Η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εισέρχεται στο επόμενο και πλέον επικίνδυνο στάδιο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο IDF ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης της Γάζας και πλέον οι ειδικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις εντός του κυρίως αστικού ιστού.

Πρώτιστο μέλημα των Ισραηλινών είναι η εξουδετέρωση των τούνελ της Χαμάς, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του στρατού. Ένα έργο ακραία πολύπλοκο, καθώς το δαιδαλώδες δίκτυο από τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς δεν έχει αποτυπωθεί σε μέγεθος και είναι άδηλο το μέγεθός του και το σύνολο των εξόδων σε όλη την επικράτεια της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι στρατιώτες μας ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της Πόλης της Γάζας, του κέντρου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

IDF: Ξεκινά η τρίτη φάση της επιχείρησης

Πλέον, η επιχείρηση του IDF ξεκινά την τρίτη φάση του σχεδίου: Την εξουδετέρωση των υπόγειων θυλάκων της Χαμάς.

Το ισραηλινό σώμα μηχανικών εργάζεται τώρα για να εντοπίσει και να εξουδετερώσει υπόγειες υποδομές, εκρηκτικά και άλλες απειλές για να επιτρέψει στον Ισραηλινό Στρατό να κινείται ελεύθερα στην περιοχή, είπε ο Χαγκάρι.

Χαμάς: ‘’Η Γάζα θα αποτελέσει τη συμφορά του Ισραήλ’’

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς από την πλευρά της προειδοποιούσε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον θύλακα «σε μαύρους σάκους», δηλαδή νεκροί. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον IDF, 20 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες στη Γάζα.

«Η Γάζα θα αποτελέσει τη συμφορά του Ισραήλ», είπε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς. Απευθυνόμενους στους Ισραηλινούς, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουν την επιστροφή «περισσότερων στρατιωτών (τους) σε μαύρους σάκους».

Γκάλαντ: Έχουμε μοναδικές λύσεις για τα τούνελ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο στρατός έχει «μοναδικές λύσεις» για να κατεδαφίσει το τεράστιο δίκτυο τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε μοναδικές λύσεις για να φτάσουμε σε όλες τις σήραγγες και να τις διαλύσουμε τα υπόγεια. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», τόνισε ο Γκάλαντ στα στρατεύματα της επίλεκτης μονάδας Yahalom.

«Θα φτάσουμε παντού και τότε οι τρομοκράτες θα έχουν δύο επιλογές: ή να πεθάνουν στο τούνελ ή να βγουν έξω. Και εκεί ή να πεθάνουν από τα πυρά των δυνάμεών μας ή να παραδοθούν άνευ όρων», λέει. «Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή, αυτές είναι οι μόνες επιλογές και έτσι λειτουργούμε», προσθέτει.