Ο Πούτιν "επιστρέφει" στη λογική: "Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία"
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε "τραγωδία" τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διαδικτυακή του παρέμβαση στη σύνοδο της G20, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία "είναι έτοιμη για συνομιλίες"
«Πρέπει σκεφτούμε πώς θα σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για μια τραγωδία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20, την ώρα που ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται, προκαλώντας αίσθηση, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες».
Παράλληλα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά για ακόμη μια φορά κατηγόρησε την Ουκρανία ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν.
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν στην G20 – Νέα "πυρά" κατά του Ισραήλ: Η τραγωδία στη Γάζα έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της ανθρωπότητας
Πούτιν για πόλεμο στην Ουκρανία: "Ναι, φυσικά, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία"
Απευθυνόμενος στους ηγέτες της G20 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Πούτιν τόνισε ότι ορισμένοι ηγέτες είπαν στις ομιλίες τους ότι είναι σοκαρισμένοι από τη συνεχιζόμενη «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ναι, φυσικά, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία», τόνισε ο Πούτιν στη διαδικτυακή σύνοδο της G20, την οποία συγκάλεσε ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Είκοσι.
Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία
«Και φυσικά, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας: «Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία».
Ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη νυν ουκρανική κυβέρνηση και ότι θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα τη ρωσική εισβολή, για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να συνεχίζει τον πόλεμο μέχρι και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης να εγκαταλείψει την ουκρανική επικράτεια και οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Μαζί με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας. Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι αυτά τα ουκρανικά εδάφη είναι πλέον τμήμα της Ρωσίας.
Ο Πούτιν δεν συμμετείχε στις προηγούμενες συνόδους κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί και τη Νούσα Ντούα της Ινδονησίας, με τη Ρωσία να εκπροσωπείται σε αυτές από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Διαδικτυακή "επανεμφάνιση" Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής των G20
Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε διαδικτυακά στις συνόδους κορυφής του 2021 και του 2020. Τελευταία φορά που συμμετείχε αυτοπροσώπως σε σύνοδο των G20 ήταν το 2019 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είχε σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος, καθώς η Ρωσία αρνήθηκε να παραδώσει κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν επιχειρεί να προβάλλει διαρκώς ότι είναι ανοιχτός για συνομιλίες, ωστόσο οι όροι που θέτει φαίνεται να δυσχεραίνουν την εξέλιξη της διαδικασίας.
Σύμφωνα, δε, με τους διεθνείς αναλυτές, περιμένει το αποτελέσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024, «ποντάροντας» σε μία επικράτηση Τραμπ, ο οποίος πιθανότατα να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να θέσει υποψηφιότητα. Είναι γνωστό ότι ο τελευταίος επικρίνει τα ισχυρά αμυντικά πακέτα δαπανών που αποδεσμεύει η Δύση για το Κίεβο.