Ακριβώς έναν χρόνο προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, δημοσκοπήσεις θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, σε απόσταση πίσω από τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Έρευνα που δημοσίευσε χθες Κυριακή η εφημερίδα New York Times φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο να οδεύει σε ήττα από τον Ντόναλντ Τραμπ, το φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων, σε πέντε πολιτείες-κλειδιά στις έξι — και, χειρότερα, να χάνει απήχηση στους νέους και στις μειονότητες.

Το 2020, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε και στις έξι λεγόμενες swing states, τις πολιτείες που χαρακτηρίζονται αμφιταλαντευόμενες, ψηφίζουν τον υποψήφιο πότε της μιας και πότε της άλλης παράταξης.

Διαβάστε ακόμα: Ντόναλντ Τραμπ: Κορόιδεψε για άλλη μια φορά τον Τζο Μπάιντεν, κάνοντας αναπαράσταση "πώς τα χάνει"

Βαραίνει το κλίμα για τον Τζο Μπάιντεν

Όμως σήμερα, τουλάχιστον κατ’ αυτή την έρευνα, ο 77χρονος Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος ξεπερνά σε προθέσεις ψήφου τον 80χρονο δημοκρατικό αντίπαλό του στη Νεβάδα, στην Τζόρτζια, στην Αριζόνα, στο Μίσιγκαν και στην Πενσιλβάνια. Από τις έξι, δεν απομένει στον Τζο Μπάιντεν παρά το Ουισκόνσιν.

«Τι πρέπει να συγκρατήσουμε; Σε έναν χρόνο, ο αμερικανικός λαός θα απολύσει τον ‘Τζο Μπάιντεν τον Αγύρτη’ και θα προσλάβει τον Ντόναλντ Τραμπ για να ξαναδώσει στην Αμερική το μεγαλείο της», σχολίασε η εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου σε δελτίο Τύπου με τόνο θριαμβευτικό.

Άλλη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CBS, θέλει τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου γενικά, να συγκεντρώνει 51%, έναντι 48% του Τζο Μπάιντεν.

Το παράδειγμα του Ομπάμα 

«Θα κερδίσουμε το 2024 βάζοντας το κεφάλι κάτω και δουλεύοντας, όχι ανησυχώντας για μια σφυγμομέτρηση», σχολίασε ο Κέβιν Μουνιός, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, υποβαθμίζοντας τη σημασία δημοσκοπήσεων που διενεργούνται έναν χρόνο προτού διεξαχθούν οι εκλογές.

Επικαλέστηκε το παράδειγμα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που οι δημοσκοπήσεις έφεραν να οδεύει σε οδυνηρή ήττα αλλά επανεξελέγη με άνεση έναν χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, για τον διαμορφωτή στρατηγικής των Δημοκρατικών Ντέιβιντ Άξελροντ, ο οποίος είχε διευθύνει τη νικηφόρα εκστρατεία του 2012, η παράταξη αισθάνεται σήμερα «εύλογη ανησυχία».

Εξήγησε μέσω X: αν ο Τζο Μπάιντεν «συνεχίσει την εκστρατεία του, θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτό που χρειάζεται να αποφασίσει (όμως) είναι αν και κατά πόσον είναι σοφό αυτό· αν και κατά πόσον είναι προς το δικό του συμφέρον ή το προς το συμφέρον της χώρας».

Απαισιοδοξία

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες αποκαλύπτουν πως ο ογδοντάρης πρόεδρος δεν καταφέρνει να κλείσει το χάσμα που μοιάζει να τον χωρίζει από την αμερικανική κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CBS, το 73% των πολιτών θεωρεί πως η χώρα τα πάει άσχημα.

Η σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC News έδειξε πως το 76% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα τους κινείται στη λάθος κατεύθυνση.

Το ίδιο πιστεύει το 67% του δείγματος της δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στους New York Times.

Κατά την τελευταία, το 71% του δείγματος θεωρεί ότι ο κ. Μπάιντεν είναι «πολύ γέρος» για να ασκήσει «αποτελεσματικά» την προεδρία.

Η ηλικία του Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να ανησυχεί λιγότερο το εκλογικό σώμα.

Η κοινή γνώμη μοιάζει ανεπηρέαστη από τον βολονταριστικό λόγο του Τζο Μπάιντεν, που διαβεβαιώνει πως είναι σε θέση να κερδίσει ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Γάζα

Οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για την αγοραστική τους δύναμη, που ροκανίζει ο πληθωρισμός, ενώ αρκετοί φοβούνται πως οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε νέο πόλεμο στο εξωτερικό.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει πως «ποτέ δεν ήταν τόσο αισιόδοξος» για την Αμερική, διαλαλώντας πόσο εύρωστη είναι η οικονομία της και τις διεθνείς συμμαχίες που σφυρηλάτησε.

Ειδικοί επισημαίνουν πως η εξωτερική πολιτική δεν διαδραματίζει γενικά καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των Αμερικανών στις εκλογές.

Ωστόσο, η υποστήριξη της κοινής γνώμης στην Ουκρανία ενδέχεται να καταρρεύσει, ελλείψει στρατιωτικών επιτυχιών.

Ενώ ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε ο κ. Μπάιντεν όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς προκάλεσε αγανάκτηση σε νέους ψηφοφόρους, καθώς και στους αμερικανούς αραβικής καταγωγής, δυο ομάδες εκλογέων που γενικά τάσσονταν καθαρά υπέρ του μέχρι τώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν προχθές Σάββατο στην Ουάσιγκτον για να καλέσουν να κηρυχθεί άμεσα «κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, με πολλούς να επικρίνουν τη «συνενοχή» του αμερικανού προέδρου σε αυτή που χαρακτήρισαν «γενοκτονία» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Δημοκρατικός επιμένει να τονίζει το «δικαίωμα» του Ισραήλ να «αμύνεται». Απορρίπτει ως τώρα τις εκκλήσεις να ταχθεί υπέρ κατάπαυσης του πυρός, παρότι διαβεβαιώνει πως εργάζεται για να υπάρξουν ανθρωπιστικές «παύσεις» των εχθροπραξιών.