Κύμα κατακραυγής από τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης έχει προκαλέσει η στάση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο γνωστός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο X:

«Υπάρχει λίγη ιστορία για το φαιδρό μεταξύ του Λονδίνου του Σουνάκ και της Αθήνας του Μητσοτάκη. Πριν από περίπου έναν χρόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο Λονδίνο, για να μιλήσει μεταξύ άλλων στο London School of Economics.

Διαβάστε περισσότερα: Νέα επίθεση Guardian στον Σούνακ για το "φάουλ" με τον Μητσοτάκη: "Άσκοπο διπλωματικό ξέσπασμα"

Οι άνθρωποι του κοντινού του κύκλου περίμεναν τον τότε σχετικά νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να τον καλέσει στην Ντάουνινγκ Στριτ για κουβέντα, γιατί -εκτός των άλλων- ο Μητσοτάκης είναι ένας επιδραστικός ηγέτης της Ε.Ε.

Υπήρχε απογοήτευση που δεν συνέβη και έκπληξη στους βρετανικούς διπλωματικούς κύκλους, μια αίσθηση ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έκανε λάθος εκτίμηση. Σε αυτό το σκηνικό, η απόφαση αυτής της εβδομάδας του Σούνακ να άρει την πρόσκληση του Μητσοτάκη, λόγω ευαισθησίας γύρω από τα Μάρμαρα, φαίνεται ακόμη πιο εχθρική και αναίσθητη. Συνωμοσία ή παραπλάνηση;».

"Αγενής αντίδραση"


«Μύδρους» κατά του Ρίσι Σούνακ εξαπέλυσε και το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Spectator» με αφορμή το διπλωματικό ατόπημα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου:

«Όποια γνώμη κι αν έχει κανείς στη μακρά διαμάχη για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα («Ελγίνεια» τα αναφέρει το συντηρητικό περιοδικό), ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι η ακύρωση την τελευταία στιγμή από τον Ρίσι Σούνακ μιας προγραμματισμένης συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα συνιστά ανόητο, περιττό και αγενές σνομπάρισμα σε έναν από τους λιγοστούς φίλους της Βρετανίας στην Ευρώπη», σχολιάζει ο «Spectator», συνεχίζοντας τα αιχμηρά σχόλια του βρετανικού Τύπου κατά του ενοίκου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Κι αναφέρει ότι, ακόμη κι αν ο Σούνακ εκνευρίστηκε επειδή ο Μητσοτάκης έθιξε δημοσίως το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη συνέντευξη με τη Λόρα Κούνσμπεργκ του BBC, «η ακύρωση μιας διμερούς συνάντησης με έναν συνάδελφο, κεντροδεξιό εκλεγμένο πρωθυπουργό είναι μια αγενής και χονδροειδής υπερβολική αντίδραση. Και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά προτείνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Όλιβερ Ντάουντεν, αντ’ αυτού, ο Σουνάκ έριξε απλώς βενζίνη στις δικαιολογημένες φλόγες της πληγωμένης ελληνικής υπερηφάνειας.

Η διπλωματική του γκάφα έρχεται απλώς να προστεθεί στην αυξανόμενη εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός μας συχνά δεν κατανοεί πραγματικά ποιο είναι το θέμα της πολιτικής. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, η απάντηση του οποίου στη βαθιά αντιδημοφιλία της κυβέρνησής του είναι η απαγόρευση του καπνίσματος για τους νέους και η ενασχόληση με το σχολικό πρόγραμμα σπουδών στα Μαθηματικά - σαν αυτά τα θέματα να είναι τα κυρίαρχα στην ατζέντα των ψηφοφόρων», γράφει ο ιστορικός και δημοσιογράφος Νάιτζελ Τζόουνς στο άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό.

Και συνεχίζει: «Αν ο Σούνακ πιστεύει ότι η επίδειξη του μεσαίου δακτύλου σε έναν φιλικό ξένο ηγέτη είναι το είδος της ωμής χειρονομίας που έχει απήχηση στον πιο σοβινιστικό τύπο πατριώτη, τότε επιδεικνύει μια βαθιά παρεξήγηση του βρετανικού λαού.

Η Βρετανία και η Ελλάδα είναι στενοί φίλοι και σύμμαχοι αφότου η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την κατοχή των Οθωμανών Τούρκων τη δεκαετία του 1820. Ο μεγάλος ποιητής Λόρδος Βύρωνας πέθανε από πυρετό μαχόμενος γι’ αυτόν τον σκοπό στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Λόρδος Βύρωνας είχε διαμαρτυρηθεί για την ενέργεια του Βρετανού απεσταλμένου, Λόρδου Έλγιν, να αγοράσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τις οθωμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Αθήνα, αποσπώντας τα βίαια από το σπίτι στον Παρθενώνα και μεταφέροντάς τα στη Βρετανία, όπου έκτοτε κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο».

Πιρς Μόργκαν: Άλλαξα γνώμη για τα Γλυπτά μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού

Ίσως ο πιο γνωστός παρουσιαστής στη Βρετανία και ο πιο οξύθυμος, ο Πιρς Μόργκαν, μέχρι την περασμένη Δευτέρα ήταν κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Όμως, η συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι τον έκανε να αλλάξει γνώμη.

Μιλώντας στο Sky News Australia, ο Πιρς Μόργκαν είπε ότι άλλαξε γνώμη και μάλιστα, όπως τόνισε, έπαιξε ρόλο και το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο BBC και το παράδειγμα με τη «Μόνα Λίζα».

«Η συζήτηση σχετικά με το αν αυτοί οι ελληνικοί θησαυροί πρέπει να φύγουν ή να παραμείνουν έχει διχάσει τη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ανησυχούν ότι αυτό θα ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου”.
Λένε ότι χώρες σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να απαιτούν την επιστροφή των αποικιακών τους θησαυρών - αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο να μοιάζει με την τροπαιοθήκη της Τότεναμ», είπε.

Κάπως έτσι, ο Ρίσι Σούνακ, με την απρέπεια προς τον Έλληνα ομόλογό του, κατάφερε να στρέψει εναντίον του την κοινή γνώμη - κι έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του στο να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 30/11