Μετά τη φρικτή επίθεση της «Χαµάς» στο Ισραήλ αναµένεται η αντίδραση από την Ιερουσαλήµ. Οι άµεσοι στόχοι του Ισραήλ είναι προφανείς. Πρέπει να σώσει τους Ισραηλινούς οµήρους, να σακατέψει στρατιωτικά τη «Χαµάς», ώστε να µην µπορεί να διεξαγάγει άλλη επίθεση στο µέλλον, και ταυτόχρονα να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεµο µε τους συµµάχους της, το Ιράν και τη «Χεζµπολάχ», που θα µπορούσε να προκαλέσει περισσότερες απώλειες στη χώρα και να εµπλέξει τις δυνάµεις του ισραηλινού στρατού σε δύο µέτωπα.

Διαβάστε ακόμα: Η γη της φωτιάς και της ερήμου - Η ''ακτινογραφία'' των χωρών της Μέσης Ανατολής

Οι στρατιωτικές επιλογές του Ισραήλ

Οι στόχοι αυτοί διαµορφώνουν και τις στρατιωτικές επιλογές που διαθέτει το Ισραήλ σε αυτό το σηµείο. Μια λύση θα ήταν να διατηρηθεί η πολιορκία της Γάζας, που έχει ήδη κηρύξει η Ιερουσαλήµ τόσο για να αποτραπεί η φυγή των ηγετών και µαχητών της «Χαµάς» όσο και για να προσπαθήσει να πείσει τον παλαιστινιακό πληθυσµό να στραφεί εναντίον της. Με αυτόν τον τρόπο κάποιοι µπορεί να δώσουν πληροφορίες για τη «Χαµάς» ή ακόµα και να στραφούν εναντίον της. Αυτό θα συνδυαζόταν µε συνεχείς αεροπορικές επιδροµές και επιθέσεις των δυνάµεων ειδικών επιχειρήσεων των Ισραηλινών για να εξοντώσουν ή να αρπάξουν ηγέτες της, να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνάµεις της «Χαµάς» και να απελευθερώσουν Ισραηλινούς οµήρους σε επιχειρήσεις µικρής κλίµακας και διάρκειας.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν η διατήρηση της πολιορκίας. Αντί όµως να περιοριστούν τα ισραηλινά χτυπήµατα µόνο από τον αέρα και τις ειδικές δυνάµεις στο έδαφος, θα χρησιµοποιηθούν µεγαλύτερες δυνάµεις που θα εισχωρήσουν στην περιοχή, µε πεζικό και τεθωρακισµένα, για να κτυπήσουν τη «Χαµάς», να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τους ηγέτες της και να βρουν και να απελευθερώσουν τους Ισραηλινούς οµήρους. Ο στόχος θα ήταν να περιοριστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε λίγες µόνο ώρες και να αποφευχθεί η εκ νέου κατάληψη τµήµατος της Γάζας για οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα. Τέτοιες χερσαίες επιχειρήσεις είναι απρόβλεπτες και µπορεί να διαρκέσουν µέρες.

Η τελευταία επιλογή θα ήταν µια ολοκληρωτική µεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ισραηλινός στρατός θα καταλάµβανε εκ νέου όλη την περιοχή και στη συνέχεια θα ερευνούσε συστηµατικά τµήµα τµήµα, γειτονιά προς γειτονιά, σπίτι προς σπίτι, διεξάγοντας πλέον εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε ένα ζοφερό τοπίο µε παγιδευµένα κτίρια, ένοπλους που δεν ξεχωρίζουν από τους άµαχους και εγκαταστάσεις που θα ευνοούν τον αµυνόµενο (σύµπλεγµα υπόγειων τούνελ κ.ά.).

Διαβάστε ακόμα: Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ιράν και Χεζμπολάχ: Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε στρατιωτικά αν επιχειρήσετε κλιμάκωση στο Ισραήλ

Τα συµπεράσµατα

Η πρώτη επιλογή προφανώς θα ελαχιστοποιούσε το κόστος και τους κινδύνους για το Ισραήλ -τουλάχιστον βραχυπρόθεσµα- αλλά θα ήταν απίθανο να επιτύχει τους στόχους του. Ούτε η µεσαία επιλογή είναι απαραιτήτως η «σωστή» λύση. Αν και συνεπάγεται µικρότερο κόστος και κινδύνους, δεν εγγυάται ότι το Ισραήλ παίρνει αυτό που θέλει. Επιπλέον, εάν το Ισραήλ καταφέρει να εξολοθρεύσει τη «Χαµάς» στη Γάζα, αλλά στη συνέχεια αποσυρθεί γρήγορα για να αποφύγει µια µόνιµη κατοχή, θα άφηνε ένα τεράστιο κενό εξουσίας, χωρίς να ξέρει ποιος θα αντικαταστήσει στη Λωρίδα τη «Χαµάς».

Η Ιερουσαλήµ θα µπορούσε να δει µια ακόµη χειρότερη ηγεσία να κατακτά την εξουσία: φανατικούς ζηλωτές Σαλαφιστές, Τζιχαντιστές, όπως το «ISIS», ή µια ανισορροπία φατριών που θα οδηγήσει σε εµφύλιο πόλεµο. Η τελευταία, πιο εκτενής επιλογή φαίνεται να είναι συνεπής µε τη διάθεση και τις δηµόσιες δηλώσεις του Ισραήλ µέχρι στιγµής. Επιπλέον, είναι ακριβώς αυτό για το οποίο η Αίγυπτος ενθάρρυνε το Ισραήλ να κάνει στο παρελθόν, ως ο µόνος τρόπος για να εξαλείψει την πληγή της «Χαµάς» στη Γάζα, ένα σηµαντικό πρόβληµα τόσο για το Κάιρο όσο και για την Ιερουσαλήµ. Εάν το Ισραήλ είναι αποφασισµένο να συντρίψει τη «Χαµάς» και ενδεχοµένως να την αποµακρύνει από τη Γάζα, σηµαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάµεις θα εµπλακούν σε παρατεταµένο ανταρτοπόλεµο σε ένα επικίνδυνο αστικό περιβάλλον. Θα υπάρχουν σοβαρές απώλειες στον ισραηλινό στρατό, όσο και βαριές απώλειες Παλαιστίνιων αµάχων και πιθανώς πολλών οµήρων.

Προβληµατική µια ολοκληρωτική επίθεση στη Γάζα 

Λόγω της πιθανότητας µεγάλων απωλειών, όµως, µια ολοκληρωτική επίθεση στη Γάζα θα ήταν επίσης η πιο προβληµατική για την προσέγγιση του Ισραήλ µε τα αραβικά κράτη. Αναµφίβολα αυτός ήταν και ένας από τους κύριους στόχους της επίθεσης της «Χαµάς»: να κλονίσει τις συµµαχίες µε τα αραβικά κράτη και το Ιράν. Μια µεγάλη επίθεση, που θα δηµιουργήσει εκατόµβη θυµάτων, είναι πιθανό να προκαλέσει επέµβαση του Ιράν και των συµµάχων του. Φαίνεται όµως ότι το στρατιωτικό κατεστηµένο στο Ισραήλ δεν µπορεί παρά να πάει σε ολοκληρωτικό πόλεµο µε τη «Χαµάς». Οπως είπε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος των Ενόπλων ∆υνάµεων του Ισραήλ, Αριε Σαρούζ Σαλικάρ: «∆εν µπορούµε να ανεχθούµε άλλο αυτή την πληγή που έχει κακοφορµίσει».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής