Συναγερμός από τον Μπιλ Γκέιτς: “Θα έχουμε υπερθέρμανση πάνω από το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών κελσίου”
«Έχουμε σημειώσει πρόοδο ώστε να αποφύγουμε ακραίες καταστάσεις όπως οι 4 βαθμοί κελσίου αλλά θα περάσουμε τους 2 βαθμούς. Οπότε πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε», είπε ο Μπιλ Γκέιτς για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε πως η ανθρωπότητα πιθανότατα θα ξεπεράσει το κρίσιμο όριο της θερμοκρασίας που έχουν ορίσει οι επιστήμονες, και το οποίο θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες και δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ανθρώπους, την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα.
Στη σύνοδο COP28, οι χώρες θα αξιολογήσουν για πρώτη φορά πόσο μακριά βρίσκονται για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας-ορόσημο του Παρισιού. Η συμφωνία του 2015 στοχεύει να «περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2, κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».
Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και άνιση και μη βιώσιμη χρήση ενέργειας και γης.
Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Microsoft είπε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στον αγώνα για το κλίμα πιθανότατα δεν θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο Γκέις πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την COP28, μιλώντας στo CNBC, στο περιθώριο της Συνόδου στο Ντουμπάι. Είπε ότι βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο» όσον αφορά την κλιματική κρίση και ότι ήταν αισιόδοξος ότι η σύνοδος κορυφής του Ντουμπάι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόοδο.
Όσον αφορά όμως τους κλιματικούς στόχους, μάλλον δε βλέπει τα πράγματα πολύ καλά: «Σίγουρα θα ξεπεράσουμε τους 2 βαθμούς. Θα έχουμε υπερθέρμανση, πάνω από τους στόχους. Αλλά εκεί πρέπει να προσαρμοστούμε και να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε; Καλύτερα συστήματα προειδοποίησης για κακές καιρικές συνθήκες ή καλύτερα δεδομένα καιρού για να βοηθηθούν οι αγρότες και να ξέρουν πότε να φυτέψουν».
Ο Γκέιτς είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχότεροι να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο και να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στα οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.
«Έχουμε σημειώσει πρόοδο ώστε να αποφύγουμε ακραίες καταστάσεις όπως οι 4 βαθμοί κελσίου αλλά θα περάσουμε τους 2 βαθμούς. Οπότε πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε», είπε ο Γκέιτς.