Χακάν Φιντάν: "Πολιτικό κόμμα η Χαμάς, όχι τρομοκρατική οργάνωση" - Νέες "βολές" κατά Ισραήλ
Στο πλευρό της Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία, με τον Χακάν Φιντάν να υποστηρίζει ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι το Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στη Λωρίδα της Γάζας.
Νέα επίθεση της Τουρκίας προς το Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», με τον Χακάν Φιντάν, να χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως «πολιτικό κόμμα στο κρατικό σύστημα της Παλαιστίνης».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, αναφέρθηκε στη Χαμάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Δανό ομόλογό του. «Από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα έχει συντελεστεί μια ολοκληρωτική θηριωδία στη Γάζα. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το γεγονός ότι όλοι στη Γάζα στοχοποιούνται ανελέητα, χωρίς να υπολογίζονται αν είναι παιδιά, ασθενείς και ηλικιωμένοι. Ακόμη και ο βομβαρδισμός νοσοκομείων, τζαμιών και εκκλησιών είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Ούτε εκείνοι αναγνωρίζουν τις οργανώσεις που εμείς αναγνωρίζουμε ως τρομοκρατικές. Με τον ίδιο τρόπο, ούτε εμείς αναγνωρίζουμε τη Χαμάς. Είπαμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τη Χαμάς, η οποία είναι κομμάτι του παλαιστινιακού κράτους και πολιτικό κόμμα στο κρατικό σύστημα, ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη δολοφονία αμάχων, αντίθετα, έχουμε πει ότι την καταδικάζουμε από την αρχή» είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
«Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τον πιο σοβαρό τρόπο. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη σκληρότητα. Όλοι όσοι έχουν λίγη συνείδηση και σέβονται την ανθρώπινη ζωή και πιστεύουν πραγματικά στα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να σταματήσουν αυτή τη θηριωδία» πρόσθεσε, και συνέχισε:
«Όσοι δεν υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη δολοφονία αθώων πολιτών και όσοι υποστηρίζουν άνευ όρων τα εγκλήματα του Ισραήλ γίνονται συνένοχοι σε αυτή τη σκληρότητα. Δεν υπήρξαμε ποτέ συνέταιροι στην τυραννία και δεν θα γίνουμε ποτέ.
Αυτοί που ανέχονται σήμερα την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την ίδια τους τη γη, δεν μπορούν αύριο να μιλούν για το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν: Επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο «ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου» και διοργανώνει μεγάλο Συλλαλητήριο υπέρ της Παλαιστίνης
«Ζητάμε από το Ισραήλ να ακούσει την ειρήνη»
Ο Χακάν Φιντάν πρόσθεσε ότι αν δεν επέλθει ειρήνη ο πόλεμος θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. «Αυτό που ζητάμε από το Ισραήλ είναι να ακούσει την ειρήνη. Όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Από εδώ και πέρα, θα υπάρξει είτε ένας μεγάλος πόλεμος που θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, είτε μια μεγάλη Ειρήνη. Η προτίμηση της Τουρκίας είναι η ειρήνη.
Το Ισραήλ πρέπει να κάνει μια επιλογή. Η αγνόηση της ύπαρξης των Παλαιστινίων, η αγνόηση των δικαιωμάτων τους, η τυραννία και οι διώξεις δεν έφεραν και δεν θα φέρουν την ειρήνη στο Ισραήλ» σημείωσε.
«Αν το Ισραήλ θέλει να έχει ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζήσουν στο δικό τους κράτος στη δική τους γη. Αν το Ισραήλ δεν το κάνει αυτό, θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον και ένα σπιράλ βίας που κάθε φορά θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις κτηνωδίες της Χαμάς - "Άκου, πυροβολώ"
Φιντάν: «Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες πολύ χειρότερων εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο»
Στο τέλος ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι πρέπει να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης για να μην υπάρχουν χειρότερες εξελίξεις. «Εμείς ως Τουρκία, σεβόμαστε όλα τα μέρη, συμβουλεύουμε όλους τους φορείς να μην γίνονται συνένοχοι στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης. Πρέπει να αποτρέψουμε την εξάπλωση της κρίσης. Διαφορετικά, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες πολύ χειρότερων εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι μέσω της σύστασης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, ενιαίου παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του ‘67 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η αντίληψη διέπει την πρότασή μας για έναν μηχανισμό εγγυήσεων.
Η εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα αποτελέσει την αρχή και την ελπίδα για την επίλυση κι ορισμένων άλλων προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.