Αίγυπτος: Προετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές με φαβορί τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
Η πρώτη προτεραιότητα των Αιγυπτίων είναι η οικονομική κατάσταση
Η Αίγυπτος προετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές χωρίς αιφνιδιασμούς, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αναμένεται να κερδίσει τρίτη θητεία, παρά την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αίγυπτος: Από την Κυριακή έως την Τρίτη οι προεδρικές εκλογές
Από την Κυριακή έως την Τρίτη, οι Αιγύπτιοι άνω των 18 ετών θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: του πρώην στρατάρχη Αλ-Σίσι στην εξουσία μετά την εκδίωξη του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι από την ηγεσία της χώρας το 2013, και τρεις άλλους υποψηφίους που γενικά είναι ελάχιστα γνωστοί.
Στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον αραβικό κόσμο, με σχεδόν 106 εκατομμύρια κατοίκους, η οργάνωση ανακοινώνεται ότι είναι φαραωνική: περίπου 9.400 εκλογικά γραφεία, 15.000 κινητοποιημένοι δικαστικοί υπάλληλοι και μια περίοδος ψηφοφορίας που εκτείνεται σε τρεις ημέρες.
Προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο: Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου, εκτός αν χρειαστεί να διοργανωθεί δεύτερος γύρος αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο υπό το φως των εκλογών του 2014 και του 2018, στις οποίες ο Αλ Σίσι κέρδισε με πάνω από 96% των ψήφων.
Διαβάστε ακόμα: Λέσβος: Στην Αίγυπτο επιστρέφει ο επιζών του φορτηγού πλοίου που ναυάγησε
Για αυτές τις νέες εκλογές, ορισμένοι παρατηρητές περίμεναν έναν πιο στενό ανταγωνισμό. Αλλά οι δύο αντιπολιτευόμενοι που σκόπευαν να επιφέρουν μια μεγάλη αλλαγή – χωρίς πραγματική ελπίδα νίκης, αλλά μάλλον να ακουστεί μια αντίθετη φωνή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας – βρίσκονται στη φυλακή ή περιμένουν τη δίκη.
Πέρα από το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – η Αίγυπτος κατατάσσεται στην 135η θέση μεταξύ 140 χωρών στην κατάταξη κράτους δικαίου του World Justice Project – η πρώτη προτεραιότητα των Αιγυπτίων είναι η οικονομική κατάσταση.
Ο πληθωρισμός είναι 40% και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών και ο ιδιωτικός τομέας δεν σταματά να συρρικνώνεται. Οι δημόσιες επιδοτήσεις εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Το ίδιο ΔΝΤ περιμένει ακόμη να μπορεί να κάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις μετά από ένα νέο δάνειο στην Αίγυπτο, τη δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα στον κόσμο στον κίνδυνο χρεοκοπίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Έχοντας επίγνωση των οικονομικών προσδοκιών των ψηφοφόρων, ο υποψήφιος Χαζέμ Ομάρ διαβεβαίωσε ότι η «πρώτη απόφαση», εάν εκλεγεί, θα ήταν «ο έλεγχος του πληθωρισμού με την καταστολή του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα».
Αυτές τις δηλώσεις έκανε στη μοναδική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων, στην οποία ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έστειλε ένα μέλος της ομάδας εκστρατείας για να τον εκπροσωπήσει.
Ένας άλλος υποψήφιος, ο Φαρίντ Ζαχράν, επικεφαλής ενός μικρού αριστερού κόμματος, υποσχέθηκε “την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων πεποιθήσεων”, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες από τότε που ανέλαβε ο Αλ Σίσι στην εξουσία, και “την καταστολή των ελευθεριακών νόμων”.
Σύμφωνα με την Arab Reform Initiative, «η εγγυημένη νίκη του κ. Σίσσυ δεν έχει καμία σχέση με τη δημοτικότητά του ή τις οικονομικές του επιδόσεις».
Ο νυν πρόεδρος «θα κερδίσει επειδή ελέγχει τους κρατικούς θεσμούς και τον πολυπόθητο μηχανισμό ασφαλείας, εκτός από την εξάλειψη κάθε σοβαρού ανταγωνιστή», ισχυρίζεται το ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Παρίσι.
Ο Εζάτ Ιμπραήμ, μέλος του κυβερνητικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνείται ότι τα ζάρια έχουν ριχτεί εκ των προτέρων.
Πηγή: agerpres.rο, ΕΡΤ