΟΗΕ όσα μεταφέρθηκαν με 20 φορτηγά από το πέρασμα από την Αίγυπτο στη Γάζα, που άνοιξε πριν από μερικές ώρες. Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και, σύμφωνα με παλαιστιανιακές πηγές, 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ράφα και την Ντέιρ αλ Μπάλα.

Τα εφόδια, που μετέφεραν τα 20 φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια, δεν περιελέμβαναν καύσιμα σύμφωνα με τους όρους του Ισραήλ. Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το BBC είναι ότι μεταφέρθηκαν και φέρετρα.

Ο στρατός του Ισραήλ διαψεύδει ότι ζήτησε την εκκένωση νοσοκομείου και πέντε σχολείων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο άμαχοι. Οι εκτοπισμένοι από το βορρά σχηματίζουν τεράστιες ουρές για ελάχιστο νερό και φαγητό, στο Χαν Γιούνις.

Διαβάστε ακόμα: Χαμάς: Η τύχη των ομήρων εξαρτάται από τον τερματισμό της “επιθετικότητας” του Ισραήλ στη Γάζα

«Μας δίνουν νερό κάθε δύο μέρες, αλλά μας φτάνει μόνο για δύο ώρες. Και δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα να αντλήσουμε νερό», αναφέρουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη νότια Γάζα, ενώ περιμένουν ως και 3 ώρες στην ουρά για να λάβουν τροφή.

Επεισόδια στο Κάιρο

Την ίδια ώρα, επεισόδια ξέσπασαν στο Κάιρο καθώς χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν με αίτημα να μείνει ανοιχτή η Ράφα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Δείτε βίντεο:


Μήνυμα Μπλίνκεν - Γκουτέρες για τη Γάζα

Τα φορτηγά φέρνουν ζωή, είναι η διαφορά με τον θάνατο, είπε ο Γενικός Γραμματέαςτου ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που βρέθηκε στη Ράφα, επαναλαμβάνονταςότι πρέπει να είναι συνεχής η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε επίσης “όλα τα μέρη να κρατήσουν ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με δήλωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Εν αναμονή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα - Προειδοποιητική βολή στο συνεργείο της ΕΡΤ

«Ήμασταν ξεκάθαροι: η Χαμάς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην παροχή αυτής της σωτήριας βοήθειας», είπε ο Μπλίνκεν.

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν είναι υπεύθυνοι για τη φρικτή τρομοκρατία της Χαμάς και δεν πρέπει να υποφέρουν για τις άθλιες πράξεις της», πρόσθεσε.