Πόλεμος στο Ισραήλ: Το σχέδιο με την εμπλοκή Ελλάδας και Κύπρου για ανθρωπιστικό διάδρομο - Τα λιμάνια Πειραιά και Κρήτης και οι ειδικές ομάδες από 19 κράτη
Βάσει του επικρατέστερου έως τώρα σεναρίου, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να συγκεντρωθεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ειδικότερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Κρήτης και από εκεί θα κατευθυνθεί προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
Κομβικός ρόλος Ελλάδας και Κύπρου για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Λωρίδα της Γάζας
Στην Αθήνα παρατηρούν πως η ισορροπημένη στάση που εξαρχής έχει κρατήσει η χώρα μας έναντι της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή εκτιμάται από τους συμμάχους και εταίρους μας αλλά και από τα εμπλεκόμενα μέρη. Απόδειξη αποτελεί, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κομβικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν η Ελλάδα και η Κύπρος σχετικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Λωρίδα της Γάζας, βάσει και της απόφασης στην οποία έφτασαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκαναν λόγο για «ανθρωπιστικό διάδρομο και παύσεις πυρός» για ανθρωπιστικές ανάγκες.
Καίτοι στην Αθήνα μιλούν για μία σύνθετη όσο και δύσκολη άσκηση, στην οποία τα logistics δεν είναι καθόλου αυτονόητα, στο παρασκήνιο υπάρχουν ζωηρές διαβουλεύσεις με στόχο την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας και εντέλει την προστασία των αμάχων.
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος
Βάσει του επικρατέστερου έως τώρα σεναρίου, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να συγκεντρωθεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ειδικότερα στα λιμάνια του Πειραιά και της Κρήτης και από εκεί θα κατευθυνθεί προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ακολούθως θα μεταφερθεί στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα. Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών επιμένουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την Ουάσινγκτον, το Παρίσι, την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο, την Παλαιστινιακή Αρχή και τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μία ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.
«Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, εξετάζει πάντοτε μαζί με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των διεθνών οργανισμών, δηλαδή του ΟΗΕ, την αποστολή διά θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους», σημείωσε χαρακτηριστικά στο briefing των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Ισραήλ και της Δύσης γενικότερα. Μετά το «ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος στο Μεσανατολικό» του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, τη σκυτάλη πήρε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Παύλος Μαρινάκης, αφού επισήμανε ότι η Αθήνα εννοεί να διαφυλάξει τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο και τη σε γενικές γραμμές θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, φρόντισε να αποστείλει ισχυρό μήνυμα προς την αντίπερα ακτή του Αιγαίου: «Ο διάλογός μας είναι μία άσκηση που έχει δύο πλευρές και απαιτεί και συνέπεια, απαιτεί προσήλωση σε αυτή τη διαδικασία. Η χώρα μας, νομίζω, την έχει. Αυτό πρέπει να φανεί και να αποδεικνύεται καθημερινά και από την άλλη πλευρά και προφανώς αξιολογείται σε καθημερινή βάση. Η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να υποχωρήσει στα κυριαρχικά της δικαιώματα και στις πάγιες θέσεις της. Είναι δεδομένο ότι στα ζητήματα που έχουν ανακύψει και συνολικά στο Μεσανατολικό ζήτημα υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και νομίζω ότι και η Τουρκία, σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, δεν θέλει να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε επιδείνωση της κρίσης. Από εκεί και πέρα, θα δείξουν τα γεγονότα των επόμενων ημερών και εβδομάδων».
Προσώρας, πάντως, από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπαναχώρησης από το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί και έχει ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Το σχέδιο με την εμπλοκή Μακρόν
Ο πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε τον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα, τονίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η Ελλάδα. Ο κ. Μακρόν έχει κάνει ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι σε στενή επαφή και με την Αθήνα.
Προϋπόθεση πάντως για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια είναι να υπάρξει εκεχειρία. Πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος και σε συνεργασία με τις ισραηλινές Αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο να οργανωθεί η παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στην ξηρά, ακόμη και κατά μήκος των ακτών.
Ο ρόλος της Κύπρου θεωρείται κομβικός καθώς είναι το πλησιέστερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή και είναι σημαντικός για να γίνει δυνατή η μεταφορά τραυματιών και η αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Στην Κύπρο έχουν σπεύσει ομάδες από 19 κράτη, που σε συντονισμό με τις κυπριακές Αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό του απεγκλωβισμού από το Ισραήλ και τον Λίβανο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο στρατηγικός ρόλος της Λευκωσίας στη διεθνή ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ενοχλήσει την Άγκυρα, με τον κατοχικό ηγέτη Ε. Τατάρ να διαμηνύει ότι η παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία ομάδων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες που σπεύδουν να βοηθήσουν συνιστά παραβίαση των συνθηκών εγγυήσεων και όφειλαν προηγουμένως να ζητήσουν την άδεια της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη αναχώρησε από την Τουλόν με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γάζας το πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, με σκοπό να συνδράμει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην περίθαλψη των τραυματιών. Πρόκειται για ελικοπτεροφόρο πλοίο με μήκος 199 μέτρα, που μπορεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική υποστήριξη και να μεταφέρει ασθενείς και τραυματίες με αμφίβια και αεροπορικά μέσα.
Με πληροφορίες από την Απογευματινή