Oλομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης  Ράμα εξαπολύει με συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος χαρακτηρίζει «στημένη» την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη.

«Έχω κρυστάλλινα ντοκουμέντα ότι η υπόθεση ήταν στημένη, και ότι ο μάρτυρας στον οποίο βασίστηκε η δίωξη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων αμείφθηκε για τις υπηρεσίες του με 7 εκατ. λεκ. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι ήταν μια προβοκάτσια παλιού αστυνομικού είδους εναντίον του. Αργότερα βρήκα ξεκάθαρα στοιχεία ότι στην υπόθεση ήταν αναμεμιγμένοι υψηλόβαθμοι διευθυντές της αστυνομίας και ένας πληροφοριοδότης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σαλί Μπερίσα.

Σαλί Μπερίσα: "Η δικαιοσύνη δεν σχετίζεται με το δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί"


Μιλώντας για την υπόθεση Μπελέρη στο ethnos.gr, είπε ότι είναι καθαρά πολιτική και δεν έχει αποδειχθεί ότι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είναι ένοχος. «Είναι μια υπόθεση που έτσι όπως εξελίσσεται παραβιάζει το Σύνταγμα και τους αλβανικούς νόμους. Η δικαιοσύνη δεν σχετίζεται με το δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί. Για αυτό και θα πρέπει να ορκιστεί. Είναι ένα διαδικαστικό θέμα και θα έπρεπε να του δοθεί η άδεια ορκωμοσίας. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρει ότι δεν λειτουργεί η δημοκρατία στην Αλβανία. «Ζούμε σε μια τυπική ναρκοδικτατορία που έχει επιβάλει ο Ράμα. Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια ενός ανθρώπου, του Έντι Ράμα. Και η υπόθεση Μπελέρη είναι μια απτή απόδειξη επ΄αυτού».

Ο Σαλί Μπερίσα τονίζει επίσης ότι ο Έντι Ράμα δεν αφήνει τον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί «γιατί δεν θα μπορεί σε αντίθετη περίπτωση να αρπάξει τα φιλέτα της Χιμάρας από τους αγρότες της περιοχής και να φτιάξει τον παράδεισο που θέλει».

Εκτιμά ότι πιθανόν η εξέλιξη της υπόθεσης Μπελέρη να επηρεάσει και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έχει την πλειοψηφία. «Η εσωτερική κυριαρχία της χώρας μπλοκάρεται γιατί ο Ράμα δεν θέλει να ερευνηθεί. Πρέπει να αποκατασταθούν τα συνταγματικά δικαιώματα της αντιπολίτευσης και των μελών της που παραβιάστηκαν από την πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο κοινοβούλιο. Ο Χάμινγκτον ταξινόμησε τις δικτατορίες. Χαρακτήρισε τις δικτατορίες του όχλου ως μία από τις χειρότερες. Είναι αλήθεια ότι η Αλβανία είναι μια δικτατορία του όχλου αυτή την περίοδο. Οι πολίτες πρέπει να σταθούν σθεναρά όρθιοι, γιατί οι δικτατορίες πέφτουν μόνο από το λαό».