Κλίμα φόβου για τους Εβραίους παγκοσμίως: Τα δεινά της Γάζας επικαλούνται οι αντισημίτες για να στοχοποιήσουν Εβραίους
Το κλίμα φόβου είναι χειρότερο για πολλούς Εβραίους από ό,τι σε προηγούμενες αυξήσεις του αντισημιτισμού που συνδέονται με εξάρσεις βίας στη Μέση Ανατολή
Στο Λος Άντζελες, ένας άνδρας που ουρλιάζει «σκοτώστε τους Εβραίους» προσπαθεί να εισβάλει στο σπίτι μιας οικογένειας. Στην Κίνα, οι αναρτήσεις που παρομοιάζουν τους Εβραίους με παράσιτα, βρικόλακες ή φίδια πληθαίνουν στα social media, προσελκύοντας χιλιάδες «likes». Αυτά αποτελούν παραδείγματα περιστατικών αντισημιτισμού, τα οποία έχουν αυξηθεί παγκοσμίως μετά την επίθεση των ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο πόλεμο κατά της ισλαμιστικής ομάδας που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών
Σε χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την αστυνομία ή από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Νότιας Αφρικής, το μοτίβο είναι σαφές: ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών έχει αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου κατά διακόσια τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Στην περίπτωση των αντισημιτικών περιστατικών, τα περισσότερα αποτελούνται από λεκτική κακοποίηση, διαδικτυακές προσβολές ή απειλές, γκράφιτι και καταστροφή εβραϊκών περιουσιών, επιχειρήσεων ή τοποθεσιών θρησκευτικής σημασίας. Οι σωματικές επιθέσεις αντιπροσωπεύουν επίσης σημαντικό ποσοστό.
Κοινός τόπος όλων αυτών είναι ότι ο θυμός για τους θανάτους χιλιάδων Παλαιστινίων ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ επικαλείται ως δικαιολογία για λεκτική ή σωματική επίθεση εναντίον των Εβραίων γενικά, που συχνά συνοδεύεται από τη χρήση βρισιές και τροπάρια που έχουν τις ρίζες τους στη μακρά ιστορία του αντισημιτισμός.
Το κλίμα φόβου είναι χειρότερο για πολλούς Εβραίους από ό,τι σε προηγούμενες αυξήσεις του αντισημιτισμού που συνδέονται με εξάρσεις βίας στη Μέση Ανατολή, εν μέρει λόγω της έντασης της σύγκρουσης στη Γάζα και εν μέρει λόγω των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου. Η ιδέα ότι το κράτος του Ισραήλ ήταν το απόλυτο καταφύγιο, καταρρίφθηκε εντελώς για τους κατοίκους του Ισραήλ μετά από αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου.
Διαβάστε ακόμα: Εμανουέλ Μακρόν: “Θα είμαστε αδυσώπητοι απέναντι στον αντισημιτισμό”
Ανατριχιαστικά περισταστικά
Το πιο ανατριχιαστικό αντισημιτικό περιστατικό παγκοσμίως ήταν η έφοδος σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Νταγκεστάν της Ρωσίας την Κυριακή από ένα εξαγριωμένο πλήθος που αναζητούσε να λυντσάρει Εβραίους για να βλάψουν μετά την άφιξη μιας πτήσης από το Τελ Αβίβ. Ο Ραβίνος Αλεξάντερ Μπορόντα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσίας, είπε ως απάντηση ότι το αντι-ισραηλινό αίσθημα έχει μετατραπεί σε ανοιχτή επιθετικότητα προς τους Ρώσους Εβραίους.
Ο Shneor Segal, ο επικεφαλής ραβίνος του Αζερμπαϊτζάν, είπε ότι το περιστατικό έδειξε ότι οι αντισημίτες θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε δικαιολογία (η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή είναι απλώς η τελευταία) για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό όσων εξακολουθούν να παραμένουν στον Καύκασο. Μια σειρά από περιστατικά σε όλο τον κόσμο δείχνουν τους φόβους και τις εντάσεις που επηρεάζουν τις εβραϊκές κοινότητες.
Στο Μπουένος Άιρες, οι μαθητές σε ένα γνωστό εβραϊκό σχολείο κλήθηκαν να μην φορούν τις συνηθισμένες στολές τους για να είναι λιγότερο εύκολα αναγνωρίσιμοι. Άλλα σχολεία ακύρωσαν προγραμματισμένες εκδρομές κατασκήνωσης και δραστηριότητες εκτός των εγκαταστάσεων τους. Στο Πανεπιστήμιο Cornell στα βόρεια της Νέας Υόρκης, η ασφάλεια αυξήθηκε γύρω από το Κέντρο Εβραϊκής Ζωής μετά από διαδικτυακές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για βομβαρδισμό του.
Στο Γιοχάνεσμπουργκ, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές παρέλασαν προς μια περιοχή με μεγάλη εβραϊκή κοινότητα το Σάββατο, σκίζοντας φωτογραφίες των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα από την περίμετρο τοίχους ενός κοινοτικού κέντρου ενώ γινόταν λειτουργία Σαμπάτ σε μια κοντινή συναγωγή.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη, οι αρχές έσπευσαν ως επί το πλείστο να εκφράσουν ισχυρή υποστήριξη στις εβραϊκές κοινότητες, να καταγγείλουν τον αντισημιτισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις να ενισχύσουν την ασφάλεια σε σχετικές τοποθεσίες. Στο Ισραήλ, η κυβέρνηση είπε μετά το περιστατικό στο Νταγκεστάν ότι οι Ισραηλινοί πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό να είναι σε επαγρύπνηση και να μείνουν μακριά από διαδηλώσεις.