Τζο Μπάιντεν: "Παύση" του πολέμου Ισραήλ με Χαμάς για να φύγουν οι αιχμάλωτοι από τη Γάζα
Οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα αρνούνται την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κρίνοντας ότι αυτό θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Χαμάς
Υπέρ της «παύσης» πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, τάχθηκε χθες, Τετάρτη 01-11-2023 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν σε εκδήλωση όταν γυναίκα του φώναξε: «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός».
«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του κ. Μπάιντεν.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ. τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον (σ.σ. αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ) Σίσι για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε, ευρισκόμενος σε άμυνα, ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη διέλευση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η αμερικανική προεδρία διευκρίνισε επιπλέον πως ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν με τις συγκεκριμένες φράσεις στην πρόσφατη απελευθέρωση δυο Αμερικανίδων οι οποίες κρατούνταν όμηροι της Χαμάς.
Ο Λευκός Οίκος αρνείται την κατάπαυση του πυρός
Ο Λευκός Οίκος αρνείται μέχρι σήμερα να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας πως αυτή θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Χαμάς, έχει πάντως καλέσει να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ομήρων, ή αμάχων, ή τραυματιών.
Ο κ. Μπάιντεν έριξε όλο του το βάρος στην υποστήριξη του Ισραήλ κι επισκέφθηκε τη χώρα τον περασμένο μήνα, όμως τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξε τόνο σε ορισμένο βαθμό, καθώς η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική από τον ΟΗΕ και μη ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των παλαιστινίων αμάχων συνεχίζει να γίνεται ολοένα βαρύτερος.
Σε ακρόαση στο Κογκρέσο προχθές Τρίτη, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διακόπηκαν επανειλημμένα από διαδηλωτές, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως υποστηρίζει τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα τη Γάζας εναντίον των Παλαιστινίων, όπως το βλέπουν.
Η παρέμβαση της διαδηλώτριας
Προοδευτικές ομάδες, καθώς και Μουσουλμάνοι και Άραβες Αμερικανοί, επέκριναν τον Μπάιντεν για την υποστήριξή του στην εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους αμάχων στη Γάζα. Η διαδηλώτρια διέκοψε τον Μπάιντεν, λέγοντας «Χρειάζομαι να ζητήσεις εκεχειρία αυτή τη στιγμή».
Ο πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση», προσθέτοντας: «Μια παύση σημαίνει να δοθεί χρόνος για να βγάλουν τους κρατούμενους έξω».
Η γυναίκα που φώναξε στον πρόεδρο χθες δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ονομάζεται ραβίνος Τζέσικα Ρόζενμπεργκ. Τη συνόδευσε έξω η προεδρική ασφάλεια, ενώ επαναλάμβανε ρυθμικά «κατάπαυση του πυρός τώρα!».
Ο κ. Μπάιντεν είπε πως κατανοεί ότι ο πόλεμος προκαλεί έντονα συναισθήματα. «Είναι εξαιρετικά περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Και για τον μουσουλμανικό κόσμο επίσης (…) Υποστηρίζω τη λύση των δύο κρατών· την υποστήριζα εξαρχής», διαβεβαίωσε. «Το ζήτημα είναι πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.
«Καταλαβαίνω τη συγκίνηση», είπε ο Μπάιντεν. «Αυτό είναι απίστευτα περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Είναι απίστευτα περίπλοκο και για τον μουσουλμανικό κόσμο».
Ο Μπάιντεν πιστώνεται ότι έπεισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή ευρείας κλίμακας και ότι έπεισε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ-Σίσι να αφήσει ξένους και τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν από τη Γάζα μέσω της χώρας του.
Η Αίγυπτος την Τετάρτη άνοιξε το πέρασμά της στη Ράφα με τη Γάζα, επιτρέποντας σε μια πρώτη ομάδα ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Αμερικανών – να φύγουν από το πεδίο μάχης.
Λύση δύο κρατών
Στον έρανο στη Μινεάπολη, ο Μπάιντεν είπε ότι έχει υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Ωστόσο, υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Να μην ξεχνάμε ότι το γεγονός είναι ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Μια κατ’ εξοχήν τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε.
Σε εκδήλωση νωρίτερα την Τετάρτη, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ρυθμός της βοήθειας που εισρέει στη Γάζα είχε αυξηθεί. Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις «με τρόπο που να συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που δίνει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.648 παιδιά. Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως στους δυο βομβαρδισμούς στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 195 άνθρωποι και παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια άλλοι 120.
Ο ισραηλινός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατ. κατοίκων μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους· ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948. Διακηρυγμένος στόχος της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι ο «αφανισμός» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.