Eurostat: Αυτοί είναι οι πιο “ευτυχισμένοι” λαοί της Ευρώπης - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Η Ελλάδα πάνω την Γερμανία η οποία βρίσκεται στη δεύτερη από το τέλος θέση, υπερβαίνοντας μόνο τη Βουλγαρία – Τα στοιχεία της Eurostat
Νέα δεδομένα από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ κατατάσσουν τους Αυστριακούς ως τους πιο "ικανοποιημένους με τη ζωή τους" πολίτες στην Ευρώπη, με βάση τα 27 κράτη μέλη. Εξίσου υψηλές θέσεις καταλαμβάνουν Πολωνία, Φινλανδία και Ρουμανία. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την τρίτη από το τέλος θέση στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η Αυστρία έχει συνολική βαθμολογία 7,9 στα 10 στους "δείκτες ποιότητας ζωής", σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Eurostat.
Αντίθετα, η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη από το τέλος θέση, υπερβαίνοντας μόνο τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος με ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία από τη Γερμανία (6,7 έναντι 7,1). Επιπλέον, η Κύπρος ανέβηκε στο 7,2 από το 7,1.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Βουλγαρία ήταν η μοναδική χώρα από τις 27 που κατατάχθηκαν με βαθμολογία κάτω από έξι στους "δείκτες ποιότητας ζωής" το 2022. Η έρευνα της Eurostat μετρά επίσης τον βαθμό αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας των ανθρώπων για το μέλλον. Παρά την υπόθεση ότι η ευτυχία συνδέεται με την οικονομική ευημερία, η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει πάντα.
Χαμηλά η Γερμανία
Ενώ η Γερμανία έχει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες μεταξύ των 27 χωρών, τα στοιχεία για την ευτυχία είναι εντυπωσιακά. Το 2021, έφτασε σε βαθμολογία 7,1. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι έχει πέσει στο 6,5. Αν και τα απλά στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι από το προηγούμενο έτος, δείχνουν μια αυξανόμενη συσκότιση της συλλογικής γερμανικής διάθεσης.
Ένας άλλος γερμανικός οργανισμός, το Ινστιτούτο Rheingold με έδρα την Κολωνία, χρησιμοποιεί δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με συνεντεύξεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που "κατακλύζονται από άγχος" αποτελούσαν το 20% και ένα επιπλέον 9% χαρακτηρίζονταν ως «αδιάφοροι και απόμακροι».
Τι κάνει τα πιο ευτυχισμένα έθνη
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αυστρία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα. Έδωσαν στα επίπεδα ευτυχίας τους μέση βαθμολογία 8. Η Αυστρία είναι μια εύπορη χώρα, οπότε αυτό μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη.
Στη Ρουμανία και την Πολωνία, ωστόσο, δύο μάλλον φτωχότερα έθνη, η ικανοποίηση από τη ζωή βρίσκεται στο υψηλότερο άκρο της κλίμακας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα χρήματα δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με περισσότερη ευτυχία. Αντίθετα, φαίνεται ότι παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ενδεικτικοί της συνολικής ικανοποίησης σε αντίθεση με τον πλούτο
Παρά τους πολυαναφερόμενους αγώνες των Millennials και της Gen Z, τα περισσότερα κράτη μέλη έδειξαν ότι τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών έδειξαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών. Το αντίθετο μοτίβο παρατηρήθηκε μόνο στη Δανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία. Η οικονομική ασφάλεια εκδηλώνεται πάντως σε κάποιο βαθμό στα δεδομένα,απλώς ίσως όχι με τον τρόπο που θα περιμένατε.
Η ικανοποίηση από τη ζωή φαίνεται να εξαρτάται αρκετά από το επίπεδο εκπαίδευσης του ατόμου ,το οποίο, σε κάποιο βαθμό, αντανακλά τα επίπεδα εισοδήματος. Σε όλα τα κράτη μέλη, η ικανοποίηση από τη ζωή αυξήθηκε παράλληλα με το επίπεδο εκπαίδευσης. Στη Σλοβακία είχε τη μεγαλύτερη άνοδο, με μια διαφορά περίπου 1,6 μονάδων μεταξύ των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκείνων που είχαν πρωτοβάθμια (λιγότερο από δευτεροβάθμια) εκπαίδευση.
Ο τόπος διαμονής έχει επίσης σημασία, αν και τα ευρήματα αυτά είναι πολύ πιο διχασμένα. Στη Μάλτα, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών δήλωσαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι, κατά 0,2 μονάδες και άνω.