Guardian: Το σνομπάρισμα του Σούνακ ενισχύει τις ελπίδες των Ελλήνων για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, τους τελευταίους 24 μήνες η προσπάθεια της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών έχει εξελιχθεί με τρόπο που ούτε ο διευθυντής του Μουσείου μπορούσε να φανταστεί.
Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» κάνει λόγο για «αέρα αισιοδοξίας στους διαδρόμους του Μουσείου της Ακρόπολης», με αφορμή τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκου Μητσοτάκη, και το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Ήταν μία υπέροχη εβδομάδα. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι τα γεγονότα προχωρούν και είναι υπέρ μας. Είμαι πολύ αισιόδοξος» δήλωσε στη γνωστή βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Σταμπολίδης, ενώ με το άρθρο της με τίτλο: «Το σνομπάρισμα του Ρίσι Σούνακ ενισχύει τις ελληνικές ελπίδες για την επιστροφή των Μαρμάρων», τονίζει πως οι εξελίξεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τους τελευταίους 24 μήνες η προσπάθεια της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών, – που αγόρασε το Βρετανικό Μουσείο το 1816 από έναν χρεοκοπημένο Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τους απέκτησε υπό συνθήκες που θεωρήθηκαν στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενες – έχει εξελιχθεί με τρόπο που ούτε ο διευθυντής του Μουσείου μπορούσε να φανταστεί.
Guardian: «Mάννα εξ ουρανού» η διπλωματική «γκάφα» του Σουνάκ
Κάνοντας αναφορά σε ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς που επιστρέφουν στην Ελλάδα, όπως το θραύσμα Fagan, από την Ιταλία του τεμαχίου Φαγάν, αλλά και ακόμη τρία κομμάτια από το Βατικανό, το δημοσίευμα του Guardian επιχειρεί να μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα μετά την απότομη ακύρωση των συνομιλιών του Ρίσι Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «κατακραυγή», χαρακτηρίζοντας ως «μάννα εξ ουρανού» την διπλωματική «γκάφα» του Σουνάκ. Μάλιστα, σημειώνει πως ήταν ένα άνευ προηγουμένου ευεργέτημα για μια εκστρατεία που, εν μία νυκτί, έλαβε περισσότερη παγκόσμια δημοσιότητα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή.
Ακόμη και τα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξαν στάση, φέρνοντας ως παράδειγμα τον γνωστό τηλεοπτικό παρουσιαστή, Piers Morgan, ο οποίος υποστήριζε εδώ και καιρό τη διατήρηση των Γλυπτών, και τελικά την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι είχε έρθει η ώρα «αυτή η σπουδαία τέχνη να επανενωθεί σωστά στο φυσικό της περιβάλλον», σημειώντας ακόμη πως το επιχείρημα Μητσοτάκη στη συνέντευξη στο BBC, ότι το να διατηρηθούν οι αρχαιότητες διχασμένες ισοδυναμούσε με κοπή «της Μόνα Λίζα στη μέση» ήταν «πειστικό».
Κίνηση – ματ του βασιλιά Καρόλου
Παράλληλα, κομβικής σημασίας κίνηση φαίνεται πως ήταν η απόφαση του βασιλιά Καρόλου να φορέσει μια γραβάτα και ένα μαντήλι στο στήθος στολισμένο με την ελληνική σημαία, καθώς εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη κορυφής Cop28 για το κλίμα την Παρασκευή, που σφράγισε κάθε αμφιβολία ότι η διαμάχη είχε ωφελήσει την Αθήνα.
Το μήνυμά του βασιλιά ήταν σαφές, υπέρ της πατρίδας του πατέρα του, άλλωστε είναι γνωστή η αγάπη του για την Ελλάδα, ενώ στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι στην Αθήνα, ο Κάρολος, ως πρίγκιπας ακόμη, είχε ομολογήσει ότι είχε «βαθιά σχέση» με όλα τα ελληνικά πράγματα και αστειεύτηκε για το «ελληνικό του αίμα».
Διαβάστε ακόμα: Η ελληνική γραβάτα του Βασιλιά Καρόλου… αποστόμωσε τον Σούνακ – Τι γράφουν τα βρετανικά μέσα
Κλείνοντας, το «ελπιδοφόρο» δημοσίευμα αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Όσμπορν στο Μουσείο της Ακρόπολης, την περασμένη εβδομάδα, που «δημιούργησαν ακόμη περισσότερες ελπίδες για επίλυση της πολιτιστικής διαμάχης – σε έναν ορίζοντα που έχει γίνει σχεδόν ορατός».