Νέο μήνυμα της Τουρκίας κατά του Ισραήλ: "Απαράδεκτες οι επιθέσεις στη Γάζα" λέει ο Φιντάν
Επέμεινε στη στάση της Τουρκίας των τελευταίων ημερών ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν, λέγοντας για τον πόλεμο στο Ισραήλ, πως «οι επιθέσεις με στόχο αμάχους είναι απαράδεκτες».
Μετά την επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Χακάν Φιντάν δέχθηκε τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ Νίκολαους Μάγιερ Λάντρουτ και τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Άγκυρα.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων στη γύρω περιοχή. «Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα προσεγγίσει την Τουρκία με όραμα και θα αφήσει κατά μέρος τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χακάν Φιντάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε δε ότι ο διάλογος και οι μηχανισμοί συνεργασίας με την Ευρώπη «πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικοί». Όσον αφορά στην εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε την ίδια ρητορική για τις επιθέσεις του Ισραήλ.
«Οι επιθέσεις με στόχο αμάχους είναι απαράδεκτες, πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραδίδεται στη Γάζα χωρίς διακοπή. Πρέπει να αποτρέψουμε τη σύγκρουση να φτάσει σε περιφερειακό επίπεδο. Η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο μια λύση δύο κρατών στο πλαίσιο συμφωνημένων παραμέτρων πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ο εγγυητικός μηχανισμός» είπε χαρακτηριστικά.
Φιντάν για πόλεμο στο Ισραήλ: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην ΕΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έκανε δε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφερόμενος στην ΕΕ. «Ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται μέτρα για την απαγόρευση διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης, το να επιτρέπονται επιθέσεις με στόχο το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, με το επιχείρημα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί δύο μέτρα και δύο σταθμά» σημείωσε.
Δήλωσε επίσης ότι η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου των Τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν αποτελούν προτεραιότητες της Άγκυρας.