Σε εγρήγορση και αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο στρατός του Ισραήλ, καθώς είναι θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν πάρει θέσεις μάχης στα σημεία που έχει κριθεί πως είναι κομβικής σημασίας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα σύνορα με τη Γάζα, σε κάθε είσοδο υπάρχουν check point, όπου ελέγχουν διαβατήρια και ταυτότητες κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα.

Μετά την σημερινή αργία, πολλοί τοποθετούν την έναρξη των επιχειρήσεων τις επόμενες ώρες. O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο αργά το βράδυ του Σαββάτου με θέμα την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Θα ενταθούν τα «χτυπήματα» λέει το Ισραήλ

Σημειώνεται ότι ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε νωρίτερα σήμερα (21/10) ότι η χώρα σχεδιάζει να εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές ως προετοιμασία για το επόμενο στάδιο του πολέμου.

«Θα ενταθούν οι επιθέσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας στα επόμενα στάδια του πολέμου», είπε ο Χαγκάρι, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να κατευθυνθούν νότια «για την ασφάλειά τους».

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Μπάιντεν καλεί όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

«Σύντομα η απελευθέρωση των ομήρων» λέει το Κατάρ

Την ίδια ώρα, το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπό κράτηση βρίσκονται 210 άνθρωποι ενώ επιπλέον 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε ακόμα: Βίντεο - απειλή της Ισλαμικής Τζιχάντ δείχνει τα τούνελ της Γάζας - “Σας περιμένει η κόλαση”

Έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

«Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους πέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επισημαίνουν δε ότι «οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Χαμάς - Τι είπαν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών θα σταλεί στη Γάζα την Κυριακή «βάσει ενός μηχανισμού επιθεώρησης που θα επιτρέψει να αυξηθούν οι παραδόσεις».

Μάλιστα, ο ΟΗΕ επιμένει ότι 100 φορτηγά καθημερινά χρειάζονται για την κάλυψη βασικών αναγκών στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει «ολική πολιορκία» σε αντίποινα για μια θανατηφόρα εισβολή μαχητών της Χαμάς.