Αποκάλυψη Washington Post: Έτσι κατάφερε η Χαμάς να μπει στο Ισραήλ - Δείτε το βίντεο
Πώς η Χαμάς κατάφερε να σπάσει την άμυνα του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου
Το πώς κατάφερε να σπάσει τις άμυνες του Ισραήλ η Χαμάς είναι κάτι που κανείς ακόμη δεν έχει καταφέρει να απαντήσει. Η φρίκη που ακολούθησε, άλλωστε, από τότε με σφαγές και βομβαρδισμούς τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και από την πλευρά της Χαμάς πάγωσε την κοινή γνώμη. Ένα συγκλονιστικό και εκτενές βίντεο, αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας της Washington Post, αποτυπώνει την προετοιμασία και τη στιγμή της εισβολής των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα που άλλαξαν όλα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Μέσο, που συνέλεξε πλήθος στοιχείων, όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας στο φράγμα που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας θα προστατεύσει τους κατοίκους του Ισραήλ από την απειλή βίας.
«Τόσο υπόγειο όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωνε με περηφάνεια ο ταξίαρχος Eran Ofir, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο βεληνεκές των ρουκετών της Χαμάς. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Το "σχέδιο τύφλωσης" της Χαμάς
Αλλά σε αυτό το βίντεο της Washington Post με γλαφυρό τρόπο φαίνεται πώς στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν από την εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ. Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι μαχητές της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού - μια τακτική γνωστή στο εσωτερικό της ομάδας ως «σχέδιο τύφλωσης», για να παραβιάσουν το υψηλής τεχνολογίας.
Διαβάστε επίσης: Νεκρός ο μαχητής της Χαμάς που βεβήλωσε το νεκρό σώμα της Σάνι Λουκ
Η The Post ανακατασκεύασε την επίθεση αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που τραβήχτηκαν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από μαχητές της Χαμάς.
Εξέτασε τα βίντεο και τον ήχο που καταγράφηκε στις κάμερες που φορούσαν οι μαχητές. Εξετάστηκε υλικό από τις ισραηλινές κάμερες ασφαλείας και καταγράφηκαν μαρτυρίες από κατοίκους. Εξετάστηκαν επίσης χάρτες και έγγραφα σχεδιασμού που ανακτήθηκαν από σκοτωμένους μαχητές της Χαμάς.
Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνά μας, βρέθηκε υλικό που δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού έγιναν οι παραβιάσεις - από το πέρασμα Erez στο βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.
Εκπαιδευτικά βίντεο που έδειχναν μαχητές να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν ορατά σε όλους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η Χαμάς είχε επίσης επεκτείνει τα στρατόπεδά της για αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που είναι ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες. Η Post εντόπισε γεωγραφικά αυτά τα στρατόπεδα, χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο.
Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές που χρησιμοποίησε για να παραβιάσει τον φράχτη.
Η λάθος εκτίμηση των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ για τους στόχους της Χαμάς
Ωστόσο, το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ εκτίμησε λανθασμένα τις προθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με αναλυτές. Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η ομάδα, η οποία ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας, δεν ήθελε πόλεμο. Ο στρατός του Ισραήλ είχε πρόσφατα στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του -και μετατόπισε ορισμένα από τα στρατεύματά του- προς τις ταραχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή τη δυνατότητα και έτσι δεν το είδαμε να έρχεται», δήλωσε ο Charles Freilich, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην The Post.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που υπέβαλε η The Post για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι θα τις απαντήσουν «μετά τον πόλεμο».
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας της ασφάλειας και του δικτύου πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.