Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατρός περιγράφει πώς ξέφυγε από τη φρίκη – “Εγκατέλειψα με βαριά καρδιά ασθενείς”
Γλίτωσε από τη φρίκη του πολέμου στο Ισραήλ, όμως νοιώθει τύψεις για τους ασθενείς που άφησε πίσω του
Συγκλονιστικές είναι οι εξομολογήσεις ανθρώπων που γλίτωσαν από την φρίκη του πολέμου στο Ισραήλ. Το πέρασμα της Ράφα έγινε ο δρόμος της δική τους σωτηρίας καθώς ξέφυγαν από τους βομβαρδισμούς Χαμάς και Ισραήλ, ωστόσο για κανέναν πολίτη που γλίτωσε η υπόθεση του πολέμου και της φρίκης στο Ισραήλ δεν έχει τελειώσει.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βγήκα από τη Λωρίδα της Γάζας, έχω όμως βαριά καρδιά για τους συναδέλφους μου και τους ασθενείς μου που έμειναν πίσω», δήλωσε ένας Βρετανός γιατρός. Κατάφερε να γλιτώσει ο ίδιος όμως πίσω στη Γάζα και στο Ισραήλ ξέρει ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα πεθάνουν.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα – “Έτσι έζησα την φρίκη”
“Έτσι γλίτωσα από την φρίκη του πολέμου στο Ισραήλ”
Ένας από τους πρώτους Βρετανούς που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας μίλησε στο Sky News και περιέγραψε το «χάος» που αντιμετώπισε προσπαθώντας να διαφύγει, ενώ όπως είπε του «ραγίζει» η καρδιά για όσους έμειναν πίσω.
Σχεδόν 100 Βρετανοί συγκαταλέγονται στους αλλοδαπούς και Παλαιστίνιους, που αναμενόταν να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν τη Γάζα και να περάσουν στην Αίγυπτο από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, σήμερα, Παρασκευή.
Ο χειρουργός δρ. Αμπντέλ Χαμάντ από το Λίβερπουλ είναι μεταξύ των πρώτων ανθρώπων που κατάφεραν να περάσουν από τη Ράφα και δήλωσε ότι ήταν «μεγάλη ανακούφιση» που κατάφερε να βγει, αλλά φοβάται για τους ανθρώπους που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Χρειάστηκε σχεδόν μια ολόκληρη μέρα για να μεταβούμε στη Ράφα»
«Ήταν πολύ χαοτικό», είπε. «Χρειάστηκε σχεδόν μια ολόκληρη μέρα για να μεταβούμε στη Ράφα και φτάσαμε στο Κάιρο στις 4 τα ξημερώματα».
Όπως είπε έμαθε ότι το όνομά του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων που εγκρίθηκαν να εγκαταλείψουν τη Γάζα από το υπουργείο Εξωτερικών και προσπάθησε να φύγει το απόγευμα της Τετάρτης.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισράηλ: Οι ΗΠΑ "σκανάρουν" με drones τη Γάζα για ομήρους της Χαμάς
Όμως το πέρασμα έκλεισε πριν προλάβει να περάσει και τελικά κατάφερε να φύγει από τη Γάζα μόνο την Πέμπτη (2/11). «Πέρασαν τέσσερις εβδομάδες, κατά τις οποίες η κατάσταση ήταν απαίσια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βγήκα», δήλωσε.
«Έχω όμως βαριά καρδιά για τους συναδέλφους μου στη Γάζα και τους ασθενείς μου, που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση», προσέθεσε.
"It's a big relief - although I have a heavy heart for my colleagues and patients in Gaza."
— Sky News (@SkyNews) November 3, 2023
Liverpool surgeon Dr Abdel Hammad has made it through the Rafah crossing into Cairo, Egypt, as one of the 92 Britons approved to leave Gaza.
🔗 https://t.co/Qh2lHCrKZe
📺 Sky 501 pic.twitter.com/RXge9PlNjg
Περιέγραψε την καταστροφή στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα ως «θλιβερή» και προειδοποίησε ότι οι προμήθειες φαρμάκων εξαντλούνται.
«Φοβάμαι ότι πολλοί ασθενείς μου θα πεθάνουν»
«Φοβάμαι ότι πολλοί από αυτούς [τους ασθενείς] θα πεθάνουν», είπε. «Δυστυχώς, αυτή δεν είναι μια φυσική καταστροφή, είναι μια ανθρωπογενής καταστροφή και κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει».
"It's a big relief - although I have a heavy heart for my colleagues and patients in Gaza."
— Sky News (@SkyNews) November 3, 2023
Liverpool surgeon Dr Abdel Hammad has made it through the Rafah crossing into Cairo, Egypt, as one of the 92 Britons approved to leave Gaza.
🔗 https://t.co/Qh2lHCrKZe
📺 Sky 501 pic.twitter.com/RXge9PlNjg
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι περισσότεροι Βρετανοί υπήκοοι έφτασαν στην Αίγυπτο την Πέμπτη -αν και δεν είναι σαφές πόσοι- αφότου δύο εργαζόμενοι επίσης Βρετανοί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις κατάφεραν να διαφύγουν από τη Γάζα την Τετάρτη.
Η Παλαιστινιακή Αρχή Συνόρων δημοσίευσε έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 92 Βρετανούς υπηκόους μεταξύ 127 ονομάτων.
Ανάμεσα στα ονόματα είναι τα πεθερικά του Σκωτσέζου πρωθυπουργού, Χαμζά Γιουσάφ, Ελίζαμπεθ και Ματζέντ Ελ Νάκλα, οι οποίοι όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Σκωτίας κατάφεραν να βγουν από τη Γάζα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή Συνόρων δήλωσε ότι όσοι κατονομάζονται στον κατάλογο πρέπει να είναι «παρόντες στις 7 το πρωί στις εξωτερικές αίθουσες του περάσματος για να διευκολυνθεί το ταξίδι τους».
Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί την εισροή Παλαιστίνιων προσφύγων σε περίπτωση που το Ισραήλ τους εμποδίσει να επιστρέψουν μετά τον πόλεμο, αλλά τις τελευταίες ημέρες επιτράπηκε η είσοδος σε Παλαιστίνιους με ξένα διαβατήρια.
Περίπου 342 Παλαιστίνιοι με ξένα χαρτιά και άλλοι 42 πέρασαν την Πέμπτη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή Συνόρων.