Eπίθεση κατά του Μαχμούντ Αμπάς για δωσιλογισμό εξαπέλυσε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τονίζοντας πως η παλαιστινιακή οργάνωση δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας και δεν πρόκειται επίσης να δεχτεί μια «κυβέρνηση του Βισύ».

Χαμάς: Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, οι νεκροί από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος του πολέμου του στη Γάζα είναι «να αφανίσει τη Χαμάς», σε απάντηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

«Σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί (λέω ότι) θα παραμείνει σταθερά στη συνείδηση (…) του λαού μας και καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορεί να την εξαλείψει ή να την περιθωριοποιήσει», είπε ο Ουσάμα Χαμντάν, ο επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


"Ο λαός μας δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν τα σχέδιά τους"

«Ο λαός μας δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν τα σχέδιά τους που στοχεύουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που βολεύει τις ίδιες και τον κατακτητή (σ.σ.: το Ισραήλ) και ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια νέα κυβέρνηση του Βισύ», συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο φιλοναζιστικό καθεστώς της κατεχόμενης Γαλλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι «κάποια στιγμή» η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και ότι τρίτα μέρη θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. «Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης», δήλωσε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2007.

Οι τελευταίες παλαιστινιακές εκλογές στη Γάζα έγιναν το 2006 και τις κέρδισε η Χαμάς. Καθώς, παρά τη νίκη της, δεν μπορούσε να ασκήσει πραγματική εξουσία, η ισλαμιστική οργάνωση έθεσε διά της βίας τη Λωρίδα της Γάζας υπό τον έλεγχό της το επόμενο έτος, εκδιώκοντας τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ισραήλ είχε καταλάβει τον θύλακα το 1967 και αποχώρησε από αυτόν το 2005.