Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα: Το Ισραήλ έσπασε τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς
Τουλάχιστον 195 οι νεκροί στην Τζαμπαλίγια από βομβαρδισμούς του Ισραήλ - Ανοίγει ξανά το πέρασμα της Ράφα - Επισκέψεις Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Τουρκία
Συνεχίζεται η επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ, με στόχο την εξόντωση της Χαμάς, με τις χερσαίες δυνάμεις να βρίσκονται στις πύλες της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσε Ισραηλινός διοικητής.
Στον βορρά μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι έφυγαν για να ξεφύγουν από τα πυρά του Ισραήλ.
«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.
«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».
Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο, 76 Παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χθες, στην πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Διαβάστε ακόμα: Τζο Μπάιντεν: "Παύση" στον πόλεμο Ισραήλ με Χαμάς για να φύγουν οι αιχμάλωτοι από τη Γάζα
Αυξάνεται η ένταση και στον Λίβανο
Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε νέο μπαράζ εκρήξεων. Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε ισραηλινό ντρόουν στον νότιο Λίβανο.
Από την πλευρά τους οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν πως πραγματοποίησαν αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές στον Λίβανο μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Χεζμπολάχ και πως ο ισραηλινός στρατός έσπασε την άμυνα της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, ενώ με ρίψη αέρος νέων φυλλαδίων προειδοποίησε τους εναπομείναντες κατοίκους ότι οι χερσαίες δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη της Γάζας, ζητώντας παράλληλα πληροφορίες για τους ομήρους.
Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπαλίγια
Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια την Τρίτη και την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον άλλοι 120 αγνοούνται, ενώ 757 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν τις δύο ημέρες που πέρασαν.
Από την άλλη πλευρά το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε πως η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.
Τις προηγούμενες ώρες οι Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με ντρόουν κατά του Ισραήλ, οι οποίες «γίνονται για τη στήριξη των Παλαιστινίων και θα συνεχιστούν έως ότου σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Hamas attack against Israeli soldiers in Gaza Strip.
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) November 1, 2023
Textbook Ukraine war tactic. pic.twitter.com/Gm8cDPPKZk
Τέλος, σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, να σημειωθεί πως 61 φορτηγά με βοήθεια πέρασαν από τη Ράφα χθες, Τετάρτη, τουλάχιστον 361 ξένοι υπήκοοι αλλά και ασθενοφόρα με δεκάδες τραυματισμένους Παλαιστίνιους και ξένους υπηκόους πέρασαν στην Αίγυπτο μέσω αυτής της οδού.
"Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο"
«Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο», τόνισε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου.
Πάνω από 70 εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ακόμη ο Λαζαρινί.
Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάθε άλλο παρά επαρκής μπροστά στις «μεγάλες ανάγκες» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Κατά το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν χθες 61 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν αμέσως στη Λωρίδα της Γάζας ιατρικά εφόδια και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων», καθώς «τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και το σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με πλήρη κατάρρευση», επισήμανε η MSF.
"Σπάσαμε τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς"
«Έχουμε σπάσει τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ισχυρίζεται το Ισραήλ.
«Η χερσαία επιχείρηση προχωρεί όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε σήμερα (1.11.2023) ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εξηγώντας ότι επιχειρησιακά οι IDF έχουν σπάσει τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς και συνεχίζουν μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Πράγματι, το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα της Γάζας με τις μηχανές στο φουλ και μάλιστα χθες ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, στον νέο βομβαρδισμό που πραγματοποίησε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
«Ο στρατός, υπό τις οδηγίες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, εξουδετέρωσε με μαχητικό αεροσκάφος τον Muhammad Atzar, επικεφαλής του αντιαρματικού συστήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για όλα τα αντιαρματικά συστήματα στις διάφορες ταξιαρχίες στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσαν οι IDF.
Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους συνομιλία μεταξύ διοικητών της Χαμάς, με τη συμμετοχή του διοικητή του ινδονησιακού νοσοκομείου της περιοχής, η οποία αποδεικνύει «τον κυνισμό των τρομοκρατών όσον αφορά τη χρήση των ανθρωπιστικών πόρων στη Λωρίδα της Γάζας», δηλαδή ότι τους εκμεταλλεύονται.
«Η Χαμάς κλέβει καύσιμα από τα νοσοκομεία της Γάζας. Στον παρακάτω διάλογο, προϊόν υποκλοπής, ένας διοικητής της Χαμάς αναφέρει επανειλημμένα ότι παίρνουν καύσιμα από τα αποθέματα του νοσοκομείου και επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς ελέγχει τη διανομή τους στη Γάζα, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των τρομοκρατών έναντι των αμάχων», αναφέρει επίσης το Ισραήλ.
Διαβάστε ακόμα: IDF: Στη δημοσιότητα νέα βίντεο από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις από γη, ουρανό και θάλασσα κατά της Χαμάς
Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις
Στον διπλωματικό τομέα αξίζει να σημειωθεί πως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησαν την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίκεν και ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Χάλεϊ μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Ιορδανία αύριο, Παρασκευή, όπου θα συναντιθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου για να ενημερωθεί σχετικά με τους στρατιωτικούς στόχους της χώρας, ενώ την Κυριακή θα μεταβεί στην Τουρκία.
Politico: Ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες
Τέλος, ενδιαφέρον έχει ένα δημοσίευμα του Politico, το οποίο βέβαια διαψεύδει ο Λευκός Οίκος, το οποίο επικαλείται δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και αναφέρει πως ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του πιστεύουν πως οι μέρες του Νετανιάχου ως πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι πλέον μετρημένες. Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αμερικανός πρόεδρος το συζήτησε με τον ίδιο τον Νετανιάχου κατά το πρόσφατο ταξίδι στο Ισραήλ, όμως σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δεν έχει συζητηθεί τίποτα σχετικό.
Την ίδια ώρα η Βολιβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μετά την Ιορδανία, που επίσης ανακαλεί τον πρέσβη της από το Ισραήλ, και αποδίδει την απόφασή της σε φερόμενα εγκλήματα πολέμου και παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι Χιλή και Κολομβία, όπου ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους, αλλά και ο πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.