Παρίσι 2024: Πράκτορες και Τεχνητή Νοηµοσύνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ο τρόμος λόγω Μέσης Ανατολής και ο ρόλος της Μοσάντ
Η Γαλλία θα ενεργοποιήσει 35.000 πράκτορες ασφαλείας και τον στρατό µόνο για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Το φάντασµα της αποκαλούµενης «σφαγής του Μονάχου» το 1972 πάνω από το Παρίσι
Με το φάντασµα της αποκαλούµενης «σφαγής του Μονάχου» το 1972 να πλανάται και πάνω από το Παρίσι, όπως και πάνω από κάθε πόλη που έχει διοργανώσει τους Αγώνες, και κυρίως µε τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η Γαλλία τίθεται σε ύψιστο συναγερµό ασφαλείας, από τώρα έως τους Αγώνες, κι αυτό δεν αφορά µόνο τις Γαλλικές Υπηρεσίες Ασφαλείας.
Πρόκειται για κοινό µυστικό, από αυτά που οι διοργανωτές των Αγώνων έχουν κρυφό καµάρι κι ο κόσµος τούµπανο, ότι στην υπόθεση ασφάλειας εµπλέκονται οι Αµερικανοί και οι σχετικές µε την αντιτροµοκρατία υπηρεσίες τους και η Μοσάντ, το Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών, η κύρια οργάνωση συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών του Ισραήλ, µε παραστρατιωτικές αντιτροµοκρατικές αρµοδιότητες. Γυρίζουµε τον χρόνο πίσω και βλέπουµε τι ακριβώς είχε κάνει η Ελλάδα για τους Αγώνες της Αθήνας, καθώς κάτι αντίστοιχο συµβαίνει στο Παρίσι. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει αντιτροµοκρατική συνδροµή από ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Γαλλία, Γερµανία, Ισπανία και Αυστραλία. Μεταξύ άλλων ενεπλάκησαν η CIA, το FBI, η Ιnterpol, το ΝΑΤΟ, αµερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και, φυσικά, Ισραηλινοί.
∆ιακρατική υπόθεση
Η ασφάλεια στη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων µοιάζει να είναι µια διακρατική υπόθεση. Ποιες χώρες εµπλέκονται σε αυτήν είναι κάτι που εξαρτάται από τις συµµαχίες που έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές. Στη Γαλλία θα ήταν µάλλον αδύνατο να απουσιάζουν οι Ισραηλινοί, µε δεδοµένη την κατάσταση που αυτή την εποχή επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Αλλωστε, είναι η χώρα η οποία φιλοξενεί τις µεγαλύτερες µουσουλµανικές και εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Είναι λογικό οι υπεύθυνοι ασφαλείας να βλέπουν ήδη εφιάλτες µε τα πολλά «αν» που προκύπτουν. Τι θα συµβεί αν ένας Ολυµπιονίκης, από µια χώρα της οποίας η κυβέρνηση υποστηρίζει τη «Χαµάς», αρνηθεί να αγωνιστεί εναντίον ενός Ισραηλινού;
Τι θα γίνει αν η αποστολή ή ένας αθλητής από το Ισραήλ ή από την Παλαιστίνη αποδοκιµαστούν έντονα; Το χειρότερο, αν µια σηµαία καεί στις όχθες του Σηκουάνα ή στο Stade de France; Το Μεσανατολικό τροµοκρατούσε πάντα τη γαλλική κοινωνία. H Μοσάντ είναι καταδικασµένη να πάρει µέρος στους Αγώνες, στον τοµέα που της αναλογεί. Αλλωστε, εκτός από την τελετή έναρξης, υπάρχει και το Ολυµπιακό Χωριό, ένας «Πύργος της Βαβέλ», στον οποίο θα συνυπάρξουν 10.500 αθλητές. Μια τελετή έναρξης σε δηµόσιο χώρο και ένα τεράστιο Χωριό, στην εποχή ανάπτυξης των drones, λίγο µετά ή εν µέσω ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, µοιάζουν µε µπαρούτι και φωτιά. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Τόνι Εστανγκέ, δήλωσε: «∆εν θα αλλάξουµε τα σχέδιά µας µε αυτό που συµβαίνει αυτήν τη στιγµή, γιατί από την αρχή είµαστε στο καλύτερο επίπεδο. Από την πρώτη ηµέρα όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί λαµβάνοντας υπόψη τον µέγιστο κίνδυνο ασφάλειας».
Η θέση Μακρόν
Η Γαλλία πρόκειται να ενεργοποιήσει περίπου 35.000 πράκτορες ασφαλείας και τον στρατό µόνο για την τελετή έναρξης, ενώ πριν από λίγες ηµέρες η γαλλική Αστυνοµία χρησιµοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει µια απαγορευµένη συγκέντρωση υπέρ του παλαιστινιακού λαού στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εµανουέλ Μακρόν, προέτρεψε τους Γάλλους να παραµείνουν ενωµένοι και να απόσχουν από την προσπάθεια κάποιων να φέρουν τη σύγκρουση Ισραήλ - «Χαµάς» «στο σπίτι τους».
Ο Μακρόν γνωρίζει καλά ότι η Γαλλία έχει υπάρξει στόχος µιας σειράς ισλαµιστικών επιθέσεων, µε χειρότερη µια ταυτόχρονη επίθεση από ενόπλους και βοµβιστές αυτοκτονίας σε χώρους διασκέδασης και καφέ στο Παρίσι, τον Νοέµβριο του 2015. Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος µε τον οποίο προσεγγίζει το θέµα «Ασφάλεια στο Παρίσι 2024» η Ισραηλινή Ολυµπιακή Επιτροπή. Σε µια τοποθέτηση στο πρακτορείο Reuters, αυτό που επισηµάνθηκε ήταν η πλήρης εµπιστοσύνη στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων του Παρισιού: «Θα λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα, θα κάνει προσαρµογές, εάν χρειαστεί, και θα διασφαλίσει ότι όλες οι ολυµπιακές αποστολές θα είναι ασφαλείς και προστατευµένες».
Βιντεοεπιτήρηση
∆ηµοσιεύµατα, πάντως, αναφέρουν ότι η ισραηλινή Ολυµπιακή Επιτροπή -και δεν είναι η µόνη- δεν είναι ενθουσιασµένη µε το γεγονός ότι η τελετή έναρξης είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό σε έναν εξωτερικό χώρο. Οι Γάλλοι είναι έτοιµοι να επιστρατεύσουν -παρά τις αντιδράσεις- και τη λειτουργία συστηµάτων βιντεοεπιτήρησης µε τη χρήση Τεχνητής Νοηµοσύνης. Χρησιµοποιούν τον πιο οικείο όρο «βιντεοπροστασία» για µια αλγοριθµική επιτήρηση που µπορεί να ανιχνεύει ύποπτες κινήσεις και ασυνήθιστα πυκνές συναθροίσεις και να σηµαίνει συναγερµό, µε την ευχή όλων να µη χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή