Ναρκοπέδιο το Μεταναστευτικό - Προ των πυλών η µετακίνηση ανθρώπων από την εμπόλεμη περιοχή του Ισραήλ
Σε επίπεδα ρεκόρ το Μεταναστευτικό, καθώς ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι 6,1 εκατοµµύρια µόνιµοι µετανάστες µετακινήθηκαν στα 38 κράτη-µέλη το 2022, 26% περισσότεροι από το 2021
Σε παγκόσµιο φαινόµενο, δίχως προηγούµενο, έχει εξελιχθεί το µεταναστευτικό ζήτηµα, ενώ, σύµφωνα µε τον ΟΟΣΑ, η διεθνής εισροή µεταναστών στις ανεπτυγµένες χώρες έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ την περασµένη χρονιά.
Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισµός υπολόγισε ότι 6,1 εκατοµµύρια µόνιµοι µετανάστες µετακινήθηκαν στα 38 κράτη-µέλη το 2022, 26% περισσότεροι από το 2021 και 14% υψηλότεροι από το 2019, πριν η πανδηµία φέρει αναγκαστική παύση σε πολλές διασυνοριακές µετακινήσεις, µεταδίδουν οι «F.T.». Οπως εξηγεί ο ΟΟΣΑ, αυτό το πρωτοφανές µεταναστευτικό κύµα προέκυψε λόγω της ζήτησης για εργάτες, αλλά και των παγκόσµιων ανθρωπιστικών κρίσεων.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2023 υποδηλώνουν περαιτέρω αύξηση, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, υποδεικνύοντας ότι η περσινή αύξηση δεν ήταν µόνο µια ανάκαµψη µετά την COVID-19. Το Μεταναστευτικό απασχολεί ιδιαίτερα τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, µε τις δύο χώρες να δείχνουν πρόθυµες να συνεργαστούν για τον περιορισµό της παράτυπης µετανάστευσης.
Μεταναστευτικό: Η συμφωνία συνεργασίας Καιρίδη- Γερλίκαγια
Νωρίτερα αυτή την εβδοµάδα, µάλιστα, σε συµφωνία συνεργασίας κατέληξαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρης Καιρίδης, µε τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, στην Άγκυρα. Ο κ. Γερλίκαγια παρουσίασε την πρόοδο που έχει σηµειώσει η Τουρκία στην πάταξη της παράνοµης διακίνησης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του στην αντιµετώπιση της παράτυπης µετανάστευσης. Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στον Έβρο, δεν παρέλειψε όµως να αναφερθεί στον αριθµό των παράνοµων αναχωρήσεων από τη µικρασιατική ακτή προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τις τελευταίες ηµέρες, τα βλέµµατα είναι στραµµένα στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Γάζα, αφού ο αµείωτος πόλεµος ανάµεσα στο Ισραήλ και τη «Χαµάς» αυξάνει τις ανησυχίες για τη µοίρα τουλάχιστον 2,3 εκατοµµυρίων Παλαιστινίων που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται από τη µία στιγµή στην άλλη. Σε θεωρητικό επίπεδο, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, µεταξύ άλλων αραβικών χωρών, θα έρχονταν άµεσα αντιµέτωπες µε ένα νέο µεταναστευτικό κύµα από τη Γάζα, λόγω της γεωγραφικής θέσης τους. Παρά τις προσδοκίες, όµως, ότι θα µπορούσαν να παράσχουν το πολυπόθητο καταφύγιο στους Παλαιστίνιους, οι γειτονικές µε τη Λωρίδα της Γάζας χώρες, που έχουν βαθιές ρίζες µε αυτούς, αρνήθηκαν σθεναρά την υποδοχή προσφύγων στο έδαφός τους.
Σίσι και Αµπντάλα Β'
Σε αρκετά σκληρά σχόλια που έκαναν νωρίτερα αυτή την εβδοµάδα τόσο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αµπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, όσο και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αµπντάλα Β', φάνηκαν αρκετά αµετανόητοι στο ζήτηµα της φιλοξενίας των Παλαιστίνιων µεταναστών. «Ο πόλεµος που διεξάγεται αυτή τη στιγµή από το Ισραήλ δεν αποσκοπούσε µόνο στην καταπολέµηση της “Χαµάς”, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ήταν επίσης µια προσπάθεια να προκαλέσει τον άµαχο πληθυσµό να µεταναστεύσει στην Αίγυπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σίσι, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα µπορούσε να διαταράξει την ειρήνη στην περιοχή. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος µίλησε επίσης για ένα αποσταθεροποιητικό σενάριο, κατά το οποίο µια µαζική έξοδος θα εγκυµονούσε σοβαρούς κινδύνους, όπως το να εγκατασταθούν οι µαχητές στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, από όπου θα µπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Ισραήλ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη µακρά συνθήκη ειρήνης µεταξύ των δύο χωρών, που µετρά πάνω από 40 χρόνια. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αµπντάλα Β', έδωσε ένα παρόµοιο µήνυµα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί ούτε ένας πρόσφυγας στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Η άρνηση των δύο ηγετών πηγάζει από τους φόβους τους ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αναιρέσει τις παλαιστινιακές αξιώσεις για κρατική υπόσταση, υποκινώντας µέσω του πολέµου µια µόνιµη απέλαση Παλαιστινίων από τις πατρίδες τους. Αυτό που αναρωτιούνται πολλοί είναι το τι θα συµβεί στην επόµενη ηµέρα.
Ανησυχίες με τον πόλεμο στο Ισραήλ
Το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει τη «Χαµάς» και έχει ξεκαθαρίσει πως οι Παλαιστίνιοι που εκκένωσαν την περιοχή, κατά τις οδηγίες του στρατού, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, ωστόσο δεν έχουν δώσει λεπτοµέρειες για το µέλλον της Γάζας, δηµιουργώντας έντονες ανησυχίες στην Αίγυπτο και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Την ίδια στιγµή ακροδεξιά κόµµατα, που υποστηρίζουν την αποµάκρυνση των Παλαιστινίων, γνωρίζουν όλο και µεγαλύτερη άνοδο.
Εξηγώντας αυτές τις ανησυχίες του, ο Σίσι δήλωσε ότι ο πόλεµος µπορεί να διαρκέσει για χρόνια και πρότεινε το Ισραήλ να στεγάσει τους Παλαιστίνιους στην έρηµο Νεγκέβ, η οποία γειτνιάζει µε τη Λωρίδα της Γάζας, µέχρι να τερµατίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι αναλυτές, µε τη σειρά τους, σηµειώνουν ότι η έλλειψη σαφήνειας του Ισραήλ είναι προβληµατική, ωστόσο οι φόβοι των αραβικών χωρών έχουν µία βάση, αφού η ιστορία έχει δείξει πως όταν οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν παλαιστινιακά εδάφη, δεν επιστρέφουν...
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής