Η Κολομβία αρχίζει να στειρώνει τους ιπποπόταμους του βασιλιά των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ
Οι ιπποπόταμοι που φιλοξενούνταν αρχικά στον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του Πάμπλο Εσκομπάρ εξαπλώθηκαν σε κοντινά ποτάμια και αναπαράχθηκαν χωρίς έλεγχο. Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί στους 1.000 ιπποπόταμους έως το 2035, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση.
Η Κολομβία άρχισε να στειρώνει ιπποπόταμους που προέρχονται από ζώα που έφερε παράνομα στη χώρα ο ναρκέμπορας Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1980.
Οι ιπποπόταμοι εξαπλώθηκαν από το κτήμα του Εσκομπάρ σε κοντινά ποτάμια, όπου αναπαράγονται διαρκώς.
Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 100 ιπποπόταμοι, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στο να ελέγξει τον πληθυσμό τους.
Ένας θηλυκός και δύο αρσενικοί ιπποπόταμοι έχουν στειρωθεί, δήλωσαν οι περιβαλλοντικές αρχές.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη στείρωση 40 ιπποπόταμων ετησίως, τη μεταφορά άλλων σε διαφορετικές χώρες και ενδέχεται να προβεί σε ευθανασία ορισμένων από αυτά τα ζώα.
Οι ιπποπόταμοι δεν έχουν φυσικούς θηρευτές στην Κολομβία και θεωρούνται χωροκατακτητικό είδος που μπορεί να διαταράξει το οικοσύστημα.
Η στείρωση απαιτεί χρόνο, επειδή ο εντοπισμός και η αιχμαλωσία αυτών των επιθετικών ζώων βάρους 3 τόνων είναι περίπλοκη, δήλωσε ο David Echeverry Lopez, επικεφαλής του γραφείου περιβάλλοντος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σχέδιο.
Η ποσότητα της βροχής έχει κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.
Περισσότερο γρασίδι σημαίνει ότι «έχουν υπερπροσφορά τροφής, οπότε το να τους δελεάσουν με τροφή για να τους πιάσουν γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο», δήλωσε.
Μια ομάδα ιπποπόταμων μεταφέρθηκε τη δεκαετία του 1980 στον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του Εσκομπάρ, στη Hacienda Napoles, ο οποίος έγινε τουριστικό αξιοθέατο μετά το θάνατό του το 1993.
Τα περισσότερα από τα ζώα ζουν ελεύθερα στα ποτάμια και αναπαράγονται χωρίς έλεγχο. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι υπάρχουν 169 ιπποπόταμοι στην Κολομβία - και εάν δε ληφθούν μέτρα, θα μπορούσαν να αυξηθούν στους 1.000 μέχρι το 2035.
Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι κάθε στείρωση κοστίζει περίπου 9.800 δολάρια και ενέχει κινδύνους για τους ιπποπόταμους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων στην αναισθησία ή θανάτου - μαζί με κινδύνους για το εμπλεκόμενο υγειονομικό προσωπικό.
Το φαινόμενο του «ναρκοζωολογικού κήπου» είναι σχετικά νέο και συμπίπτει με την άνοδο της παράνομης βιομηχανίας ναρκωτικών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Εκουαδόρ, σύμφωνα με τον Ντάρβιν Ρόμπλες, επικεφαλής της Μονάδας Προστασίας του Περιβάλλοντος της αστυνομίας.
«Όπου υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι υπάρχει... διακίνηση άγριων ζώων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ποιος είναι ο σκοπός; «Να δείξουν τη δύναμή τους, την αγοραστική τους δύναμη, την οικονομική τους ικανότητα», δήλωσε ο Ρόμπλες.
Μετά το θάνατο του Εσκομπάρ, η ιδιωτική του συλλογή από φλαμίνγκο, καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες και καγκουρό μεταφέρθηκε σε ζωολογικούς κήπους.
Αλλά ένα κοπάδι ιπποπόταμων – που ονομάστηκαν "ιπποπόταμοι της κοκαΐνης" – αφέθηκε να τα βγάλει πέρα μόνο του, αναπαράγονταν ανεξέλεγκτα και τώρα αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις περιβαλλοντικές αρχές.
Υπάρχουν φόβοι ότι οι βαρόνοι των ναρκωτικών του Εκουαδόρ θα αφήσουν ένα παρόμοιο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Πηγή:
Sky News
https://news.sky.com/story/hippos-descended-from-pablo-escobars-pets-being-sterilised-by-colombian-government-13008626
CBS News
https://www.cbsnews.com/news/ecuadors-drug-lords-narco-zoos/