Με τον πόλεµο Ισραήλ - «Χαµάς» να µαίνεται, τους νεκρούς να αυξάνονται και τον φόβο για τροµοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη να πληθαίνει, επί τάπητος τίθεται η χρήση πυρηνικών ή και χηµικών όπλων από τις δύο δυνάµεις. Συνοµιλώντας µε τον κ. Θεόδωρο Λιόλιο φαίνεται πως οι κίνδυνοι από την ένταση µεταξύ των δύο µερών και η πιθανότητα χρήσης χηµικών περιπλέκουν την υπόθεση.

Η πιθανή επίθεση

Σε σχέση µε το πώς εκτιµά την κίνηση των Ισραηλινών, µε δεδοµένο ότι δεν θέλουν να έχουν µεγάλο κόστος αµάχων, ο κ. Λιόλιος αναφέρει ότι το Ισραήλ προφανώς ψάχνει για οµήρους, αλλιώς θα είχε προχωρήσει σε µία καταστροφική επίθεση εναντίον της «Χαµάς», µε προφανή σκοπό να προστατέψει τα τούνελ κάτω από τη Γάζα.

«Μέχρι στιγµής, οι όµηροι έχουν σταµατήσει αυτήν την επίθεση και οι διαδικασίες προετοιµασίας της δεν αφορούν µόνο τις προφανείς συµβατικές, καθώς είναι πυρηνική δύναµη», αναφέρει. Επισηµαίνει ότι το Ισραήλ, «που σκοπό έχει την εξόντωση των τροµοκρατών της ‘‘Χαµάς’’», διαθέτει εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές και όπως στο Γιοµ Κιπούρ, είναι απολύτως σίγουρο ότι έχει οπλιστεί µε πυρηνικά (κεφαλές, υποβρύχια, βαλλιστικοί πύραυλοι).

Τονίζει ότι «τα πυρηνικά είναι για χρήση στην απευκταία περίπτωση που απειληθεί από αραβικές χώρες και το Ιράν». Στον πόλεµο κατά της «Χαµάς» θα χρησιµοποιήσει διατρητικές βόµβες, όπως η gbu28, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατική. Αυτή η επίθεση θα γίνει αν αποφασίσουν ότι οι όµηροι δεν γίνεται να σωθούν. Η επίθεση µε διατρητικές βόµβες για την καταστροφή των τούνελ θα είναι απόλυτης και µεγάλης κλίµακας», εκτιµά.

Στο αν τον ανησυχεί η διεύρυνση του µετώπου και µία πιθανή άµεση εµπλοκή του Ιράν ή αν θα περιοριστούν σε «Χεζµπολάχ» και Υεµένη, επισηµαίνει ότι το Ιράν δεν αναµένεται να επιτεθεί άµεσα, έχοντας τους αντιπροσώπους του στην περιοχή. Βέβαια, καθιστά σαφές ότι ανησυχητικό σενάριο αποτελεί ότι οι αντάρτες Χούτι της Υεµένης εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, καθώς και µη επανδρωµένα drones. Το βεληνεκές που έχουν είναι περίπου 2.000 χλµ., µε αποτέλεσµα το Ισραήλ να είναι δυνητικός στόχος σε επίθεση από χώρες µε την υποστήριξη του Ιράν.

«Καυτό ζήτηµα»

Ταυτόχρονα και αναφορικά µε το «καυτό ζήτηµα» των χηµικών όπλων, ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος ήδη ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε σε τροµοκράτη της «Χαµάς» οδηγία παρασκευής υδροκυανίου, που το θεωρεί απόδειξη για την κατασκευή και χρήση χηµικών όπλων.

Εστιάζει όχι τόσο στη στρατιωτική σηµασία του «φυλλαδίου παρασκευής», αλλά στη µεγάλη επικοινωνιακή δύναµη και τον ιδιαίτερο συµβολισµό αυτού. Συγκεκριµένα, το υδροκυάνιο είναι βασικό συστατικό στοιχείο του Zyklon B, που ο Χίτλερ χρησιµοποιούσε στους Εβραίους στους θαλάµους αερίων. Ετσι, ο Νετανιάχου δίνει έναν παρόµοιο συµβολισµό µε το Ολοκαύτωµα και τους συνδέει µε τους εγκληµατίες ναζί που σκότωσαν Εβραίους, αλλά και εκατοµµύρια πολίτες επίσης. Καθιστά σαφές ότι τα χηµικά όπλα που ίσως χρησιµοποιηθούν δεν αφορούν το υδροκυάνιο, καθώς δεν είναι παραµένουσα ουσία και δεν θα αξιοποιηθεί καταλλήλως στο πεδίο της µάχης, όµως τονίζει ότι άλλα χηµικά όπλα, όπως το χλώριο και το σαρίν που χρησιµοποιήθηκε στη Συρία, είναι επίφοβα. Ενδεχοµένως αυτά τα δύο να χρησιµοποιηθούν αργά ή γρήγορα από οποιαδήποτε πλευρά, µε αποτέλεσµα να υπάρξουν εκατέρωθεν «πυρά» ότι τα χρησιµοποίησε η µία εις βάρος της άλλης.

Οι χάρτες

Επ’ αυτού του ζητήµατος, ο κ. Λιόλιος µας πρόσφερε δύο χάρτες στους οποίους καταγράφεται µία προσοµοίωση διασποράς χηµικών όπλων στην Πλατεία Συντάγµατος (αντίστοιχα 10 κιλά χλώριο, 10 υδροκυάνιο, 10 σαρίν). Οι τρεις ζώνες θνησιµότητας είναι η εσωτερική για το χλώριο, η µεσαία για το υδροκυάνιο και η εξωτερική για το σαρίν. Οπως επισηµαίνει, «η ‘‘Χαµάς’’ δεν χρειάζεται να κατασκευάσει βόµβες µε υδροκυάνιο, είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευάσει βόµβες χλωρίου και βόµβες σαρίν, µε το δεύτερο να έχει πολύ µεγαλύτερη καταστροφικότητα από το υδροκυάνιο».


Πηγή φωτογραφίας: Θεόδωρος Λιόλιος

Σε σχέση µε την ανάκαµψη των ισλαµιστικών δυνάµεων και πιθανές τροµοκρατικές επιθέσεις, τονίζει την αναδιαµόρφωση της πολιτικής των αραβικών χωρών από την πορεία προς την ύφεση και τις ειρηνευτικές διαδικασίες σε µία πιο σκληρή στάση τους. «Τουρκία και Πακιστάν είναι υπέρµαχοι των Μουσουλµάνων ανά τον κόσµο και είναι πλέον δύσκολο να πάµε σε εκείνο το σηµείο που πήγαµε πριν από την επίθεση της ‘‘Χαµάς’’, άρα στην ελπίδα για ειρήνη. Ολα δείχνουν να οδεύουν σε γενικευµένη σύγκρουση, αλλά και στην ανάδειξη νέων ισχυρών παραγόντων και συνιστωσών Μουσουλµάνων, µε κυρίαρχη την Τουρκία».

Μιλώντας για την πιθανότητα τροµοκρατικής επίθεσης στην Ελλάδα, ή στην «αξιοποίησή» της ως διόδου προς την Ευρώπη, ξεκαθαρίζει πως πρέπει να υποδεχθούµε όσους πρόσφυγες µπορούµε να αντέξουµε, «όµως είναι σχεδόν σίγουρο πως εντός του κύµατος των προσφύγων θα παρεισφρήσουν τροµοκράτες και φανατικοί ισλαµιστές». Επισηµαίνει ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών, οι στρατιωτικές και πολιτικές δυνάµεις και τα Σώµατα Ασφαλείας πρέπει να είναι επί των επάλξεων, καθώς αυτό το κύµα µπορεί να δράσει ως «πέµπτη φάλαγγα» στην Ελλάδα. Τονίζει ότι πιθανόν να δηµιουργηθούν εκ νέου προβλήµατα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, φέρνοντας ως παράδειγµα πως πιθανόν φανατικοί ισλαµιστές, που υποδύονται τους Τούρκους, για να δηµιουργήσουν σύγκρουση θα σπεύσουν να προστατεύσουν µερίδα εξ αυτών, µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί επεισόδιο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής, στις 28/10